Losos – zdravá ryba, ktorá je plná omega-3 mastných kyselín. Tie sú nevyhnutné na udržanie zdravého cholesterolu v krvi. Na rozdiel od väčšiny ostatných druhov tukov, sú omega-3 mastné kyseliny považované za „esenciálne“ tuky, ktoré si naše telo nevie vyrobiť z vlastných zdrojov a preto ich musíme prijímať v potrave. Nasledujúci recept je plný týchto prospešných tukov. Recept je podľa známeho šéfkuchára Jamie Olivera.
Na prípravu pečeného lososa podľa kuchára Jamie Olivera budete potrebovať
2 kg plátok vykosteného lososa, zbaveného kože
2 väčšie vajcia
2 lyžičky sladkej papriky
250 g celozrnného chleba
30 g syra čedar, prípadné iný druh syra
olivový olej
morská soľ
mleté čierne korenie
Postup na prípravu lososa:
Lososa nakrájajte na približne 10 x 120 g porcie.
Na tanieri si rozšľahajte dve vajíčka, ochuťte mletou sladkou paprikou a štipkou morskej soli a mletého čierneho korenia.
Chlieb si nakrájajte na menšie časti a pomixujte ( pomeľte ) na strúhanku v mixéri. Syr si nastrúhajte, pridajte 2 polievkové lyžice olivového oleja a šľahajte, až kým nebudete mať všetko dobre vymiešané. Potom pridajte strúhanku z chlebíka.
Každý kúsok ryby obalíme v zmesi s vajíčkami, a potom v zmesi s chlebíkom a syrom. Ryba musí byť dobre obalená.
Na pekáč si dajte papier na pečenie, potrite ho troškou olivového oleja a naukladajte naň obalené plátky lososa.
Pečte v predhriatej rúre na 200 stupňov Celzia približne 15 minút.
Pokiaľ nezúžitkujete celého lososa, môžte si dať obalené kúsky lososa do mraziaku. Po výbere však znova nerozmrazujte. Ihneď pečte v rúre približne 20 minút.
Nutričné hodnoty:
Kalórie: 325
Tuky: 18,6 g
Nasýtené mastné kyseliny: 3,8 g
Sacharidy: 9,5 g
Vláknina: 1,6 g