Agar ako zdravá želatína

Agar ako zdravá želatína
4.3 (85.41%) 37 votes

V dnešnej dobe je na svete veľa vegetariánov, ktorý chcú žiť zdravým životným štýlom a neuznávajú zabitie zvieraťa za účelom ľudskej potravy. Alebo je taktiež na svete čoraz viac ľudí, ktorí sa snažia žiť zdravšie ako doteraz. Jedným z výrobkov, ktorý patrí medzi zdravé potraviny patrí agar, inak nazývaný aj agar agar alebo kanten.

Agar si môžete zakúpiť i v našom eshope:

AGAR ŽELATÍNOVÝ PRÍPRAVOK 20 GRAMOV

Agar je vlastne látka, ktorá je na rastlinnej báze a slúži ako želatína. Môžeme  ju nahradiť za klasickú želatínu, ktorú bežne používame v našich domácnostiach na dezerty, zákusky, či ako zahusťovanie, kde nemusíme použiť zápražku.
Agar je tvorený z 96 % polysacharidom. Ten sa skladá najmä z agarózy a agaropektinu.

Rastlinná “ želatína “ sa vyrába z niektorých druhov morskej červenej riasy, známa pod menom Tengusa . Ako prvý prišli s týmto objavom Čínania a Japonci už na začiatku nášho letopočtu. Táto riasa obsahuje komplexné polysacharidy , ktoré sa podobajú celulóze.

Ako sa vyrába agar

Vo svojej prírodnej forme majú riasy veľmi výraznú chuť, preto  proces ich spracovania je veľmi náročný. Výroba agaru si vyžaduje hlavne trpezlivosť, poznatky a vedomosti o jej výrobe a taktiež je potrebné na jej výrobu dostatok financií.

Najskôr sa ručne zožnú riasy počas letných a jesenných mesiacov. Tie sa potom sušia a zbavujú vody za nízkych teplôt a bez prístupu vzduchu počas novembra až februára.

Varí sa s octom, aby hrubé vlákna zmäkli a vznikne kaša hustej konzistencie, ktorá sa potom  krája na štvorhranné tyčinky. Tieto štvorhranné tyčinky sa dajú na bambusové tyče a sušia sa na vyschnutých ryžových poliach. Vlhkosť z agaru vystupuje na povrch a v noci zamŕza , ráno na slniečku sa opäť rozohreje. Takto sa sušenie opakuje niekoľko týždňov, pokým nie sú tyčinky úplne vyschnuté a krehké. Usušené tyčinky sa strúhajú na jemné vločky alebo sa hneď balia.

Hotový agar je svetlej farby, má neutrálnu chuť a čo je super, že je bez kalórií.

Uchovávame ho na suchom a chladnom mieste.

 

Predaj agaru:

Dá sa bežne kúpiť v drogériách, lekárni, nájdeme ho určite i v rôznych bio obchodoch, e – shopoch zameraných na bio potraviny a to vo forme  forme vločiek, plátkov alebo hranolčekov a prášku, ktorý vykazuje najzdravšie a najlepšie výsledky z hľadiska výživy agaru.

 

Agar v kuchyni

Ako už bolo spomínané v úvode, agar je tou správnou výživou i pre vegetariánov. Dokáže nahradiť živočíšnu želatínu ešte viac ako je potrebné, pretože má skvelé želírovacie schopnosti. Používa sa aj ako stabilizátor, emulgátor.

Agar sa pridáva do pekárenských výrobkov, k zahusteniu krémov, do nápojov , zmrzlín, mrazených vaječných krémov, ovocných pretlakov, snehového pečiva , cukrových poliev , rôznych cukroviniek, umelo prislazovaných želé a zaváranín . Agar je spájaný s výrobou tavených syrov , mäsových či mliečnych výrobkov.

 

Postup spracovania želatíny agar agar

Postup je skoro rovnaký ako pri výrobe klasickej živočíšnej želatíny, ktorú necháme napučať v studenej vode a potom privedieme k varu. Keď začne želatína vrieť, hneď stlmíme oheň a varíme už len na miernom ohni cca 2 minúty .

Agar má tú dobrú vlastnosť, že tuhne pri 30  stupňoch Celzia a jej tuhnutie a pevnosť postupnenadobudneme už pri izbovej teplote.

 

Agar aj v kozmetike či liekoch

Možno mnohý z nás ani netušíme, ale agar sa možno nájde aj v našich domácnostiach. Teraz nemyslím medzi bežnými potravinami, ale v podobe rôznych  šampónov a gélov určených na umývanie.

Taktiež sa môže agar nachádzať aj v niektorých liekoch,alebo sa z neho vyrábajú vstrebateľné nite, ktoré slúžia lekárom pri operačných zákrokoch, alebo sa s ním môžme stretnúť tiež v mikrobiologických laboratóriách.

 

Agar pre zdravie

veľmi ľahko stráviteľný

znižuje hladinu cholesterolu v krvi, pričom jeho dlhodobejšie používanie veľmi dobre znižuje cholesterol

pôsobí proti zápche

v kombinácii s ľanovými semienkami alebo zázvorovou šťavou  pôsobí proti zápche a  povzbudzuje peristaltiku čriev

bojuje pri nadváhe

pomáha pri vysokom krvnom tlakua návaloch horúčavy

používa sa aj pri chudnutí, pretože agar nemá žiadne kalórie, má nulovú energetickú hodnotu

agar by si mali dopriať i ľudia, ktorí trpia bolesťami kĺbov

pôsobí zásadotvorne , preto  sa hodí v kombinácii s ovocím, a tým pomáha neutralizovať kyselinotvorné ovocie

 

 

Recept na skvelý mandľový krém na ozdobu torty či pohárov ovocných a zmrzlinových nájdete v článku: Recept na mandľový krém s agarom

 

Čo obsahuje agar:

Agar obsahuje celú škálu minerálnych látok, bielkovín a vitamínov. Je bohatým zdrojom vápnika, jódu a železa.
Nežiaduce účinky agaru

Vo vysokých koncentráciách agar môže spôsobiť laxatívne účinky. Pre telo je to nestráviteľná látka, z tela odchádza nezmenený , ale podporuje rozmnožovanie probiotík .

 

Množstvo doporučenej dennej dávky

Denná dávka je 0-25 mg / kg hmotnosti. Na Slovensku je použitie agaru v potravinách povolené v nevyhnutnom množstve ale okrem detskej výživy.

 

Ako sa meria hustota želé – agaru

Hustotu želé najlepšie vyskúšane tak, že si odoberieme malú lyžičku z horúcej hmoty a dáme stuhnúť na studený povrch, pod dobu 1 – 2 minút. Podľa želanej konzistencie pridávame agar alebo tekutinu. Môžete potom pridať buď viac agar – agaru alebo tekutiny podľa potreby.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


osem − = 6