Rozmarínový olej – domáca príprava

rozmarin domaca priprava olejaStarí Rimania a Gréci považovali rozmarín za posvätný. Má úžasné liečivé vlastnosti pomáha pri trávení aj proti bolestiam. No jeho využitie sa nájde nie len v kuchyni ale i v kozmetike. V nasledujúcom článku si môžete prečítať o rozmarínovom oleji a jeho liečivých účinkoch a taktiež sa dozviete jeden domáci recept na jeho prípravu.

Rozmarín

je vždyzelený ker. Rastie až do výšky 1,5 m, má zeleno-šedé listy s bledomodro / fialovými kvetmi, ktoré včely jednoducho milujú.

Rozmarín je pôvodom z Ázie, no teraz sa pestuje najmä vo Francúzsku, Tunisku, Chorvátsku.

Rozmarín pre zdravie:

rozmarín pôsobí ako analgetikum, pôsobí proti depresii, proti nadúvaniu, pomáha pri bolestiach hlavy, migréne, psychickej únave a nervovom vyčerpaní

má antiseptický účinok– vhodný najmä pre črevné infekcie, hnačka, kolika, dyspepsia, plynatosť, poruchy pečene a žlčníka, zmiernenie bolesti spojené s reumatizmom, artritídou, bolesť svalov…

Ďalej je rozmarín účinným pomocníkom pri ateroskleróze, búšení srdca a kŕčových žilách.

Pomáha pri znížení zadržiavania vody pri menštruácii, je účinným pomocníkom aj pri obezite.

Astma, bronchitída, katar, sínus a čierny kašeľ. Ak trpíte týmito chorobami, siahnite po rozmaríne.

Rozmarín v kozmetike

Ako som už vyššie spomínala, rozmarín je výborný nielen v kuchyni ale pôsobí blahodárne aj na náš zovňajšok – na naše vlasy, pokožku, nechty, pomáha zmierniť preťaženie, opuchy, výborný  je aj na akné, dermatitíde a doporučuje sa aj na ekzémy, podporuje rast vlasov. y.

Vdýchnutia rozmarínového oleja pomáhajú na posilnenie pamäte, posilňuje pamäť s ohľadom na činy v budúcnosti.

rozmarin domaca priprava oleja

Recept na domáci rozmarínový olej

Na prípravu domáceho rozmarínového oleja budeme potrebovať:

2 neošúpané strúčiky cesnaku

3 malé vetvičky rozmarínu

6 vetvičiek rozmarínu, z ktorých použijeme iba listy

250 ml extra panenského olivového oleja

Postup na prípravu:

Do hrnčeka si dáme trocha vody a blanšírujeme v ňom strúčiky cesnaku 3 minúty. Potom strúčiky vyberieme a oplácheneme pod studenou vodou. Cesnak odkvapkáme, osušíme a ošúpeme.

Cesnak ako aj rozmarín rozpučíme, dáme do panvice a zalejeme extra panenským olivovým olejom.

Na miernom ohni privedieme olej do varu. Cesnak a rozmarín jemne pritláčame, aby sa z neho uvoľnila chuť vôňa.

Varíme za stáleho miešania po dobu približne 3 minút a potom necháme vychladnúť. Pri vychladnutí občas premiešame a cesnak stále pritláčame, aby jeho chuť prenikla ešte viac.

3 vetvičky tymiánu blanšírujeme vo vriacej vode 2 minúty. Potom ich oplácheneme pod studenou vodou a necháme ich odkvapkať. Osušíme. Tieto vetvičky dáme do sklenej fľaše.

Do lievika si dáme čistú gázu a vložíme do hrdla fľaše. Pomaly lejeme do fľaše olej.

Fľašu zatvoríme a odložíme na chladné miesto.

Takýto olej vydrží približne 6 týždňov.

 

Viac o rozmaríne si môžete prečítať tu:

ROZMARÍN PESTOVANIE A ÚČINKY ZDRAVEJ RASTLINKY

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


5 × = tridsať päť