Prečo jesť píniové oriešky?

Prečo jesť píniové oriešky?
4.3 (86.67%) 3 votes

piniove oriesky pre zdravieIch semená chutia skoro ako mandle. Cena je troška vyššia, pretože píniové orechy dlhšie zrejú a neprinášajú toľko úrody ako napríklad vlašské orechy. Ďalšou nevýhodou okrem spomínanej ceny je doba trvanlivosti. Je najlepšie, ak si píniové oriešky zakúpite v takom množstve, o ktorom si myslíte, že ich skonzumujete čím najskôr. Pri dlhšej spotrebe rýchlo horknú.Možno ich jesť surové, či pražené.  Ako vplývajú na náš organizmus si môžete prečítať v nasledujúcom článku…

Čo obsahujú píniové oriešky:

Predovšetkým obsahujú veľa horčíka, ktorý je potrebný pre naše telo.
Pretože píniové oriešky obsahujú malé množstvo sodíka, sú vhodné pri obličkových ochoreniach.
Majú pozitívne účinky pri krvotvorbe a liečbe anémií pre vysoký obsah železa.

Tieto jadierka sú naozaj veľmi dobrým zdrojom rastlinných živín, základných minerálnych látok, vitamínov a pre srdce priateľských mono-nenasýtených mastných kyselín, ktoré pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi

Rast píniových orieškov

Píniové oriešky sú malé jedlé semená borovice, ktorá rastie vo voľnej prírode a najlepšie sa jej darí v chladných oblastiach severnej pologule ( Sibír a Kanada ). Strom rastie vzpriamene až do výšky 25 metrov. Po zakvitnutí sa kvety borovice rozvinú do plodu – šišky. Táto šiška veľkosti 3 – 35 cm po opelení zrie asi dva až tri roky. Plody píniových orieškov majú tvrdú tmavohnedú škrupinu a vnútri je jadro s príjemnou maslovou chuťou a so smotanovo bielou farbou.

Najznámejšie druhy borovice sú:

Pinus sibirica
Pinus koraiensis

piniove oriesky pre zdravie

Píniové oriešky pre zdravie:

I keď 100 g suchých jadierok má približne 673 kalórií, ide o kalórie, ktoré obsahujú mnoho látok podporujúcich zdravie, ako sú fyto-chemikálie, vitamíny, antioxidanty a minerály a tie sú dôležité pre naše zdravie.
Píniové oriešky sú bohaté na mono-nenasýtené mastné kyseliny, ako je kyselina olejová. Tá pomáha znižovať hladinu LDL tzv. „zlého“ cholesterolu a zvyšuje ten dobrý cholesterol HDL alebo „dobrý cholesterol“ v krvi.
Výskumné štúdie naznačujú, že stredomorská strava, ktorá obsahuje dobré množstvo mono-nenasýtených mastných kyselín, vitamínov a antioxidantov, pomáha zabrániť ischemickej chorobe srdca a mŕtvice tým, že zvýhodňuje zdravý krvný lipidový profil.
-Borovicové, alebo cédrové oriešky obsahujú esenciálne mastné kyseliny (ω-6 tuky), kyselina pinolenová. Nedávny výskum ukázal jej potenciálne využitie v chudnutí tým, že obmedzuje chuť k jedlu. Pinolenová kyselina spúšťa uvoľňovanie hlad potláčajúcich enzýmov, cholecystokinín a glukagónu podobný peptid-1 (GLP-1), v črevách. Navyše, kyselina pinolenová znižuje cholesterol zvýšením jeho vychytávania v pečeni.
-Rovnako ako mandle, borovica je výborným zdrojom vitamínu E, obsahuje asi 9,33 mg na 100 g (asi 62% DDD). Vitamín E je silný antioxidant rozpustný v tukoch, potrebný na zachovanie integrity bunkovej membrány slizníc a kože, chráni ju pred škodlivými voľnými radikálmi kyslíka.
Píniové oriešky sú vhodné aj pri príprave bezlepkových potravín, pretože neobsahujú glutén. Sú tak dobrou a zdravou alternatívou pre ľudí s celiakiou.
-Píniové oriešky sú vynikajúcim zdrojom vitamínov skupiny B-komplex, ako tiamín, riboflavín, niacín, kyselina pantoténová, vitamín B-6 (pyridoxín) a foláty. Tieto vitamíny v tele pôsobia ako kofaktory enzýmov v bunkovom metabolizme vo vnútri ľudského tela.
-Okrem toho, píniové oriešky obsahujú zdravé množstvo základných minerálov, ako je mangán, draslík, vápnik, železo, horčík, zinok a selén. Až 8,802 mg na 100 g (cca 383% denného odporúčaného príjmu), borovica je jedným z najbohatších zdrojov mangánu. Mangán je dôležitý kofaktor pre antioxidačný enzým, superoxiddismutázy. Konzumácia borovicových jadierok pomáha telu vyvinúť odolnosť proti infekčným činiteľom a odstraňovať škodlivé kyslíkové radikály.
-Olej má jemnú vôňu a sladkú chuť a je používaný pri príprave mnohých tradičných liečivách. Hlavné chemické zložky v borovicovom oleji sú borneol, bornylacetát, α a β-phellandren, α-pinén a β-pinén. Jeho zmäkčujúce vlastnosti pomáhajú udržať pleť dobre chránenú pred suchom. Tiež sa používa pri varení a príprave tradičných liekov v aromaterapii, vo farmaceutickom a kozmetickom priemysle.

Koľko píniových orieškov možno zjesť?
Za deň sa odporúča skonzumovať 10 veľkých, alebo 20 malých orieškov.
Čím sú píniové oriešky čerstvejšie, tým je obsah ich vitamínov vyšší. Ak si z nich dáte 1-4 x do týždňa, znížite riziko infartku o 25%.

 

AKO MAŤ KRÁSNE VLASY AJ VĎAKA VÝŽIVE

GUAVA OVOCIE PLNÉ VITAMÍNOV, KTORÉ POMÔŽE FAJČIAROM

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


3 − = jeden