Starí Rimania a Gréci považovali rozmarín za posvätný. Má úžasné liečivé vlastnosti pomáha pri trávení aj proti bolestiam. No jeho využitie sa nájde nie len v kuchyni ale i v kozmetike. V nasledujúcom článku si môžete prečítať o rozmarínovom oleji a jeho liečivých účinkoch a taktiež sa dozviete jeden domáci recept na jeho prípravu.
Rozmarín
je vždyzelený ker. Rastie až do výšky 1,5 m, má zeleno-šedé listy s bledomodro / fialovými kvetmi, ktoré včely jednoducho milujú.
Rozmarín je pôvodom z Ázie, no teraz sa pestuje najmä vo Francúzsku, Tunisku, Chorvátsku.
Rozmarín pre zdravie:
rozmarín pôsobí ako analgetikum, pôsobí proti depresii, proti nadúvaniu, pomáha pri bolestiach hlavy, migréne, psychickej únave a nervovom vyčerpaní
má antiseptický účinok– vhodný najmä pre črevné infekcie, hnačka, kolika, dyspepsia, plynatosť, poruchy pečene a žlčníka, zmiernenie bolesti spojené s reumatizmom, artritídou, bolesť svalov…
Ďalej je rozmarín účinným pomocníkom pri ateroskleróze, búšení srdca a kŕčových žilách.
Pomáha pri znížení zadržiavania vody pri menštruácii, je účinným pomocníkom aj pri obezite.
Astma, bronchitída, katar, sínus a čierny kašeľ. Ak trpíte týmito chorobami, siahnite po rozmaríne.
Rozmarín v kozmetike
Ako som už vyššie spomínala, rozmarín je výborný nielen v kuchyni ale pôsobí blahodárne aj na náš zovňajšok – na naše vlasy, pokožku, nechty, pomáha zmierniť preťaženie, opuchy, výborný je aj na akné, dermatitíde a doporučuje sa aj na ekzémy, podporuje rast vlasov. y.
Vdýchnutia rozmarínového oleja pomáhajú na posilnenie pamäte, posilňuje pamäť s ohľadom na činy v budúcnosti.
Recept na domáci rozmarínový olej
Na prípravu domáceho rozmarínového oleja budeme potrebovať:
2 neošúpané strúčiky cesnaku
3 malé vetvičky rozmarínu
6 vetvičiek rozmarínu, z ktorých použijeme iba listy
250 ml extra panenského olivového oleja
Postup na prípravu:
Do hrnčeka si dáme trocha vody a blanšírujeme v ňom strúčiky cesnaku 3 minúty. Potom strúčiky vyberieme a oplácheneme pod studenou vodou. Cesnak odkvapkáme, osušíme a ošúpeme.
Cesnak ako aj rozmarín rozpučíme, dáme do panvice a zalejeme extra panenským olivovým olejom.
Na miernom ohni privedieme olej do varu. Cesnak a rozmarín jemne pritláčame, aby sa z neho uvoľnila chuť vôňa.
Varíme za stáleho miešania po dobu približne 3 minút a potom necháme vychladnúť. Pri vychladnutí občas premiešame a cesnak stále pritláčame, aby jeho chuť prenikla ešte viac.
3 vetvičky tymiánu blanšírujeme vo vriacej vode 2 minúty. Potom ich oplácheneme pod studenou vodou a necháme ich odkvapkať. Osušíme. Tieto vetvičky dáme do sklenej fľaše.
Do lievika si dáme čistú gázu a vložíme do hrdla fľaše. Pomaly lejeme do fľaše olej.
Fľašu zatvoríme a odložíme na chladné miesto.
Takýto olej vydrží približne 6 týždňov.
Viac o rozmaríne si môžete prečítať tu:
ROZMARÍN PESTOVANIE A ÚČINKY ZDRAVEJ RASTLINKY