Raw stravovanie – ako začať

raw strava ako začaťAj keď síce patrím iba z polovice medzi raw stravníkov, na ktorú by sa malo prejsť postupne, zaujala ma táto téma, takže čo to som si o nej naštudovala. Preto sa chcem s mojimi informáciami o RAW stravovaní podeliť.

O RAW strave som už minule písala v článku:

Surová strava – RAW cesta za zdravím

Je to síce troška dlhší článok ako zvyknem písať 🙂 ale aj tak sa o nej nedá všetko naraz opísať. Informácii o RAW strave je čoraz viac a preto začnem písať ako začať s takýmto stravovaním, alebo ako sa ja postupne dostávam na túto stravu.

Nebudem tu teraz vypisovať samé dobré veci o RAW strave, pretože ešte sa nemôžem zaradiť medzi takýchto raw stravníkov. Som na polovičnej ceste  a zatiaľ takéto pomalé nadobúdanie RAW stravy mi vyhovuje. Niekde som čítala, myslím že to bolo na youtube medzi komentármi o raw strave, že raw strava poškodzuje slezinu. Či to je naozaj tak to neviem, ale viem potvrdiť jediné, čo som teda aj zažila, a to je že som schudla. Čiže raw strava prospieva tráveniu, podporuje správnu funkciu metabolizmu, preto je aj účinným prostriedkom pri chudnutí.

Pri RAW strave sa častejšie stravujem, pretože mi akosi rýchlo trávi 🙂 Ako som spomínala, nie som čistý RAW stravník a preto chcem aspoň z časti napísať, ako som zmenila svoj jedálniček. Odjakživa som jedla rôzne sladkosti, koláče, mäso ( kura a bravčovina, žiadne iné neľúbim, dokonca ani ryby ) , chlieb či pečivo. No približne pred rokom 2013 som sa začala viac venovať zdravšej strave, nakoľko som chcela nejaké to kilečko zhodiť. Neišlo o RAW stravu, iba vylúčiť sladkosti a múku. To som žiaľ dlho nevydržala a po týždni som opäť prešla na klasickú stravu. Klasickou myslím “ nezdravú „. Nemala som to odhodlanie, pretože keď som videla že kilá nejdú dole a že potrebujem si dať do seba niečo sladké, rýchlo som to vzdala.

Po pár mesiacoch mi to nedalo a opäť som sa chcela pustiť do zdravej stravy. Tentokrát ešte zdravšej. Preto som sa začala o RAW stravu zaujímať. Neišlo už len o to, ako zhodiť pár kíl, ale vadili mi vyrážky na tele, či pigmentové škvrny. Mimochodom na pigmentové škvrny mi ocino nosil kombuchu. Možno to všetkým nie je známe, ale je to vlastne čajová huba, ktorú som musela denne piť. Zo začiatku mi to bolo odporné, ale časom mi zachutila. Túto kombuchu som dlhšie užívala a pigmenty alebo inak fľaky na tele mi troška zmizli. Lenže kombucha sa musela zarábať pravidelne a časom sme nejako na ňu zabudli a viac ju nepili. Teraz keď čítam na inetrnete o kombuche alebo inak kombuče, informácii o nej je plno. Napríklad tu na wikipedii:  Kombuča

 

No ale o nej som nechcela písať. Teraz som sa dala ako som spomínala na zdravšiu stravu, ktorá síce nie je čisto RAW ale za to sa po nej cítim dobre. Teraz si zväčša biorecept rawzarábam na raňajky smoothie, mimochodom pár receptov mám aj  na stránke medzi Zdravými receptíkmi. Doobeda si dám ovocko, alebo v poslednom čase moju obľúbenú raw kašu.

 

Recept tu :

Moja rýchla raw desiata – kaša z vločiek banánu a jahôd

 

Na obed si dám buď ryžu s kuracím mäskom, zeleninovú polievku, alebo šošovičný rp_mrkvový-džús-bio-recept-300x225.jpgprívarok bez mäsa a vajíčka, alebo si zvyknem pripraviť domáce dusené špenátové lístky. Viem, že obed nie je RAW, ale ako som spomínala, zatiaľ nie som čistý RAW stravník. Olovrant nejaká nakrájaná zeleninka, ľahký šalátik, prípadne BIO jogurt a večera je taktiež ľahká. Šalátik s olivami, paradajkami, uhorkami a syrom – môj obľúbený. Mňam. Samozrejme pijem buď čistú vodu, bylinkové čaje alebo domáci vyrobený džúsik, napríklad tento:

Rýchly osviežujúci a lacný bio mrkvový džús

 

Schválne uvádzam môj jedálniček, aby ste videli, ako sa má prechádzať na RAW stravu. Netvrdím, že som vzorným príkladom, ale píšem z mojich vlastných skúseností, ako mi tento prechod na RAW stravu najviac vyhovuje.

Ak ste 20 rokov žili na strave, čomu sa hovorí klasická, t.j. sladkosti, pečivo, chlieb, občas zeleninka, ovocie a mäso, nie je vhodné zaraz seknúť s takouto stravou a ísť na RAW stravu. Vaše telo si musí navyknúť na iný druh stravy. Zo začiatku by ste mali vymedziť cukor a múku. Múku preto, lebo aj tá obsahuje plno sacharidov, cukrov a tie sú pre naše telo neni potrebné. Iba sa zbytočne ukladajú do tukových zásob. Pomedzi tým zaradiť do svojho jedálnička viac ovocia a zeleniny, piť veľa vody, ktorá pomáha pri detoxikácii a skôr sa zbavíte škodlivín nahromadených v tele. Postupne vynechať rôzne fast foody, mastné jedlá, mäsité výrobky.

Možno si poviete, že vzdať sa týchto “ lákavých pochutín “ bude ťažké. Je pravda, že najhorší je začiatok, ale telo si rýchlo zvykne. Teda pokiaľ ho postupne učíte na RAW stravovanie.

raw strava ako začaťNa začiatku som spomínala, že som schudla. Neišlo to až tak veľmi rýchlo, ale po RAW jedlách sa cítim skvele. Mám viac energie, čo pri tej bežnej strave sa povedať nedalo. Bývala som stále unavená, podráždená a nemala som na nič náladu. Teraz mi je super. Navyše teší ma, keď si môžem vymyslieť recept, ktorý je nie len chutný ale i zdravý, preto sa príprava RAW jedál stali mojou záľubou.

Netreba zabudnúť na to, že RAW strava nie je iba záležitosťou jedného dňa. Malo by to byť na dlhší čas, pokiaľ možno navždy 🙂 Ide o zdravý životný štýl, zdravý jedálniček.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


4 × = dvadsať štyri