Ako znížiť kyselinu močovú v krvi a zabrániť dne

Ako znížiť kyselinu močovú v krvi a zabrániť dne
3.3 (66.32%) 38 votes

dna_choroba_kyselina_mocovaTesty u doktora ukázali zvýšenú hladinu kyseliny močovej v krvi. Čo hrozí a ako tento stav zvrátiť ?

Zvýšená Kyselina Močová

Je to látka zle rozpustná vo vode, pri zvýšenej koncentráciu môže potom vytvárať kryštáliky, ktoré sa zvyknú usádzať v kĺboch a vzniká ochorenie nazývané „dna“.

kyselina_močova_zvyšena

Prečítajte si článok o kyseline močovej

Optimálna hladina je u mužov a žien rozdielna:

Optimálna hladina v krvi:

Muži: 220 – 420 mmol / l
Ženy 140 – 340 mmol / l

V moči je meranie menej presné, hodnoty sú pre mužov aj ženy: 1,5 – 4,5 mmol / d

 

Kyselina močová sa z tela vylučuje prostredníctvom obličiek, no jej výlúčené množstvo sa pohybuje okolo 7.5-13%. Zvyšné množstvo ostáva v tele . Je to antioxidant, ktorý sa významne podieľa na antioxidačnej ochrane organizmu, ochraňuje hlavne pred pôsobením kyslíkových radikálov. Jej obsah v tele by mal byť vyvážený  v optimálnych hodnotách. Ak dlhodobo prevyšuje hodnoty, je zvýšená pravdepodobnosť  bolestivej choroby „dny“.

Ako správne zmerať kyselinu močovú a čo by sme mali spraviť pred návštevou doktora, resp pred odberom krvi ?

Odber ráno, nalačno (10 – 12 hodín pred odberom nejesť, byť v relatívnom pokoji, odporúča sa vypiť 2 – 3 dl vody), po telesnom pokoji, bez predchádzajúceho opaľovania.

 

Pred odberom nejesť vnútornosti najmä pečen, mäso max. 150 g / deň, vylúčiť kávu, coca-colu, čaj, pivo, alkohol , tiež sa vyhnúť strukovinovým potravinám.

Čo zvyšuje kyselinu močovú ?

červene_meso_kyselina_mocova

Najčastejšie faktory zvyšujúce hodnoty kyseliny močovej v krvi: je to vek, diétna chyba, stres, zvýšená telesná záťaž, fajčenie, alkohol, obezita, ochorenia obličiek, genetika, užívanie niektorých liekov.

V poslednej dobe je príčinou zvýšenia kyseliny močovej  nadmerná konzumácia mäsa , hlavne bielkovín u športovcov. Tí hoci žijú relatívne zdravým životom a snažia sa konzumovať zdravé potraviny, majú často zvýšené hodnoty kyseliny močovej práve vďaka konzumácii nadmerného množstva bielkovín.

 

Mäsité potraviny sú podstatne ťažšie stráviteľné ako zelenina. Trávenie živočíšnych bielkovín vedie k tvorbe nadmerného množstva kyseliny močovej a súčasne sa zvýši prekyslenie tela. Rada teda znie menej mäsa viacej zeleniny.

 

Dna choroba, ako vzniká a ako sa jej brániť

Jedná sa o metabolickú chorobu, kedy organizmus nie je schopný v dostatočnej miere odbúravať puríny, ktoré sa vyznačujú nadmernou tvorbou kyseliny močovej. Zodpovednosť  za túto chorobu nesie  tráviaci enzým urikáza, ktorý oxiduje kyselinu močovú, postupne vytvára kryštalickú hmotu. Choroba úzko súvisí so stravovaním a významne k nej prispieva nadmerná konzumácia mäsa a alkoholu a ďalších potravín s vysokým obsahom purínov. V skorších dobách si stravu bohatú na mäso a alkohol mohla dopriať skôr len šľachta, odtiaľ tiež pochádza označenie choroba kráľov.

Vysoká koncentrácia kyseliny močovej v krvi spôsobuje kryštalizáciu tejto látky najmä v kĺboch, kde svojimi ostrými hranami opotrebovávajú kĺby a pôsobia bolesti. Najčastejšie sú postihnuté malé kĺby na dolných aj horných končatinách.

Dna (arthritis Urica) nenastúpi zo dňa na deň. Lekári vám môžu pekných pár rokov diagnostikovať zvýšenú kyselinu močovú  a kĺby nemusia bolieť, no však kryštáliky dny sa postupne usádzajú v kĺboch a  postupne ich narúšajú až príde k akútnym veľkým bolestiam zápalu. dna_choroba_kyselina_mocova

Prvým postihnutým kĺbom býva najčastejšie palec u nohy. Palec napuchne a červená, ostane bolestivý na dotyk a koža je ňom lesklo napnutá.

