Biopotraviny

bio potravinyV dnešnej dobe sa dá čoraz viac kúpiť výrobkov, do ktorých sa nepoužili chemické dochucovadlá, farbivá, rôzne zlepšovače chutí a vône. Reč je o bio produktoch – bio potravinách, o ktorých si v krátkosti môžete prečítať v nasledujúcom článku. 

Čo sú to biopotraviny

Biopotraviny sú potraviny, ktoré boli vyrobené šetrným spôsobom ku zvieratkám, rastlinám, prírode a podobne. Pri biopotravinách sa poľnohospodári snažia udržať produkt v čo najprírodnejšej podobe, to znamená, že žiadne ovocie či zelenina nie je postrekované, pôda nie je chemicky ošetrená. Preto aj bio potraviny nevydržia byť dlhšie uskladnené oproti bežným potravinám, ktoré boli ošetrené chemickými postrekmi a tie mali za následok aj dlhšiu trvanlivosť.

Cena biopotravín

Ak sme sa dali na biostravu, musíme rátať aj s vyššou cenou a to najmä vďaka náročnosti pestovania a spracovania bio produktu, pri ktorom sa nepoužívajú  pesticídy , umelé hnojivá a geneticky modifikované organizmy ( GMO ).

 

Zvieratá a biostrava

Možno viacerí z nás chováte doma sliepky, zajace, morky, kurence, prasiatka, no iní to šťastie nemajú, keďže bývajú v bytoch, ale určite si to vedia predstaviť. Zvieratká, ktoré boli živené pokosenou trávou, žitom ( sliepky, kohúty, kurence ), zvieratá živené suchým chlebíkom a nejakým tým domácim ovocíčkom ako je jabĺčko či kaleráb ( zajace ) alebo kravičky s ovcami, ktoré boli vyhnané na pašu, aby si pochutnali na tom, čo nám dala matka príroda -trávu, rastlinky….

Predstavte si, že takto sa snažia farmári starať o zvieratá, ktoré sú určené na bio spracovanie. Žiadna umelá výživa, hormonálne prostriedky na ich rýchly rast, dostatok miesta na ich žitie. Nie ako keď v dnešnej dobe sa snažia farmári čím najviac toho vyprodukovať, zoberme si také vajíčka. Sliepky sú tak natlačené na sebe, živené s kadejakým umelým „hnusom“ a to len preto, aby sa čím najviac predalo produktov. A predstavte si, že toto jete denne, ak teda nepreferujete bio stravou.

 

bio potraviny bio stravaDrahá kvalita

Ako som už spomenula, bio potraviny sú drahšie ako bežné potraviny, ktoré dostanete kúpiť bežne v obchodoch, pretože sa kládol dôraz na ich výrobu. Taktiež treba myslieť na to, že farmári či iní výrobcovia bio potravín väčšinu práce robili ručne, čiže už len samotná práca je niekedy dosť namáhavá a taktiež bolo potrebné aj financovanie na ich výrobu.

 

Ako spoznať že kupujem bio potraviny?

V prvom rade treba zdôrazniť, že celý výrobný proces biopotravín je kontrolovaný a následne je certifikovaný. Podlieha prísnym pravidlám Zákona o ekologickom poľnohospodárstve, kde dozoruje Ministerstvo poľnohospodárstva SR. Biopotravinu u nás na Slovensku spoznáme podľa jej kódu “ CZ – KEZ “ a sú označené známkou BIO – produkt ekologického poľnohospodárstva , dovážané biopotraviny BIO známku .

Biopotraviny môžu byť taktiež označené výrazmi  biologický, organický a ekologický, alebo  bio a eko. 

biostrava


Čo všetko môže byť BIO?
Medzi BIO potraviny môžeme zaradiť vajcia, pivo, víno, mäso, džemy, kečupy, rôzne údeniny, proste všetko môže byť BIO, čo bolo vyrobené podľa pravidiel o ekologickom poľnohospodárstve.


Kde sa dajú kúpiť biopotraviny?

V dnešnej dobe našťastie je čoraz viac alternatív, kde možno zakúpiť takéto zdravé bio pochúťky. V mestách sú to rôzne tržnice, kde zväčša predávajú farmári či pestovatelia vlastné dopestované ovocie, zeleninu, mäso a podobne, čo je veľmi dobré pre mestských obyvateľov, najmä v menších mestečkách, kde ešte nie je bio predajňa so zameraním na takéto potraviny.

Veľa bio potravín sa dá kúpiť aj na internetových obchodoch – eshopoch z ktorých sa dá v dnešnej dobe vybrať spomedzi veľa druhov bio potravín, takú, ktorú práve budete potrebovať, pretože výrobkov na svete s bio stravou je čoraz viac.

 

Chuť biopotravín

Ako v skutočnosti chutia? Väčšina ľudí si myslí, že čo je zdravé, nemusí dobre chutiť. Ale nie vždy je to tak. Ich chuť je lepšia, výraznejšia a samozrejme kvalitnejšia. Zoberme si napríklad také jahody či paradajky. Ak si ich kúpim z normálneho obchodu a nie BIO, prídu mi také umelé, chuťovo nevýrazné a tvrdé. Prečo? Lebo spotrebitelia použili na ne rôzne postreky, aby úroda bola čím najväčšia, a čím väčšie a krajšie plody, tým viac sa ľudia za nimi hrnú. Veď kto by si už len chcel kúpiť malú mini jahôdku od farmára ako tú z obchodu, ktorá sa na prvý pohľad tvári ako zrelá, najkrajšia a najchutnejšia. Ale opak je pravdou.

Popravde minulý rok som prvý krát vyskúšala jahody z obchodu, pretože bola zima a ja som na jahody dostala chuť. Kúpila som si ich u nás v potravinách, kde dostanem bežne hocičo kúpiť. Úprimne – na pohľad krásna a chuť odporná. Som si povedala, nikdy viac. Keď mám chuť na jahody, tak radšej investujem a kúpim si kvalitnejšie. Keď mám jesť tie nekvalitné jahody z obchodu, radšej si ani nič nekúpim. A reč nie je iba o jahodách ale celkovo o všetkej zelenine a ovocí a iných výrobkoch.

Vezmime si teraz napríklad takú zdravú pohánku alebo pšeno. Prvý krát keď som to pšeno - proso pre celiatikov biostravaochutnala, nebola som veľmi nadšená chuťou, pretože telo si vytvorilo návyk na také potraviny, ktoré boli dochutené rôznymi éčkami, konzervantami a podobne.  No po pár ochutnávkach si moje telo postupne na takéto potraviny zvyklo, chuť sa mi ako keby obnovila po tých rôznych nezdravých jedlách čo som predtým jedla a navyše som aj schudla. Teraz sú mojou pochutinou zdravé veci ako sú chia semienka, pšeno a podobne, pretože sa dajú z nich urobiť rôzne vynikajúce a hlavne zdravé jedlá.

 

 Mohlo by Vás zaujímať:

Surová strava – RAW cesta za zdravím

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


× tri = 15