Estragon – Palina dračia má zdravé účinky a výborné ochutí jedlá +receptíky

Estragon – Palina dračia má zdravé účinky a výborné ochutí jedlá +receptíky
Hodnotenie článku

Je to skvelá bylinka ktorú používam na ochutenie pokrmov a okrem palivej a trpkej chuti je aj veľmi zdravá.

Palina dračia pochádza zo strednej  Ázie, no už je rozšírená po celom svete. Najviac ju pestujú v  Turecku a Arménsku. Majú tam obhospodarované celé rozsiahle plochy porastov estragónu .No však je populárny a patrí medzi základné zelené korenie francúzskej „vysokej kuchyne“.

Palina dračia nie je len na ochutenie, ale má aj zdravé účinky :

Účinky tejto rastliny boli známe už v 13. storočí keď ju spomenul španielsky botanik Ibn Baithar, že estragón osladzuje dych a otupuje chuť horkých liekov a napomáha spánku.

Vetvička čerstvého estragónu spoľahlivo osviežuje dych , pokiaľ ju prežuvávame.

Estragón napomáha zdravému tráveniu, podporuje chuť do jedla , povzbudzuje vylučovaniu tráviacich štiav a ľudovom liečiteľstve ho používali aj na vyháňanie črevných parazitov, napr mrlí.

Paline sú tiež pripisované aj tonizujúce účinky a močopudné účinky, tiež podporuje vylučovanie žlče.

Čo sa týka krvi a ciev, tak prispieva k zníženiu krvného tlaku a tiež má dobrý účinok na cievy, pôsobí proti kôrnateniu ciev.

Tieto jedlá ochucujeme palinou dračou :

Estragón sa vyznačuje sladko horkastou , štipľavou chuťou a korenistou vôňou, pripomínajúce sladké drievko .

Výborne sa hodí do bylinkových masiel, do plniek, na kuracie a morčacie mäso, k pečeným a duseným mäsám, do omáčok, majonéz, pri výrobe horčice, pri nakladaní zeleniny (uhoriek, paradajok), do šalátov, polievok, marinád, k vajciam napríklad omeleta, a na ochutenie zeleninových príloh a do polievok. Estragón dodáva pokrmom pikantne trpkú chuť.

Tiež sa často používa na aromatizovanie vínnych alebo ovocných octov.

Estragónový ocot sa používa napríklad na prípravu preslávenej francúzskej omáčky béarnaise. Je tiež neoddeliteľnou súčasťou dijonskej horčice.

Zaujímavou vôňou prepožičiava čerstvý estragón aj letným kokteilom a ovocným či zmrzlinovým dezertom .

Estragón je veľmi výrazný , preto ho na okorenenie pokrmov postačí malé množstvo.

 

Skladovanie tejto bylinky:

Estragón nepatrí medzi bylinky , ktoré sa dajú dlho skladovať v chladničke. Jeho listy skoro žltnú a zahnívajú , a preto sa tiež sušia alebo mrazia. Možno z neho tiež pripraviť výluh v oleji.

Pestovanie paliny dračej a estragonu :

Správny botanický názov estragónu je palina dračia alebo palina estragón. Táto rastlina patrí do čeľade astrovité .

Na stanovištiach ktorých sa mu darí, dosahuje výšku okolo 140-160 cm. Listy tejto rastliny sú sviežo zelené, úzke a špicaté, sú na nich jemné chĺpky.

Množstvo aromatických látok v estragóne záleží na osvetlení slnkom jeho stanovišta . Čím viac je  miesto slnečnejšie , tým viac má silíc v vňati a listoch jeho vôňa a chuť je výraznejšia .

Estragón môžeme pestovať v dvoch druhoch – ruský a francúzky. Ruský estragón je odolnejší voči mrazom, väčší a bohatší, no chutí horšie ako  Francúzsky estragón, ktorý treba predpestovať v skleníku alebo v miestnosti. U nás sa pestuje ako letnička.

 

Ukážkové recepty s palinou dračou

Plnené kuracie stehná na estragóne

Ingrediencie ktoré potrebujem

Štyri kuracie stehná alebo stehenné rezne ( prípadne morčacie )
1/8 masla
lyžicu čerstvého estragónu
soľ a korenie
grilovacie ihly alebo svorky
biele víno
čerstvú petržlenovú vňaťku

Postup

Vykostím štyri kuracie stehná , alebo kúpim priamo stehenné kuracie rezne (moja mama má rada kuracie prsia, chutia tiež dobre)
Osminku masla necháme zmäknúť a vymiešam ju s polievkovou lyžicou s posekaným estragónom , pridám soľ a korenie .
Zmes rozdelím na štyri diely a každý vložím na vykostené stehno, zaviniem a zaistím grilovanie ihlou alebo svorkou .
Pečiem na malom pekáči alebo v zapekacej mise 30 minút pri teplote 200 ° C prikryté pokrievkou alebo alobalom, potom ešte 10 minút odokryté. Môžem mierne podliať bielym vínom , ktoré pokrmu ešte dodá na chuti .
Podávame ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou.

Ďalší recept s estragónom a kuriatkom

Vypitvané kurča naplním estragónom. Môže byť čerstvý aj sušený, asi polovicu balenia mascarpone a osolím. Kožu kurčaťa potriem maslom, aby bola chrumkavá. V panvici rozohrejem olivový olej s kúskom masla a kurča z oboch strán orestujeme. Bohato posypem estragónom, zalejem vínom a dopečieme v rúre predhriatej na maximum. Čas pečenia záleží na veľkosti kurčaťa, zhruba 30 minút. Medzitým si nakrájam zemiaky na malé kocky a orestujem ich na olivovom oleji.

Pridám provensálske korenie a soľ a necháme ich sfarbiť do zlatista.
Akonáhle je kurča upečené, vyberiem ho z pekáča a dorobíme omáčku. Do základu pridáme zvyšok mascarpone a opäť estragón, zalejeme smotanou a bielym vínom a chvíľku povaríme.
Kurča servírujeme poliate omáčkou s provensálskymi zemiakmi.Je to moja obľubená mňamka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


deväť × 5 =