Popis
Jedná sa o plody orechu ktorý je pôvodom z dažďových pralesov Queenslandu v Austrálii. Makadamia je pomenovaná po vedci Johnovi Macadamovi, priateľovi známeho austrálskeho botanika Ferdinanda von Muellera. Makadamové orechy sú v súčastnosti pestované po celom svete no Austrália však zostáva s produkciou 40 000 ton orechov sa škrupinou najväčším predajcom.
Obsah a účinky makadámových orieškov
Makadamové oriešky majú zo všetkých orechov najviac prospešných mononenasýtených mastných kyselín, ktorých pravidelný príjem znižuje riziko vzniku srdcových ochorení a pôsobí blahodárne na ľudský organizmus.
Tieto lahodné orechy sú tiež vynikajúcim zdrojom mangánu, tiamínu (vitamínu B1) a dôležitých antioxidantov – vitamínu E a selénu. Obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny – stavebné látky bielkovín, ktoré sú dôležité pre rast a regeneráciu svalov a imunitný systém.
Orechy z makadamových sa ponúkajú väčšinou bez škrupiny (ktorá je veľmi tvrdá a ťažko sa z nej orech lúpe), a to buď v prírodnom surovom stave alebo ako pražené, solené alebo nesolené.
Výborné sú v müsli, kde si naozaj vychutnáte ich jemnú chrumkavosť a maslovú príchuť. K dostaniu je tiež olej z makadamových orechov, ktorý je vysoko kvalitný a okrem potravinárstve sa používa napríklad v kozmetike.
Skladovanie
Skladujte v suchu. Pre udržanie čerstvosti po načatí obalu uchovávajte v chladničke.
Recenzie
Nikto zatiaľ nepridal hodnotenie.