Funkčné potraviny pozitívne ovplyvňujú naše zdravie

funkcne potraviny pre zdravieAko sa hovorí, sme to čo jeme. A ak chceme byť zdravší, mali by sme sa viac starať o seba a najmä o svoj jedálniček. Nevhodné jedlo a zlá životospráva má na svedomí to, že sa nemôžme čudovať, že neustále trpíme bolesťami, rôznymi chorobami, či sa dožívame kratšieho veku v porovnaní s minulosťou.

Keď sa povie funkčná potravina, viacerím z nás možno napadne, že ide o potravinu takú, ktorá je zdravá a zároveň po jej konzumácii “ zafungovala“ tým správnym spôsobom v našom organizme.

Áno, v skutočnosti dá sa to aj tak povedať. Pojem funkčná potravina charakterizuje  to, že okrem toho, že potravina nás má nasýtiť a zároveň má dopriať telu určitú výživu, teda aby boli schopné priaznivo ovplyvňovať telesné funkcie, zlepšovať psychické zdravie, ako aj znižovať riziko chronických ochorení organizmu, ktoré sú následkom dlhodobého nesprávneho stravovania. Taktiež pojem funkčná potravina značí to, že táto potravina má v pozitívnom zmysle ovplyvňovať krvný tlak, hladinu cholesterolu, upravovať a zlepšovať trávenie, posilňovať imunitu, spomaľovaťstarnutie, chránia pred rakovinou alebo zubným kazom, sú prevenciou proti obezite, osteoporóze, majú protirakovinový a antioxidačný účinok a podobne.

funkcne potraviny ich význam

Funkčné potraviny  sú  potraviny, ktoré sú rôznymi spôsobmifortifikované, to znamená obohatené o zdraviu prospešné aktívne zložky, ktoré v nich buď vôbec nie sú, prípadné sú ale iba v malých množstvách, prípadne sa z potraviny odstránia zložky, ktoré môžu mať škodlivé účinky.

 

Z histórie…

Spočiatku lekári začali protestovať na funkčné potraviny, no vďaka podpore a záujmu spotrebiteľov v roku 1992 bolo uskutočnených 200 epidemiologických štúdií. Tie ukázali napríklad aj to, že riziko rakoviny znižuje konzumácia stravy s vysokým obsahom ovocia a zeleniny. Odvtedy bolo identifikovaných viac ako dvanásť tried biologicky aktívnych rastlinných látok, pomenovaných ako fytochemikálie.

 

Diagnóza cukrovky podľa obsahu cukru v moči sa stala v ezrópe známa v 17. storočí, kedy zrejme išlo o rastlinu podobnú stévii, hoci história uvádza jej pôvod z Paraguaja. Listy stévie cukrovej rozdrvenej na prášok používal indiánsky kmeň Guaraní v Paraguaji na sladenie nápojov. Oficiálne správy o nej sú až z roku 1887 a roku 1900 paraguajský chemik Dr. Rabaudi publikoval v Buenos Aires prvú chemickú analýzu tejto rastliny, 300-krát sladšej ako cukor. Skôr by však mohlo ísť o sladovku hladkoplodú, ktorej koreň je jedným z najrozšírenejších produktov na svete.

Ppočiatky herbálnej medicíny majú pravdepodobne korene v starej Číne. Liečiteľ Shen Nong už pred 4700 rokmi učil ľudí využívať liečivé účinky rastlín.

 

 historia funkcnych potravinPrvá funkčná potravina

Za prvú funkčnú potravinu ako som sa dočítala aj na internete sa považuje tá, kedy sa  začal jód pridávať do soli, aby sa tak zabránilo vzniku strumy. Veda v oblasti výživa sa neustále rozvíja a vďaka tomu, že neustále napreduje, potrava sa stáva prostriedkom nielen na liečenie výživového deficitu, ale aj na zníženie rizika ochorenia. Bolo to približne okolo roku 1920.

Kedy a kde vznikli funkčné potraviny?

Koncepcia funkčných potravín vznikla v 80. rokoch minulého storočia.Funkčné potraviny vznikli v Japonsku ako hlavný námet toho, že Japonci sa dožívajú dlhého veku. Je to najmä vďaka ich strave, ktorá je zdravá a výživná.

Funkčné potraviny – ktoré k nim patria?

kyslomliečne výrobky s probiotickými baktériami

rastlinné nátierkové tuky, ktoré obsahujú rastlinné steroly a stanoly,

džemy ale aj džúsy obohatené o vitamín C     funkcne potraviny pre zdravie

rastlinné maslá obohatené o vitamín A a D

kuchynská soľ fortifikovaná jódom či fluórom

cereálie obohatené o vlákninu

chlieb a pečivo s pridaním semien olejnatých plodín

ovos , sója , ľanové semeno

rajčiny vďaka obsahu lykopénu

cesnak, brokolica , brusnice

Ako bolo spomínané, napríklad medzi funkčné potraviny patria kyslomliečne výrobky s probiotickými baktériami. Ide napríklad o jogurt, acidofilné mlieka a podobne. O tom, že sú tieto výrobky funkčnými potravinami by mal spotrebiteľ uvádzať na etikete výrobku.

Dá sa to zistiť aj podľa nasledujúcich údajov na obale:

 

  • energetická hodnota
  • obsah bielkovín
  • obsah sacharidov
  • obsah tukov
  • obsah nasýtených mastných kyselín
  • obsah vlákniny
  • obsah sodíka
  • informácia o množstve pridaných živín.

 

Funkčné potraviny určite nepredstavujú žiadny doplnok výživy vo forme tabliet, práškov a podobne. Ide iba o to, vybrať si tú správne zdravú potravinu, ktorá je dôležitým prínosom pre naše zdravie a taktiež aby nás príjemne zasýtila.

 

SUROVÁ STRAVA – RAW CESTA ZA ZDRAVÍM

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


8 − tri =