Tvrdú bolesť obvykle spustí nadmerná konzumácia jedla a alkoholu, únava, stres alebo tiež chirurgický zákrok. Pri neliečení dny hrozí poškodenie kĺbov či poškodenie obličiek. Prvým krokom pri liečbe je úprava stravovania a životného štýlu. Aj po pominutí akútneho záchvatu je nutné, aby pacient dodržiaval prísnu diétu a nepil alkohol.

Tento symptóm spravidla objavuje až po desiatkach rokov zvyšenej hladiny kyseliny močovej v krvi (u mužov nad 420 mikromol / l, u žien viac ako 360 mikromol / l).

Ide o akútny záchvat dnovej artritídy, choroby, ktorá je spôsobená ukladaním solí kyseliny močovej do kĺbov. Môže postihnúť a poškodiť akýkoľvek kĺb,najčastejšie postihuje menšie kĺby.

Dna postihuje častejšie obéznych mužov. Toto ochorenie je známe už od pradávna, ale v súčasnej dobe vďaka zlému životnému štýlu a ľahkej dostupnosti rizikových potravín stúpa počet ľudí s týmto ochorením.

Potraviny ktoré sú zakázané pri dne a zvýšenej kyseline močovej:

Ako už bolo spomenuté, prvým krokom pri liečbe je úprava stravovania a životného štýlu. Je to vynechanie všetkých potravín ktoré zvyšujú kyselinu močovú.

Je nevyhnutne vynechať  potraviny, ktoré obsahujú viac ako 40-50 mg purínov na 100 g.

Diéta pri dne kladie dôraz na obmedzenie potravín s vysokým obsahom purínov medzi ktoré patrí napríklad

mäso, vnútornosti (pečeň, ľadvinky), mäsové extrakty, údeniny,

Určite sa vyhnite:

Mäso z mladých zvierat, zverina
Vyprážané a grilované mäsa
Údeniny, mäsové polievky a vývary
Vnútornosti – pečeň, obličky, srdce,

Toto je nevhodná zelenina : špenát, kel, huby, rebarbora, cesnak, chren, špargľa

tučné syry, sójová omáčka, čokoláda, strukoviny, kakao, špenát, cesnak alebo celozrnné výrobky , rôzne druhy alkoholu ten je najhorší zo všetkého obsahuje vysoké množstvo purínov.

Potraviny ktoré sú povolené pri zvýšenej kyseline močovej alebo dne:

Dôležitá je úprava, najlepšie ak mäso varíte, puríny sa vyplavujú do vody, preto je dobré mäso variť vo väčšom objeme vody.

Medzi odporúčané potraviny patria:

  • Nápoje – ovocné šťavy, voda s ovocnou šťavou, čiastočne mliečne výrobky, žihľavový alebo púpavový čaj, ovocný čaj.
  • Korenia-kmín, majoránka, semienka, pažitka
  • Zelenina – mrkva, zeler, zemiaky,
  • Ovocie pomaranč, čerešne, kiwi, jahody,listová zelenina
  • Cereálie,kukurica,rýža,cestovina
  • Vajcia varené na tvrdo

Postupy proti dne:

Predispozícia k tomuto ochoreniu je síce daná geneticky, no priebeh je možné spomaliť či zastaviť správnym stravovaním.

Pri dne je veľmi dôležité dostať do organizmu veľké množstvo vody, aby sa mohlo prečistiť. V pitnom režime dajte prednosť alkalickým minerálkam, pretože napomáhajú alkalizácii moču, a tým k udržaniu inak zle rozpustnej kyseliny močovej v roztoku, zabraňujú tak tvorbe kryštálov.
Obmedzte kávu a ďalšie nápoje s kofeínom, nepite  sladké nápoje. Vylúčte tiež alkohol, jednak odvodňuje a navyše dráždia močové cesty.
Vyhnite sa červenému mäsu, údeninám, ľadvinkám, pečeni, hubám, sardinkám, ančovičkám, hrášku.
Zaraďte bromelain, lebo ten sa nachádza v ananáse , no ešte lepšie sú  višne. Obsahujú totiž dve dôležité látky: antokyany a bioflavonoidy, ktoré sú účinné antioxidanty a bráni vzniku zápalov v tele napríklad už spomínaných: pomarančoch,banánoch, čerešnách, kiwi, datle, hrušky, jahody, čučoriedky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


− 1 = päť