Pšeno-potravina,ktorá by nemala chýbať vo vašom zdravom jedálničku. Nie len že sa po ňom budete cítiť lepšie, ale dokonca aj schudnete.
Pšeno v minulosti
Už starí Gréci a Egypťania využívali pšeno v kuchyni. Robili si z neho napríklad chlieb, pivo, dokonca aj liehoviny. Starí Slovania si z neho vyrábali rôzne kaše a polievky, čo sa zachovalo i do dnešnej modernej doby.
Pšeno však postupne začalo zanikať, pretože prišlo na rad pestovanie ryže.
Pšeno poznali už naši predkovia. Ide o lúpané proso, pochádzajúce z Číny. V dnešnej dobe sa môžme tešiť jeho obľube spojenou s pestovaním aj v našich podmienkach.
Jedná sa o jednoročné alebo vytrvalé byliny, steblá dorastajú do 20-400 cm.
Ide o malé guličky v žltej farbe s priemerom približne 1 milimetra. Pšeno sa dá pripraviť aj na sladko aj na slano.
Pšeno pre zdravie:
Lúpané semienka obsahujú veľa vitamínov , minerálov, najmä železa a vitamín B.
Pšeno nám dodá energiu, preto tí čo sa cítia stále unavení, vyťažení a inak prepracovaní by určite mali siahnuť po pšene.
Ako som už spomínala, pšeno dodáva energiu, preto si ho môžu dopriať športovci, je vhodný aj pre celiatikov, pretože ide o bezlepkovú potravinu. Taktiež pšeno môžu konzumovať deti, seniori, osoby trpiace tráviacimi ťažkosťami a s citlivým tráviacim traktom.
Pšeno pomáha zlepšiť náš metabolizmus, podporuje správne trávenie a preto sa hodí aj na chudnutie. Využíva sa na liečbu pankreasu a sleziny.
Po konzumácii pšena sa budeme cítiť dlhšie sýty, pretože obsahuje veľa vlákniny, ktorá dodáva pocit sýtosti. Len v 100 g pšena sa nachádzajú 4 gramy vlákniny. Vláknina je vlastne nestráviteľná látka , ktorá pomáha nie len na trávenie. Zabraňuje vzniku zápchy , zvyšuje objem stolice a skracuje prechod potravy tráviacim traktom. Spolu s vodou má vláknina ešte lepšie účinky. Taktiež priaznivo ovplyvňuje profil krvných lipidov, čo bolo preukázané a potvrdené klinickými testami.
Jedzte pšeno a uvidíte ako sa zbavíte únavy a rôznych depresií vďaka fosforu. Ten pomáhaaj našim zubom a kostiam, je prevenciou zubného kazu, dôležitý pre mozog a nervové tkanivo a iné.
Využitie v kuchyni
Z pšena sa dá pripraviť chutná polievka, rizoto, alebo si môžte pripraviť pšenovú kašu či nátierku, alebo si ho dajte do fašírok a knedlí…
V sladkom stave si môžte zo pšena pripraviť chutný nákyp a koláče, zapiecť so zeleninou alebo ovocím, ako plnidlo zdravých cukrárskych krémov či lahôdkových majonéz.
Príprava pšena
Pšeno, bez závislosti od druhu by sa malo pred varením 3 krát spariť vriacou vodou, aby po varení nezostalo horké. Pšeno sa varí v osolenej vode v pomere 1:3 približne polhodinky do zmäknutia.
Tip na “ rýchle pšenové raňajky „
Pšeno si sparíme a varíme po dobu približne 20 – 25 minút , pokým nie je dostatočne mäkké. Potom prilejeme mlieko a môžme dochutiť medom. Dobrú chuť 🙂
Pšeno a chudnutie
Ako som už v úvode spomínala,.konzumácia pšena podporuje metabolizmus, lepšie nám po ňom trávi, čiže napomáha aj chudnutiu. Znižuje glykemický index potravín , spomaľuje vstrebávanie glykogénu , spôsobuje rýchlejšie zasýtenie a odďaľuje pocit hladu.
Skladovanie pšena
Pre vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín je dôležité pšeno vhodne skladovať , aby sa zabránilo ich oxidácii
Pšeno vydrží aj do teploty do 30 ° C, avšak musí byť riadne uzavreté v jeho pôvodnom obale.
Čo obsahuje pšeno
Predovšetkým sú to cenné minerálne látky ako je draslík, horčík, meď, fosfor, železo , zinok , vláknina, vitamíny skupiny B.
Nutričné hodnoty pšena na 100 g:
Energia: 1514 kJ
Bielkoviny: 11,02 g
Sacharidy: 72,9 g
Tuky: 4 , 2 g ,
Vláknina: 8,5 g
glykemický index : GI 55-60
Mohlo by Vás zaujímať:
Cirok – potravina pre celiatikov