Kokosová palma odolá nepriaznivému počasiu a jej korene sa len tak ľahko nevyvrátia ani po silnej búrke , a keď je po búrke. No článok bude o jej zázračných plodoch kokosoch.
Z čoho sa skladá kokosový orech
Skladá sa z vonkajšej tvrdej vrstvy, ktorá je žltej alebo oranžovej farby, z vláknitej strednej vrstvy a nakoniec jadra. Ten obsahuje semeno tvorené bielou dreňou, ktoré sa konzumuje.
[shortcode-variables slug=“kokos-2-5l-bohatsvo-prirody“]
Tvrdá biela dužina je zložená z 60 % tuku , 20 % glycidov , 8 % proteínov a 6 % vody . Uprostred kokosu sa nachádza dutina s kokosovou vodou , ktorú poznáme skôr pod názvom kokosové mlieko . Kokosová voda je bohatým zdrojom draslíka , vitamínu B (okrem B6 a B12 ) , vitamínu C. Ďalej obsahuje proteíny , karbohydráty , nasýtené tuky , vápnik , kremík a fosfor . Zaujímavosťou je , že kokosová voda je jedným z najlepších vodičov elektrického prúdu , ktoré sa vyskytujú vo voľnej prírode .
Priemerný mladý kokos obsahuje nie – viac ako 150 kalórií a poskytuje približne 20 % požadovanej dennej dávky vápnika, 2 gramy vlákniny, 2 gramy proteínu, 15 gramov cukru a 3 gramy nasýteného tuku . Kokosová voda obsahuje takmer plné spektrum vitamínu B , mimo B6 a B12 a vitamín C.
Kokos obsahuje minerály horčík, fosfor, zinok, železo, draslík.
Využitie v diéte je dané obsahom minerálov , najmä horčíka , ktorého sa vo zreléj dreni nachádza 32 mg/100 g Hoci to nie je veľké množstvo , kokosový orech obsahuje viac horčíka ako potraviny živočíšneho pôvodu , predovšetkým mäso , mlieko a vajcia . V tele sa väčšina horčíka nachádza v kostiach ( 60 % ) a vo svaloch ( 26 % ) . Tento minerál prispieva k pevnosti kostí a zdravie chrupaviek v kĺboch . Jeho nedostatok spôsobuje kŕče a zvýšenú dráždivosť nervovej sústavy . Okrem horčíka kokosový orech obsahuje aj iné minerály dôležité pre svalovú sústavu a kosti , napríklad vápnik a fosfor .
Kokosová voda a kokosové mlieko neobsahujú žiadne tuky. Liter kokosovej vody obsahuje približne 300 mg horčíka.
Pretože väčšina mastných kyselín kokosového orecha je nasýtená ( pomer mastných kyselín v kokosovom orechu : mononenasýtené 1,4 g , polynenasýtené 0,4 g , nasýtené 30 g ) , mnohí odborníci na výživu sa domnievali , že konzumácia kokosu podporuje tvorbu cholesterolu, rovnako ako nasýtené mastné kyseliny v živočíšnych tukoch, no narozdiel od nich ten z kokosu nezvyšuje cholesterol.
Konzumácia kokosového orecha, jeho dužiny alebo mlieka (vody) prospieva pri nasledujúcich ťažkostiach :
odvápnenie kostí ( úbytok vápnika ) aj osteoporóze ; bolesti pohybového systému.
Bolestiach kĺbov ktoré je spôsobené preťažovaním alebo zvýšeným svalovým napätím.Vhodné pre silových športovcov
najmä bolesťami chrbta .
Vďaka tomu , že kokosový orech dodáva telu minerály , odporúča sa pri prerezávaní prvých zubov , pretože podporuje tvorbu zdravej zubnej skloviny , a lámanie vlasov a nechtov .
Konzumácia kokosu je vhodná pri : lámavosti vlasov a nechtov , osteoporóze , bolestiach pohybového systému – spôsobené preťažovaním alebo zvýšeným svalovým napätím .
Mladé kokosy obsahujú veľmi mäkkú vnútornú dužinu , ktoré sa dá ľahko nabrať lyžicou . Táto dužina ( mäsko 🙂 obsahuje čisté , surové nasýtené tuky . Toto mäsko má pozoruhodnú vlastnosť obnovovať ľudské tkanivo a mužské pohlavné tekutiny .
Kdekoľvek sme v tropických krajinách , mali by sme využiť šance piť a jesť tieto mladé kokosy denne . V tomto prípade sú štyri kokosy málo , keď si uvedomíme ich zázračnú liečiaci schopnosť .
Prečo je kokos zdravý ?
Ako kokos pôsobí na náš organizmus ?
