Šošovica sa považuje za kráľovnú strukovín, ktorá sa pestuje na svete v rôznych krajinách. Medzi jej najznámejšie odrody patrí zelená, žltá a červená šošovica. Dodá nášmu telu energiu, podporí imunitu a navyše skvele nás zasýti na dlhší čas.
Pestovanie šošovice
Rastlina šošovice rastie do výšky 20 – 60 cm, ktorá je v dolnej časti bohato rozvetvená. Listy šošovice majú oválny až čiarkovitý tvar s jednoduchými úponkami.
Kvety sú biele alebo fialkové. Semená ukryté v struku majú plochý tvar. Môžu byť drobnozrnné o priemere 2 – 5 mm alebo veľkozrnné s priemerom 5 – 8 mm.
Zber šošovice
Semená šošovice sa zberajú, ak 2 / 3 strukov sú vyzreté a hnednú . Rastlina sa pokosí a nechá doschnúť zavesená pod strechou. Semená treba očistiť a nechať dosušiť, aby nedošlo k rozšíreniu chorôb.
Šošovica je teplomilná rastlina, preto má radšej suchšie a teplé oblasti. Tam, kde sa darí kukurici, repe a zemiakom, malo by sa dariť aj šošovice.
Čo obsahuje šošovica:
Predovšetkým je to železo – nedostatok železa môže spôsobiť celkovú slabosť, neschopnosť koncentrovať sa a väčšiu vnímavosť na infekcie.
Je nevyhnutnou súčasťou hemoglobínu , zložky červených krviniek prenášajúci kyslík k bunkám. Je tiež súčasťou myoglobínu a celej rady enzýmov a imunitného systému.
Ďalej šošovica obsahuje meď, fosfor, zinok, selén, draslík, horčík, chróm a molybdén, veľa vitamínov skupiny B, kyselinu pantoténovú a kyselinu listovú, stopové množstvo nikotínamidu, aminokyselín, trypthofanu , metionínu a fenylalanínu .
Šošovica neobsahuje tuk, ale za to obsahuje potrebné bielkoviny a škroby.
Pre vysoký obsah cukrov je šošovica sýtu potravinou. Nemyslím tým priberanie po šošovici, ale to, že nášmu telu dáva veľa glukózy – cukru, ktorý sa uvoľňuje do krvi a dodáva nám energiu potrebnú pre mozog i svaly.
Šošovica a nadúvanie
Na obed bola šošovica a Vás po nej nadúva? Spôsobuje Vám to problémy? Čo takto si na konci prípravy jedla pridať do šošovice saturejku, ktorá pomôže pri nadúvaní…. Ide o jednoročnú rastlinu, ktorá príjemne vonia. Účinkuje pri kŕčoch, uľavuje pri žalúdočných ťažkostiach a nadúvaní, či pri zlom trávení a navyše pomáha znižovať krvný tlak. Ľudia, ktorý problémy so zažívaním nemajú, môžu konzumovať šošovicu v surovom stave, teda naklíčenú, kedy si uchová najviac cenných látok.
Využitie šošovice v kuchyni
Šošovivu najviac používame v kuchyni. Pripravujeme si z nej polievku, prívarok a používa sa aj ako príloha k mäsu.
Naklíčená šošovica sa dá variť klasicky ako normálna šošovica, ktorú bežne dostaneme kúpiť v obchodoch. Netreba zabudnúť na to, že šošovicu je potrebné pred jej varením najskôr dokladne prebrať a prepláchnuť pod vodou. Väčšina z nás pripravuje šošovicu tak, že si ju preberie, umyje a dá na sporák variť, pričom varenie trvá dlhšie.
Ja si najskôr klasicky šošovicu preberiem, opláchnem, dám do hrnca v ktorom budem variť šošovicu a nechám cez noc napučať. Ráno vodu zlejem a dám čistú. Postavím na sporák a varím. Viem, že zliata voda zo šošovice má v sebe vitamíny, ale zbytočne si nespôsobím nepríjemné nadúvanie. Zrná šošovice si potrebné živiny uchovajú.
Tip na klíčenie šošovice:
Šošovicu si pripravíme ako pred varením. Preberieme, prepláchneme, zalejeme studenou vodou a necháme cez noc napučať. Na ďalší deň sa voda zleje a napučanú šošovicu rozprestrieme, zľahka prikryjeme vlhkou utierkou a na teplom mieste necháme naklíčiť. Ak je to potrebné, šošovicu kropíme trochou vody, aby šošovica nevyschla. Klíčky vhodné na konzum majú byť dlhé asi 5 mm.
Tieto klíčky sa odporúčajú zaradiť do jedálnička tehotných žien, pretože obsahujú veľké množstvo kyseliny listovej, ktorá prospieva rozvoju mozgu u dieťaťa. Navyše pôsobí ako veľmi dobrý antioxidant.
Šošovica pre diabetikov a vegetariánov
Keďže šošovica pomáha znižovať hladinu cukru v krvi, je vhodná aj pre diabetikov. Pre vysoký obsah bielkovín je vhodná aj pre vegetariánov.
Šošovica pre zdravie:
Šošovicu by si mali dopriať najmä ženy počas silnej menštruácie. Celkovo pôsobí aj proti hnačkám a je liekom proti červom. Obsahuje veľa železa, preto je určená aj pre ľudí s chudokrvnosťou, podporuje tvorbu červených krviniek. Posilňuje imunitu a chráni pred infekciami.Napomáha znižovať cholesterol v krvi a boli u nej zistené aj protirakovinové účinky a odvádza vodu z tela.
Šošovica pomáha aj na na opuchy a zdurené žľazy vo forme obkladu.
Nutričné hodnoty varenej šošovice 300 g
Energia: 1 380 kJ
Kalórie: 329,82 kcal
Bielkoviny: 23,7 g
Sacharidy: 63 g
Z toho cukry: 48,9 g
Tuky: 1,2 g
Cholesterol: 0 mg
Vláknina: 23,7 g
Sodík: 0,006 g
Vápnik: 57 mg
Mohlo by Vás zaujímať:
Zdravá adzuki fazuľa
Ako zlepšiť stráviteľnosť fazule a iných strukovín