Goji – kustovnica čínska obsahuje veľa zdraviu prospešných látok pre naše telo. Je veľmi silný a účinný antioxidant., ktorý pomáha predchádzať predčasnému starnutiu, podporuje vitalitu človeka, sexuálnu potenciu a pôsobí aj ako afrodiziakum.
Goji je asi najhodnotnejším ovocím na planéte . Obsahuje až 18 druhov aminokyselín, 22 stopových prvkov – železo , meď, selén, vápnik ,fosfor, germánium, zinok.
Konzumácia goji pomáha nášmu zraku, zlepšuje náladu a pôsobí proti stresu. Podporuje imunitu, vitalizu, mozgovú činnosť a zlepšuje pamäť.
Goji pôsobí pri bolestiach hlavy, pomáha znižovať krvný tlak, podporuje krvotvorbu, ochraňuje pečeň, napomáha obnoviť poškodené pečeňové bunky, pomáha pri okysličovaní tkanív, pôsobí proti rakovinovým bunkám v organizme. Chráni pred škodlivými vplyvmi UV žiarenia a pri opaľovaní pokožky napomáha ku krajšiemu opáleniu. Užívanie Goji vraj zmierňuje prejavy psoriázy . Obsahuje 500 x viac vitamínu C na váhu ako pomaranče.
Ako zbierať goji – kustovnicu
Ak je na kríku zrelých približne 90 % plodov goji, môže sa začať žať, avšak nie po daždi . Sušia sa najlepšie v polotieni a to tak, že plody goji sa musa rozmiestniť cca 2 cm od seba. Pred sušením s goji zbytočne nehýbeme, pretože môže prísť k výraznej chuťovej strate a stratiť vitamíny. Bobule sa zbierajú zotrasením na plachty a ihneď ju treba sušiť v polotieni, kým nestratí väčšinu vody.
Ker, príbuzný kustovnici čínskej, rastie aj v domácich podmienkach. Nazýva sa kustovnica cudzia , avšak na rozdiel od kustovnici čínskej táto odroda nemá liečivé účinky. Kvety majú bielo – modrú farbu a sú ešte menšie ako plod. Ker kustovnice cudzej sa rýchlo rozmnožuje a rastie do veľkých rozmerov a do všetkých smerov.
Je potrebné aspoň raz za rok celý ker, čo najviac prestrihať až u hlavných kmienkov na jar, kedy goji – kustovnica čínska potrebuje odstrániť staré či zvädnuté časti. Tiež sa odporúča v jarnom období rastlinu rozmnožovať. Uchytí sa v akejkoľvek pôde, ale ak je pôda hnojená, rastie rýchlejšie. Otáča sa za slnkom, pretože si ho aj vyžaduje. Z tohto dôvodu je niekedy nutné rastlinu podopierať alebo zväzovať drôtiky na rastliny .
Odporúčané dávkovanie kustovnice čínskej
Goji môžu začať užívať deti najlepšie až okolo tretieho roku veku a stačí im jedna hŕstka bobúľ denne . Deti staršie ako desať rokov už môžu goji užívať ako u dospelý, čiže asi 30 bobúľ – dve hrsti denne .
Ak zjete viac goji ako je potrebné, môžete si spôsobiť zažívacie ťažkosti. Tiež sa neodporúča goji konzumovať tesne pred spaním. Môže nastať problém s nespavosťou, alebo nekonzumujte goji, ak trpíte hnačkami . Aj keď u tehotných žien neboli potvrdené následky konzumovania goji, radšej by sa jej mali vyhnúť. Konzumovanie goji záleží aj na pohlaví, veku i hmotnosti človeka .
Z goji sa dá doma pripraviť aj šťava, či sirup alebo si ich môžte kúpiť v obchode. Pomáha zabezpečiť zdroj energie a vitality . Chuťovo je veľmi dobrá.
Čerstvé alebo sušené?
Plody Goji sú červené a preto sú najbohatším zdrojom karotenoidov . Dopriať si ich môžme čerstvé ale i sušené. Najlepšie ako už každý tušíte, goji je vhodné konzumovať v čerstvom stave. Niekedy však je ich problém zohnať a tak zostávame radšej pri sušených plodoch, ktoré sú tiež veľmi chutné. Plody goji nevydržia čerstvé dlhšie než pár dní. Blahodárne účinky ich užívania môžete začať pozorovať po niekoľkých týždňoch. Goji môžme konzumovať aj vo forme kapsúl či prášku.
Zaujal Vás článok? Nechajte komentár 🙂