Kokosová voda nám môže pomôcť pri zažívacích ťažkostiach , črevných chorobách či problémoch s močovým mechúrom . Môže nám poslúžiť aj ako izotonický nápoj . Dužina sa využíva pri liečení nervových chorôb , pri stratách pamäte aj vadách pľúc . Kokos by sme nemali konzumovať spoločne s mliečnymi výrobkami , pretože tuky obsiahnuté v týchto potravinách sú rozdielne .
Ako sa do neho dostať ?
Je zrejmé , že kokos môže nášmu zdraviu prospieť a tiež do nášho všedného dňa vniesť trochu exotiky . Prekážkou k tomu , aby sme si na tomto cudzokrajné plodu pochutili , však môže byť práve jeho tvrdá škrupina . Poradíme vám , ako sa s ňou hravo vysporiadať !
Na kokosovom orechu sa nachádza tri otvory . Dvaja z nich sú slepé , do toho tretieho možno však ľahko urobiť dierku napr vývrtkou či nožnicami a vypustiť kokosovú vodu . Tento krok by mal byť prvý , aby sme pri ďalšej manipulácii s kokosom zbytočne neprišli o túto blahodarnú tekutinu .
Najľahšie sa k dužine kokosu dostaneme prudkým udretím kokosom o kameň , ostrú hranu , schody apod Môžeme tiež použiť kladivo alebo zverák v kôlni , do ktorého si kokos upevníme pred udretím kladivom či iným či už tupým alebo ostrým predmetom . Vo zveráku možno tiež kokos narezať pílkou a potom ho už ľahko rozdeliť na dve polovice .
Existujú však aj spôsoby , ktoré nie sú až tak náročné na hrubú silu. Napríklad položiť kokos na rošt rúry predhriatej na 200 ° C , kde po 10 až 15 minútach škrupina praskne alebo ju prípadne rozbijeme menšie ranou .
Zrelá dreň sa môže konzumovať v surovom stave , a to buď celá , alebo nastrúhaná či pečená ako doplnok rôznych jedál . Želatínová dreň sa získava zo zelených kokosov . Má rovnaké výživné látky ako zrelý plod , len v nižších koncentráciách . Po rozpolené sa konzumuje lyžicou .
Kokosové mlieko môžeme ochutnať hneď , akonáhle sa k nemu dostaneme . Časť si môžeme nechať napríklad na prípravu lahodného koktejlu Piňa Colada . Dužinu si môžeme primiešať do müsli , nakrájať ju či nastrúhať do koláča alebo ju usušiť .
Kokosové mlieko sa lisuje zo strúhanej drene zrelého kokosového orecha :
Dreň najemno nastrúhame alebo rozmixujeme v mixéri . Pridáme pol litra vriacej vody a necháme 30 minút odstáť . Namiesto vody môžeme použiť kravské mlieko . Pripravíme si bavlnenú látku , na ktorú položíme kokosovú zmes . Látku sa zmesou zviažeme do uzlíka a vytlačíme všetku tekutinu . Aby sme orech využili čo najlepšie , môžeme celý proces ešte raz opakovať .
Kokosové mlieko slúži ako nealkoholický nápoj alebo sa môže pridávať do ovocných kokteilov a jedál . Občerstvuje a poskytuje kvalitné živiny . Môže sa zmiešať s vodou alebo kravským mliekom .
Ak by ste zostali na opustenom ostrove s kokosmi, určite by ste prežili. Kokos slúži aj na pitie aj na jedenie. Z jeho vlákien sa dajú vyrábať povrazy a kefky na zuby. Z kmeňa a listov kokosových paliem sa vyrábajú sandále, látky alebo sa z nich stavia príbytok.
Kopra je na slnku vysušená kokosová dreň . Kokosový olej sa získava z kopry za pôsobenia vysokého tlaku . Kokosová voda je tekutina vnútri orecha , ktorej v procese zrenia neustále pribúda . Výborne hasí smäd.
Zatial sa neprišlo odkial kokosové palmy pochádzajú
Odkiaľ presne kokosové palmy pochádzajú nie je známe . Kokosy môžu vydržať mnoho mesiacov plávajúce v mori . Ako Plató opisuje , kokosy boli známe v antickej Atlantíde . Putovali spolu s námorníkmi skrze oceány .
Prepracované počítačové simulácie oceánskych prúdov ukazujú , že kokosy boli privezené do Ameriky vďaka ľuďom . Začali na južnom pobreží Mexika , kam ich doviezli Španieli a začali ich tu pestovať .
Kokosová palma rastie sedem rokov než sa objavia plody – kokosové orechy . Kokosové orechy sú tiež jedny z najväčších orechov – semien na svete .