Púpava pre zdravie

Púpava pre zdravie
Hodnotenie článku

pupavienkaKašinec, lucerničky, májik, mlieč (žabí, žltý), leví zubec, pampališka, pampuška, púpava lúčna, pumpelica, pumprlica. To všetko je reč o jednej veľmi známej a zároveň aj liečivej rastline – púpave lekárskej. Nielen že je nádherná na oko počas kvitnutia, ale má výzmamné liečivé účinky. Aké? Poďme si ich predstaviť v nasledujúcom článku.Púpava začína kvitnúť približne v mesiaci apríl, máj a kvitne až do októbra. Kvety púpavy sú žlté, jednotlivo na dutej stonke.
Zväčša rastie ako burina, na lúkach, poliach, na okrajoch poľných ciest, na úbočiach hôr, ale aj v záhradkách a v parkoch.

pupava v rozkvete

Púpava pre zdravie, aké choroby pomáha liečiť:

choroby pečene a žlčníka
problémy s pankreasom
pomáha prečistení čriev, obličiek a celého tela
zbavuje nebezpečné toxíny z krvi
zlepšuje trávenie, čistí žalúdok, zlepšuje chuť do jedla
pomáha prekyslení žalúdka
únave a celkovej slabosti, dodáva energiu
problémoch s močovými cestami
rozpúšťaní žlčníkových kameneňov
zlepšuje stav pleti s akné,vyrážky
a taktiež pomáha pri reume a cukrovke.

pupavienka

Púpavové listy plné vitamínov a ich využitie

Celá rastlina je jedlá a liečivá, špecifická svojou mierne horkastou chuťou. Jedlé sú samozrejme aj púpavové listy, ktoré sú plné vitamínu C, obsahuje aj vitamíny skupiny B a provitamín A, minerály draslík, sodík, hliník, meď, železo, vápnik, kremík, síru a fosfor, saponíny, horčíny, chlorofyl a inulín. Mladé listy, ktoré ešte neobsahujú mlieko sa môžu použiť do šalátov. List sa zbiera jednotlivo v mesiacoch máj až október, po rozkvitnutí rastliny medzi 12 a 14 hodinou. Suší sa v tieni v tenkých vrstvách.

Odporúčané dávkovanie púpavových listov je  denne zjesť za hrsť čerstvých mladých púpavových listov ochutených citrónovou šťavou po dobu šiestich týždňov.

Ak ste často chorí a unavení, určite by ste mali siahnuť po púpave, ktorá má prečisťujúci a posilňujúci účinok a vďaka nej získate potrebnú energiu a chuť do života.púpavy

Liečba cukrovky pomocou púpavy

O tom, že celá púpava je liečivá som už hovorila. Taktiež je liečivý aj koreň púpavy, ktorý napomáha aj pri liečbe cukrovky. Obsahuje inulín, čo je prirodzene sa vyskytujúci druh rozpustnej vlákniny známy svojím pozitívnym účinkom na hladinu cukru v krvi, zvyšuje vstrebávanie vápnika a podporuje probiotické baktérie.

Recept na púpavový med

Receptov na púpavový med na internete je veľké množstvo, tak som sa aj ja rozhodla s Vami podeliť o jeden recept.

Najskôr si natrháme približne 400 kvetov púpavy, ktoré poriadne umyjeme, dáme do hrnca a zalejeme približne jedným litrom vody.

Citrón v šupke si dobre umyjeme pod tečúcou vodou a nakrájame na kolieska. Polku pomaranča taktiež dobre umyjeme pod tečúcou vodou, nakrájame na kolieska a pridáme spolu s citrónom do vody s púpavou. Dáme variť a po zovretí vody necháme variť asi štvrť hodinu. Na druhý deň precedíme túto zmes cez plátno a z kvetov a ovocia vytlačíme čo najviac tekutiny. Potom dochutíme cukrom ( množstvo podľa chuti, ak máte rady sladké, pridajte viac cukru ) a povaríme až do želaného zahustenia (čím dlhšie varíte, tým bude zmes hustejšia). Nakoniec medík nalejeme do zaváraninových pohárov a zavrieme. Nesterilizujeme.

Podľa mňa púpava by nemala zdobiť iba záhradky, či lúky ale tento dar prírody by sme mali využiť pre svoje zdravie, aby sme sa cítili lepšie a zdravšie. Či už si pripravíme skvelý šalátik, vyrobíme medík, či spravíme čajík… Je veľa spôsobov ako využiť túto liečivú rastlinku.

ČO O VÁS PREZRADÍ JAZYK?

FUNKČNÉ POTRAVINY POZITÍVNE OVPLYVŇUJÚ NAŠE ZDRAVIE

BIELKOVINOVÁ VÝŽIVNÁ VEČERA – LOSOS S VAJÍČKAMI A SO ZELENINKOU – RECEPT

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


2 + osem =