Cirok ide o potravinu, ktorú môžu konzumovať aj celiatici, pretože cirok je bezlepková potravina.Zrnový cirok sa uplatňuje najmä pri výrobe cereálnych a snack potravín, v pekárstve a v pivovare. Niektoré odrody zrnového ciroku podľa výskumníkov môžu byť účinným prostriedkom v prevencii rakoviny a kardiovaskulárnych chorôb, tak ako brusnice či čučoriedky.
Zrná ciroku môžu byť extrudované, vločkovanie parou , pražené, vo forme snackov , granulových cereálií , granulových tyčiniek , pečených výrobkov, sušienok a podobne.
Ak je zrno z čiroka s prírodnými aditívami spracované na múku, tá môže pri pečení nahradiť pšeničnú múku .
Pestovanie ciroku
Cirok ( Sorghum ) je teplomilná rastlina, ktorej nevadí sucho. Teploty by nemali klesnúť pod 10 ° Celzia. U nás sa dajú pestovať iba odrody s krátkou vegetačnou dobou v najteplejšom období roka.
Siať cirok je najlepšie pri teplote pôdy v hĺbke 0,10 m minimálne 15 ° C. Predčasne zasiate porasty vzchádzajú pomaly a nevyrovnane a často ich napáda burina. Norma výsevku závisí na skupine ciroku a systému pestovania. Šírka riadkov je od 0,25 do 0,90 m.
Počas vegetácie je potrebné udržiavať povrch pôdy kyprý , bez škrupiny . Preto je potrebné vláčiť mladé porasty a neskôr plečkovanie.
Zber zrnového ciroku sa odporúča vykonať dvojfázovo , pretože v čase žltej zrelosti zŕn má zelená hmota pomerne vysoký obsah vody. Cirok sa zbiera iba za suchého počasia a laty majú byť žlté a pružné ručným odrezávaním.
Rastlina cirok má silne vyvinutý koreň a preto dokáže absorbovať z pôdy vodu a potrebné živiny. Cirok má aj tzv vzdušné korene , ktoré ani pri silnom vetre sa neničia.
Steblo ciroku je pevné, tvrdé, hladké, kolienkami rozdelené na články a dlhé 1,5-5,5 m
Listy ciroku sú 0,50-0,80 m dlhé, pokryté slabým voskovým povlakom. Kvetenstvom je lata rôzneho tvaru a veľkosti, ktorá môže byť buď vzpriamená, naklonená či ohnutá. Klásky sa zoskupujú po 2-3-4 na stopkách druhotných vetvičiek .
Zrno ciroku má tvar guľatý, vajcovitý, srdcovitý alebo oválny v bielej, krémovej, žltej, citrónovo žltej, ružovej, hnedej alebo fialovej farbe. Podľa obsahu a pomeru bielkovín ku škrobu môže byť zrno ciroku sklovité, polosklovité alebo múčne.
Odkiaľ prišiel
Cirok pochádza z Afriky. Postupne sa rozšíril do teplých a suchých oblastí všetkých kontinentov. Najviac sa pestuje v Indii, USA, Nigérii a Sudáne.
Druhy ciroku podľa účelu pestovania:
Zrnový cirok – pestuje sa zväčša v suchých podmienkach, hlavne v Afrike a Ázii na chudobných a ohrozených pôdach vplyvom erózie.
Cukrový cirok – vonkajškom sa sa podobá ciroku zrnovému, ale cukrový je vyšší. Steblá obsahujú šťavu až s 18 % prevažne hroznového cukru .
Technický metlový cirok – má veľmi dlhé postranné vetvy , ktoré dorastajú až do dĺžky 0,8 m.
Cirok sudánsky – Sudánska tráva – silná tvorba odnoží a nadzemné biomasy. Rastliny po kosení obrastajú . Poskytuje 2-4 kosenia. Ich výhodou je produkcia akostnej zelenej hmoty.
Cirok pre nepotravinársky priemysel
Zrno ciroku sa využuje pre škrobársky a liehovarnícky priemysel. Z ciroku cukrového sa vyrábajú koncentrované cukrové sirupy, ktoré sa zkvasia na alkohol.
Určite sa takmer každý stretol z cirokovou kefou, metlou alebo štetkou. Toto všetko sa vyrába z fytomasy ( slamy ) ciroku metlového.
Cirok sa tiež využíva napríklad pri výrobe stenových dosiek , etanolu a koproduktov pri výrobe etanolu a liehovarského zrna .
Čirokové otruby
Čirokové otruby (alebo ich extrakt) pomáhajú znižovať zápalový opuch ucha, čiže cirok pôsobí protizápalovo.
Cirok obsahuje:
veľké množstvo antioxidantov a neobsahujú glutén pšeničného typu , ktorým je pripisované zhoršovanie alergiou na tieto látky . Ďalej obsahuje 11,3 % proteínov a 3,3 % tuku, proteíny, škrob. Má vysoký obsah nerozpustnej vlákniny s minimálnym množstvom rozpustnej vlákniny .