Chitosan a bulgur podporujú zdravé chudnutie

Chitosan a bulgur podporujú zdravé chudnutie
Hodnotenie článku

ako schudnutChitosan a bulgur patria do zdravého jedálnička. Oba majú niečo spoločné a to je, že obsahujú veľké množstvo vlákniny a sú skvelým “ doplnkom “ pre ľudí, ktorí chcú schudnúť.

Chitosan

chitosan pre zdravie

 

 

 

 

 

 

 

 

Chitosan je nevstrebateľný polysacharid, ktorý má schopnosť z prijatej potravy odstraňovať tuky zo zažívacieho traktu skôr, než sú spracované a uložené. Tuky zo stravy sa  neukladajú, sú odvádzané stolicou z tela von.

Chitosan pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi. Ide o prírodnú vlákninu, pomáha znižovať pocit hladu, zlepšuje funkciu hrubého čreva a tým predchádza vzniku ochorení gastrointestinálneho traktu ( napr. rakovina hrubého čreva ).

Kde sa chitosan najviac vyskytuje?

je to predovšetkým ovocie

zelenina

celozrnné výrobky

Získava sa zo schránok kôrovcov ako sú krevety, morské raky a kraby.

 

Chitosan má mnohoraké použitie. Vďaka tomu, že viaže na seba ťažké kovy, používa sa v čističkách vody.

Taktiež sa používa ako doplnok výživy pri chudnutí.

Ľudom, ktorí často trpia vysokým cholesterolom, anémiou, stratou sily, chuti do jedla a nespavosťou sa v medicíne doporučuje chitosan.

Proti zubnému kazu sa vyrábajú žuvačky z chitosanu alebo sa používa v leukoplastoch na zastavanie krvácania.

Vo farmaceutickom priemysle sa používa ako nosná látka v niektorých liečivách na zlepšenie ich rozpustnosti a na zlepšenie ich chute.

 

Bulgur

bulgur pre zdravie receptyBulgur obsahuje veľké množstvo vlákniny a vitamínov.  Vďaka vláknine sa skvelé hodí ako potravina pre ľudí, ktorý chcú schudnúť, preto by mali bulgur zaradiť do svojho jedálnička. Doporučuje sa miesto ryže ale i miesto kuskusu, pretože je zdravší a chutnejší. Konzumácia bulguru prospieva aj nášmu srdiečku tým, že znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.

Bulgur pomáha ľuďom, ktorý trpia zápchou a zlepšuje trávenie. Skvelý pre našu pokožku, ktorú spevňuje, pomáha vytvárať kolagén,  a taktiež podporuje imunitu.

Vďaka tomu, že bulgur nenadúva, je výborný aj pre tehotné ženy.

S bulgurom však začínajte opatrne. Pokiaľ ho ešte len začínate zaraďovať do jedálnička, začnite postupne, pretože kvôli už spomínanej vláknine bulgur môže spôsobiť nadúvanie či hnačku.

Bulgur – výroba:

Vyrába sa z tvrdých odrôd pšenice. Jeho výroba je troška zdĺhavá, najskôr sa zrna namočia, potom sa uvaria, usušia a nakoniec sa drvia na malé kúsky. Pretože výroba prebieha takýmto dlhším procesom, bulgur si doma pripravíte rýchlo a jednoducho.

Ak si pripravujete bulgur doma, pripravíte si ho nasledovne:

Bulgur si zalejete 2,5 – 3 násobkom vody a jemne osolíte.

Ak pripravujete bulgur napučaním, kedy ide o najzdravší spôsob prípravy, pretože všetky živiny obsiahnuté v bulgure zostanú zachované. Stačí ak si ho zalejete studenou vodou a približne hodinu ho nechať napučať.

Príprava bulguru varením je podobná ryži. Máte 2 možnosti. Môžete nechať variť bulgur približne 10-15 minút, alebo ho povarte približne 5 minút, sporák odstavte a nechajte ešte zakryté pod pokrievkou.

Nezabúdajte, že samotná príprava bulguru vzhľadom na čas varenia či napučania sa môže líšiť z hľadiska druhu bulguru. Napríklad celozrnný bulgur sa pripravuje dlhšie ako pšeničný jemný bulgur.

 

 Druhy bulguru

pšeničný

pšeničný celozrnný

špaldový

pšeničný jemný

pšeničný hrubý

 

Bulgur sa výborne hodí k jedlám, ku ktorým sa podáva ryža, čiže bulgur skvele nahradí ryžu. Vhodný k mäsovým pokrmom, do šalátov, k polievke, zelenine, syru a podobne.

Recept: Bulgur s kuracimí prsiami

Na prípravu receptu budeme potrebovať:

1 stredne veľkú cibuľu, 340 g mrazenej zeleniny, 500 g kuracích pŕs, 1 hrnček bulguru, masť alebo olej, soľ, korenie.

Najskôr si dáme napučať 1 hrnček bulguru.

Cibuľu nakrájame nadrobno. Kuracie prsia nakrájame na plátky. Bulgur uvaríme podľa receptu na obale.

Cibuľu si očistíme a nakrájame na malé kúsky. Na panvicu si dáme rozohriať masť alebo olej  a osmažíme cibuľku do zlata. Potom pridáme na plátky nakrájané kuracie prsia a smažíme.

Mrazenú zmes ( druh mrazenej zmesi závisí od Vašej chuti ) si uvaríme vo vode.

Po uvarení, napučaní a osmažení spojíme všetky ingrediencie a podávame. Chutný a zdravý recept v podobe bulguru vás určite príjemne zasýti. Skvelé ako obed aj ako zdravá večera.

 

PÍSKAVICA – SENOVKA GRÉCKA

GRAVIOLA PRE ZDRAVIE A PESTOVANIE GRAVIOLE

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


osem × = 48