Využitie, skladovanie a druhy balzamikového octu

Využitie, skladovanie a druhy balzamikového octu
Hodnotenie článku

Balazamikový ocot patrí určite medzi zdravé potraviny a možno ho pridávať do rôznych zeleninových šalátov. Ale čo takto si z neho pripraviť nápoj?

Balzamikový ocot pijú Taliani iba tak s ľadom, ale iba tie najstaršie odrody. Práve Taliani by za pravý balzamikový ocot zaplatili veľa peňazí, pretože balzamikový ocot je súčasťou ich zdravého jedálnička.

 

Ako sa vyrába balzamikový ocot

Niektoré druhy balzamikového octa sa vyrábajú z hroznového muštu, ktorý zreje v drevených sudoch minimálne 12 rokov. Balzamikový ocot sa častejšie prelieva väčších do menších sudov, ktoré sú rôznych veľkostí. Chuť a arómu balzamikovému octu dáva drevo sudov (  dub, gaštan, čerešňa, jalovec ).

Balzamikový ocot je sladší a hustejší, ak je starší, asi preto práve spomínaný ocot majú Taliani najradšej.

 

Ako nakupovať

Ak sme sa rozhodli pre kúpu pravého zdravého balzamikového octu, bolo by dobre kúpiť si ho napríklad v bioobchode a iných špecializovaných predajní zameraných na zdravé a kvalitné potraviny. Takéto balsamico by malo mať jemnú, sladkú, ľahko korenistú chuť bez silnej kyslosti a chuti octu.

 

Druhy octu: 

Vínny ocot – z červeného alebo bieleho vína, má výborné antibakteriálne účinky, bráni rozvoju plesní a pomáha obnoviť správne pH pokožky. Pridať ho však môžeme aj do omáčok, majonéz či zeleninových šalátov.
Ovocný ocot  – vzniká kysnutím liehu  v ovocnom alebo sladovom víne, ktoré bolo zriedené kvasným liehom.
Ocot balsamico ( alebo inak balzamový, balzamikový či balzamisko ). Jeho sladká chuť nastáva až pri dlhšom zrení v drevených sudoch.

Balzamikový ocot môže byť v troch druhov v závislosti od doby zrenia

Mladý ocot („da insalata“) – kyslastej chuti, vhodný do šalátov, doba zrenia v sudoch od 3 do 6 rokov.

Stredne starý („medio corpo“) -doba zrenia v sude 6 až 12 rokov, na zjemnenie omáčok.

Extra starý („extra vecchio“) – najkvalitnejšia odroda ale aj najdrahšia. je považovaný za najcennejšie a taktiež za najdrahšie. Doba zrenia v sude môže byť aj viac ako 25 rokov. Má sladkú chuť a ak si ho chcete niekam pridať, stačí si dať kvapku.

Sladový ocot  získavaný zo sladu sa používa najmä v Británii pri výrobe chipsov.

Ryžový ocotpoužívajú ho Japonci na sushi ryžu alebo v Ázii.

 

Využitie balzamikového octu: 

Balzamikový ocot môžeme použiť ako ochucovadlo jedál alebo ako konzervant niektorých potravín. Možno ho použiť nie len na jedenie či pitie, ale aj na upratovanie – konkrétne dezinfekciu, napríklad na čistenie okien, mikrovlnky, chladničky, ktorý dokáže zbaviť aj zápachu.

Ak ste boli príliš na slniečku, alebo vás bodol myz, skúste použiť balzamikový ocot. Treba si ocot nariediť a potierať si ním postihnuté miesto.

Skladovanie balzamikového octu:

Ocot v podstate vydrží byť dlho skladovaný, nemal by sa pokaziť, ale aj tak je najlepšie ho držať v uzatvorenej nádobe, na chladnom a tmavom mieste.

 

Energetická hodnota balzamikového octu na 10 g:

Energia: 36,8 kJ
Kalórie: 8,8 kcal
Bielkoviny: 0,05 g
Sacharidy: 1,7 g
Tuky: 0 g
Vláknina: 0 g

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


štyri − = 1