Púpava zdravá rastlina

Púpava zdravá rastlina
Hodnotenie článku

pupavienkaKto by nepoznal túto rastlinku. Rastie skoro všade. Postoj ľudí je k nej rôzny. Zatiaľ čo niekto ju považuje za burinu a snažia sa ju dostať preč zo svojej záhrady , iný ju zas považujú za liečivú pre jej zdravé účinky.

 

Púpava je trváca  bylina, ktorá rastie až do výšky 5-40 cm, s húževnatým zásobným koreňom. Listy tvoria prízemnú ružicu. Púpavu tvoria žiarivo žlté kvetné úbory. Kvetné úbory sú tvorené dokonca až z 200 jednotlivých jazykových kvetov.  

rastie pupava

Kedy kvitne púpava?

pupava a semiackaPúpava kvitne od apríla do augusta, plodom sú nažky s bielym padáčkovitým páperím, t.j. šedivé hlávky so semienkami, ktoré sú pripravené aby ich vietor rozfúkal po okolí. Určite sa viacerým stalo, že stonka im na koži zanechala tmavé škvrny, v dôsledku toho, že púpava púšťa šťavu. Táto šťava sa nazýva latex.

 

 

 

Púpavový med

Tento skvelý a výživný medík robievam aj ja, hneď ako zbadám, že púpava začala kvitnúť v plnej paráde. Natrhám si 250 g púpavových kvetov, ale tých zelených častí sa potom zbavíme, ktoré preberieme a potom zalejeme jeden a pol litrom vriacej vody. Zakryjeme a do ďalšieho dňa a necháme odstáť. Po odstáti púpavy scedíme cez jemnú gázu a kvety dôkladne vytlačíme. Potom si vyšťavíme 1 pomaranč a citrón a šťavu z nich pridáme do nálevu spolu s 1,5 kg kryštálového cukru a za občasného premiešania varíme, až po kým med nedostane tú správnu konzistenciu, t.j. do zhustnutia. Ešte teplé nalejeme do pohárov a uzavrieme viečkom. Uložíme na tmavé a chladné miesto.

pupava v rozkvete
pupava v rozkvete

 

Púpavové listy

Staršie listy sa hodia skôr na varenie, tie mladé na šaláty. Namočíme si ich do vody a nádobu prikryjeme, pretože listy z púpavy musia byť v tme. Tak nám listy pekne zbelejú a môžeme ich pripravovať podobne ako čakanku. Pred ich namočením musíme vyrezať tuhšiu časť od konca listu.púpava a jej účinky pre zdravie

Kedy sa doporučujú púpavové listy?

Púpavové listy sa doporučujú pri zanesených žlčovodoch, žlčníku, prečistia aj  tenké žlčové cesty v pečeni, pečeňové žlčovody .Preto sa odporúča 3 krát za deň zjesť 2 listy púpavy. Listy z púpavy sú dobré aj do šalátov, najlepšie sú mladé listy z púpavy, pretože tie staršie sú horké.

 

Recept s púpavovými listami

Kurací závitok s púpavovými listami pre 4 osoby

Na prípravu kuracieho závitku s púpavovými listami budeme potrebovať:

580 g kuracích pŕs, 190 g púpavových listov, 2 žemle, na dochutenie mleté ​​čierne korenie, 1/2 dcl mlieka, 1 malú lyžičku masla, trošička prášku do pečiva, 4 plátky šunky, 2 dl šľahačky, 20 púpavových kvetov, šťava z 1 / 2 citróna, soľ.

POSTUP:

Kuracie prsia klasicky naklepeme, osolíme a okoreníme.
Žemle nakrájame na drobné kocky, ktoré zvlhčíme mliekom, zalejeme rozpusteným maslom a následne vmiešame  púpavové listy, ktoré sme si predtým umyli, osušili a pokrájali. Nakoniec pridáme štipku prášku do pečiva a pekne vymiešame.
Ďalej pokračujeme tak, že na každé pripravené prsíčko kladieme plátok šunky, plnku z púpavových kvetov, zabalíme a zapečieme. Po cca 20 minútach pečenia zalejeme šľahačkou a ešte 10 minút podusíme. Kvety púpav sparíme vo vode spolu s citrónovou šťavou. Kuracie závitky podávame s ryžou a zdobíme s kvetmi púpavy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


× 9 = štyridsať päť