Vypestuj si zelený jačmeň

Vypestuj si zelený jačmeň
3 (60%) 1 vote

Medzi prvými plodinami ktoré začali ludia pestovať  bol jačmeň. Mladý jačmeň obsahuje množstvo antioxidantov,  enzýmov  a vitamínov, má skvelé účinky na očistenie organizmu a dodá vitalitu , vráti energiu do tela. To sú známe fakty.

Niektorí ľudia by si zelený jačmeň vypestovali radi doma. Výhody pestovania jačmeňa sú zrejmé , mám ho doma. Vypestovať dokážem pomerne veľké množstvo (záleží od dostupnej plochy a pôdy). A tak trochu má láka konzumovať potravu v raw forme pretože tak získam cenné enzýmy .Rada by som si zelený jačmeň odšťavovala alebo jedla surový.

Pokusila som sa z internetu zozbierať všetky informácie ako vypestovať zelený jačmeň doma. Veď záhradku mám.

1. Bod je zakúpiť si semienka jačmeňa vhodné na klíčenie. Väčšina semienok jačmeňa nevyklíči treba vyberať tie pravé.

2. Bod semienka jačmeňu vybrať na naklíčenie. To trvá cca 7-9 hodín.Semienka sú po celý tento čas vo vode , myslím že pomáha do tejto vody vložiť  trochu kompostu, semienka sa lepšie ujmú.

3.Bod je pripraviť si miestečko. Zo začiatku by som na skúšku sadila v nejakom kvetináči alebo v truhličke, najlepšie takom podlhovastom 50x15x10: Rozmery volím podľa toho, koľko jačmenu chcem pestovať. Ak je to veľa, môžem ho zasadiť rovno do záhrady , ale zo začiatku by som volila kvetináč, pretože tam mám lepšiu kontrolu 🙂

4.Bod výber dobréj zeminy. Odporúča sa zmiešať zemina zo záhradky s kompostom. Do nej vysejeme semienka a na ne položíme hlinu okolo 1 cm. Tú zalejem. Najlepšie je použiť nejaký rozprašovač a podobne, aby voda nevymlela semienka. Hlina by mala mať vlhkosť, nie však aby bolo z nej  bahno, alebo aby bola prepoliata.

5. Umiestnime naš kvetináč na svetlo, no treba si dať pozor aby slnko nevysušovalo príliš vodu z hliny. Zakryjem to so saklíkom a vytvorím tak malé parenisko. Po štyroch dňoch by som mala vidieť prvý zelený jačmeň ako klíči.

6. Dobré je nechať ho narásť niečo nad 10 cca 15 cm – 20 cm  potom spraviť „žatvu“ Výhonky zeleného jačmeňu môžem si odštaviť, alebo len tak pridať do šalátov.

* Pôdu je dobré počas rastu udržovať vlhkú, jačmeň tak vypestujeme rýchlejšie.

Ako zelený jačmeň pestujú komerčný výrobcovia ?

Napríklad v Amerike sa zelený jačmeň pestuje v Utahu v nadmorskéj výške okolo 1500 metrov nad morom, na miestach dnes už vyschnutých sladkovodných jazier. Pôda je tu bohatá na minerály, preto majú rastlinky jačmeňa veľký obsah živín. Listy jačmeňa sa zberajú v čase, keď majú najvyššiu výživnú hodnotu – to je, keď dorastú asi do výšky 20 cm.

Pestovanie mladého jačmeňa má veľmi prísne kontroly. Základom je pestovanie mladého jačmeňa podľa bio zásad. Pestovateľské firmy majú prísne zakázané používať akékoľvek chemické hnojenie, a žiadne  pesticídy ani herbicídy. Inak by zelený jačmeň nemalo zmyslel ani kupovať.Takto vypestovaný bio jačmeň má veľmi dobré očistné účinky pre ľudský organizmus.

 

5.Bod je čakanie

 

Zaujímavý článok:

Prečo je pohánka zdravá

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


− jeden = 6