Biely čaj má najmenej kofeínu

Biely čaj má najmenej kofeínu
Hodnotenie článku

Biely čaj  sa zatiaľ pestuje iba na malom území v Číne, Indii a na Srí Lanke, no pre jeho obľubu sa šíri takmer do celého sveta. Obsahuje veľa prírodných antioxidantov, veľmi prospešných pre zdravie človeka, pomáha znižovať horúčku a pomáha i pri trávení.

Ako sa pripravuje biely čaj

Biely čaj sa pripravuje takmer ako zelený čaj. Voda, s ktorou sa čaj zaleje, by mala mať okolo 80 °C. Pri vyššej teplote sa strácajú vitamíny a iné cenné látky potrebné pre náš organizmus a taktiež by čaj zostal horký. Lúhuje sa 2 – 3 minúty. Avšak doba lúhovania môže byť niekedy až 10 minút. Predajca s čajmi by vám mal vedieť v tomto poradiť.

Biely čaj sa môže zalievať na viac krát, avšak treba ho potom nechať aj dlhšie lúhovať. Hotový čaj by mal mať jemné sladkú arómu.

Biely čaj obsahuje ešte viac trieslovín ako zelený a preto má biely čaj silnejší antioxidačný účinok. Vyrába sa z najkvalitnejších a najmladších lístkov. Neobsahuje žiadne farbivá ani konzervačné látky. Čaj zabraňuje nočným morám, upokojuje myseľ, posilňuje pamäť a  pomáha proti ospalosti.

Odkiaľ pochádza biely čaj? 

Biely čaj pochádza z Číny. Po dlhé stáročia bol nazývaný nápojom cisárov, pretože jeho pestovanie bolo i je veľmi náročné, a mohli ho mať iba tí najbohatší.

Pestovanie a výroba bieleho čaju

Biely čaj sa spracováva z prvých, ešte nerozvinutých čajových lístkov rastliny, ktoré sa musia zbierať ručne na prelome marca a apríla. K výrobe tohto čaju slúžia iba mladé púčiky, ktoré sa dajú zbierať len niekoľko dní v roku , pretože po roztvorení stratí svoju jedinečnú chuť.  Keď prší,  púčiky sa rozvíjajú do lístkov a tým strácajú svoju špecifickú chuť a vôňu.

Púčiky sa nechávajú voľne zvädnúť a sušiť na slnku. Ďalej sa čaj nepraží ani nefermentuje. Uchová si tak svoju typickú arómu, narozdiel od iných druhov čajov.

Správne uvarený biely čaj má svetlú zlatistú farbu. Je charakteristický svieži, ľahkou vôňou, jemnou a sladkastou príchuťou.

Biely čaj má najmenší obsah kofeínu. Približne 15 mg, káva má 120-150 mg, čierny čaj 40-60 mg , zelený čaj 20-30 mg kofeínu. Biely čaj je tiež považovaný za obzvlášť účinný prostriedok na znižovanie horúčosti . Používa sa aj ako súčasť pleťových krémov, antibakteriálnych mydiel a vôd .

Biely čaj pre ústnu dutinu

Biely čaj pomáha k znižovaniu výskytu paradentózy a zubného kameňa a vedie k zdravému vzhľadu ústnej dutiny. Antioxidanty a fluoridy zastúpené v čaji znižujú množstvo baktérií v ústach a bránia ich usadzovaniu na zuby.

Antioxidanty zabraňujú predčasnému starnutiu, udržujú telo v dobrej kondícii , pomáhajú v boji proti baktériám a vírusom, pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi a vysoký krvný tlak, prospievajú srdcu, kostiam, zažívaniu a zlepšujú imunitný systém.

Biely čaj pôsobí proti stresu. Po pití bieleho čaju sa budeme cítiť psychicky uvoľnenejší a taktiež podporíme správnu činnosť obličiek. Vyznačuje sa lahodnou chuťou a pozitívnymi účinkami na ľudské telo i myseľ . Netreba zabudnúť na to, že biely čaj nie je liekom ale iba možným preventívnym prostriedkom proti rôznym chorobám.

 

Výťažky z bieleho čaju pomáhajú zabrániť vzniku nových tukových buniek a spáliť už existujúce tukové bunky a preto môže byť ideálnym prírodným zdrojom látok podporujúcich chudnutie.

Biely čaj sa taktiež bežne používa v kozmetickom priemysle,má omladzujúce, antioxidačné a antibakteriálne účinky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


9 − = osem