Kaleráb pre zdravie, pestovanie a recept na chutnú polievku

Kaleráb pre zdravie, pestovanie a recept na chutnú polievku
Hodnotenie článku

kalerab pre zdravie zdravy recept pestovanieKaleráb zaraďujeme medzi hlúbové druhy zeleniny. Dá sa vypestovať aj v našich podmienkach doma na záhradke. Určite by sme túto zdravú zeleninku nemali zanedbávať, pretože obsahuje veľké množstvo vitamínov B, C, železo, horčík, mangán, draslík a iné zdraviu prospešné látky.

Medzi najznámejšie druhy patria kaleráby  zelenej alebo fialovej farby. .Kaleráb je pôvodom zo Stredomoria, odkiaľ sa postupne rozšírili aj do severnejších oblastí.

 Spôsob prípravy kalerábu

Najlepší spôsob ako dostať do seba čo najviac vitamínov je konzumovať kaleráb v surovom stave. No samozrejme dá sa pripraviť na viacero spôsobov. Napríklad variť, zapekať, či mierne opražiť na oleji. Chutný je aj na prípravu placiek, nátierok, šalátov či prívarkov.

 Listy kalerábu sú tiež vhodné na jedenie

Počas jednej prednášky, som sa dozvedela, že v Číne sa bežne jedia kalerábové listy, pretože sú veľmi zdravé a ktoré obsahujú viac vitamínu C a vápnika ako buľva. Najviac prospešných látok pre naše zdravie sa nachádza v mladých listoch, ktoré sa môžu konzumovať v podobe šalátov alebo v polievkach.

kalerab pre zdravie zdravy recept pestovanie

Kaleráb pre zdravie:

A teraz sa dostávam konečne k tomu, prečo jesť túto zdravú zeleninku. Kaleráb je výborný v tom, že urýchľuje vylučovanie žlče a jej transport do čriev. Obsahuje veľké množstvo vlákniny, ktorá podporuje trávenie, reguluje stolicu a najmä kaleráb je vhodný pre ľudí, ktorí trpia zápchou.

Kaleráb pomáha aj nášmu zovňajšku – zlepšuje stav pokožky, spevňuje ju a vlasom dodáva silu a lesk.

Draslík zastúpený v kalerábe má odvodňujúce účinky a je to skvelá zeleninka na chudnutie. Kaleráb taktiež podporuje imunitu, pomáha predchádzať nepríjemným infekciám, podporuje okysličenie a dýchanie buniek a je skvelým “ liekom “ aj pre naše srdiečko.

Pozor, kaleráb sa neodporúča tým ľuďom, ktorý trpia zápalom žalúdočnej sliznice alebo vredmi.

Kaleráb pre deti

Ak aj vy máte doma malé dieťa, ktoré začína s príkrmami, môžete mu začať dávať zeleninové príkrmy, medzi ktoré možno zaradiť aj kalerábový príkrm. No najprv treba začínať s mrkvičkovým príkrmom, o pár dní môžete prejsť na príkrm mrkvička + zemiak a následne o nejaké 3 dni kalerábik a iná zeleninka ( napríklad petržlen, baklažán ). Ak Vám dieťatko bude odmietať kalerábový príkrm, nenúťte ho do toho nasilu. Treba začať pomalinky s príkrmami, aby si dieťa zvyklo na nové chute.

pestovanie kalerabu, zdravie, recepty

Pestovanie kalerábu

Priesady kalerábu si môžete dopestovať aj vo svojich skleníkoch, foliovníkoch v čase od 1. do 25. februára. Priesada musí byť dobre vyvinutá , nízka, s tromi až štyrmi pravými listami, silným koreňovým balom a zachovanými klíčnymi listami.

Z foliovníka na záhon ju vysádzame na začiatku apríla.

Dôležité je aj ošetrenie priesad najmä proti hubovým chorobám, padaniu klíčnych rastlín, odporúčanými ochrannými prostriedkami. Treba udržiavať pôdu vo vlhkom stave, nie príliš premokrenú alebo suchú. Netreba zabúdať pred vysádzaním na otužovanie priesad vetraním, ktorého čas postupne predlžujeme.

 

 

Približná nutričná hodnota kalerábu na 100 gramov

KJ–102

Kcal–24

Bielkoviny–2 g

Sacharidy–4,1 g

Tuky – 0,2 g

Vápnik – 24 mg

Fosfor – 48 mg

Draslík – 352 mg

a iné…

 

A nakoniec skvelá polievočka z kalerábu a cukety

Budeme potrebovať:

  • kaleráb, 1 cuketu, 1 menšiu cibuľku, 3 strúčiky cesnaku, 1 šálka vývaru, olej, na dochutenie: morská soľ, mleté čierne korenie

Postup na prípravu: Kaleráb, cuketku a cibuľku si očistíme a nakrájame na menšie kúsky.  Na miernom ohni na troške oleja zeleninku osmahneme aby chytila lepšiu chuť. Po osmahnutí podlejeme vývarom, pridáme nastrúhaný cesnak, dochutíme a varíme do mäkka. Po uvarení rozmixujeme ponorným mixérom. Naservírujeme na tanier a do stredu môžeme pridať troška strúhaného syra.

Prajem dobrú chuť 🙂

 

AKO POSTAVIŤ VLASTNÚ SOLÁRNU SUŠIAREŇ OVOCIA (VIDEO)

RÝCHLE SMOOTHIE Z GREPU A POMARANČA

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


8 × = sedemdesiat dve