Glukózový sirup – je naozaj zdravý?

Glukózový sirup – je naozaj zdravý?
2.5 (49.09%) 11 votes

Glukózový sirup sa začal spočiatku využívať v Amerike  a bol o neho veľký záujem, pretože bol lacný. Slúžil ako sladidlo. V dnešnej dobe môže taktiež slúžiť glukózový sirup ako sladidlo, avšak nájdeme ho aj v iných výrobkoch.

Glukózový sirup alebo inak nazývaný glukózovo – fruktózový sirup  nájdeme aj v niektorých sladkostiach ako sú napríklad sušienky, v jogurtoch a dokonca aj v mäsových výrobkoch.

Glukóza a fruktóza zastúpená v glukózovom sirupe by mala mať k sebe rovnaký pomer a rovnaké kalórie.

Po prijatí glukózy a fruktózy obyčajného cukru si ich musí najprv telo rozložiť,  aby ho vedelo prijať do krvného obehu.  Pokiaľ ide o glukózovo – fruktózový sirup, telo nič nemusí pri nich rozkladať a ide priamo do krvného obehu.

 

Pre a proti pre glukózový sirup

Na internete som našla článok, kde sa uvádza, že glukózový sirup nie je taký zdravý. Nie som žiadny odborník aby som to vyvrátila že to tak nie je, alebo že naozaj je glukózový sirup škodlivý.

Najprv spomeniem prečo by sme mali byť PROTI glukózovému sirupu.

Ako píšem, neviem naozaj či je to pravda a tvrdiť Vám že je super mať glukózový sirup doma tak to nie. Jedna stránka písala o tom, že s glukózovo – fruktózovým sirupom robili pokusy na myšiach. Jednej skupine glukózový sirup dávali bežne do stravy a druhej skupine klasický cukor. Vraj myši s klasickým cukrom boli zdravšie ako tie, ktoré boli živené s glukózovým sirupom.

Na opačnej strane je tu tvrdenie, že glukózový sirup nepredstavuje žiadnu hrozbu pre ľudský organizmus. Glukóza a fruktóza sa po prijatí tohto glukózového sirupu nemusia štiepiť a preto je sirup ľahšie stráviteľný. Teda zrejme asi pokiaľ hovoríme o bio kvalite tohto výrobku

 

Sladidlá ako je napríklad aj glukózovo – fruktózový sirup sa používajú napríklad na výrobu cukroviniek, nie len preto, aby im dodali typickú sladkosť. Dokonca sa k nim pridávajú aj iné druhy sladidiel, aby cukríky boli požadovanej konzistencie a chuti.
Pre to, aby sa mohli vyrobiť sirupy, slúžia rôzne druhy škrobov. Na Slovensku sa zvykne používať napríklad škrob pšeničný.

Ešte sa vrátim k tomu, prečo by sme sa mali vyhýbať glukózovo -fruktózovému sirupu:

Je glukózový sirup naozaj škodlivý? Aj keď sa glukózový sirup vyrába z geneticky modifikovanej kukurice, našla som na internete ďalší článok, proti tomuto sirupu, že  obsahoval veľa ortuti podľa výskukmíkov, čo má za následok ochorenie mozgu a autizmus.

Preda len si myslím,  že ak chceme jesť zdravo, načo sa zbytočne  prežierať cukríkmi z glukózového sirupu, či mäsom v ktorom sa môže taktiež sirup nachádzať. Radšej túto stravu vynechať a dať si nejaké ovocie či zeleninku. Samozrejme ak si dávate tento sirup iba v malom množstve skombinovaný so zdravou stravou, nemal by Vám ublížiť.

Ak používate glukózový sirup aj doma, vymeňte ho radšej za melasu, javorový sirup či iné sladidlo. Chuť týchto sladidiel je výborná a nie je zdraviu škodlivá.

 

Názor na “Glukózový sirup – je naozaj zdravý?”

  1. Nehnevajte sa ale o čom je vlastne tento článok? Točí sa to stále okolo toho že myslím si, nemyslím si a v podstate žiaden fakt. Som myslel že sa tu niečo dozviem, ale dozvedel som sa akurát to, že ho písala nejaká Kačička.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


sedem − = 1