Bylinky na dochutenie, ktoré si môžete dopestovať aj doma

rozmarin bylinky na dochutenie jedlaAk máte rady bylinky, chutné a voňavé jedlo, vyskúšajte niektorú z nasledujúcich byliniek, ktoré sa používajú ako dochucovadlá. Navyše si ich môžete dopestovať aj u vás doma…

Aníz

používa sa ako dochucovadlo, ale najlepšie docenené sa stávajú semená tejto bylinky pre ich sýtu chuť po sladkom drievku. Vhodné do šalátov, dusených rýb, koláčov, či jedál zo sušeného ovocia a podobne…

Pestovanie anízu:

Aníz si môžete pokojne dopestovať aj v domácich podmienkach. Aníz ma hlavný koreň a nemá rád presádzanie, preto semená anízu vysievame na jar do ľahkej priepustnej pôdy na priame slniečko, na miesto, kde sa bude pestovať.

Zber anízu sa robí nasledovne: Tesne predtým ako vidíme, že aníz je takmer dozretý, stonky zrežeme a uložíme do papierových vreciek. Takto ich zavesíme a necháme usušiť…

Dúška ( tymian )

Pestovanie dúšky: Semená vysievame na jar do črepníkov. Vyklíčenie semien trvá približne aj mesiac.  No dá sa dopestovať aj pomocou odrezkov.  Sadíme ju do priepustnej piesčitej pôdy. S vodou to netreba preháňať, dúška nevyžaduje veľa vody. Trsy sa delia koncom jari.

Zber vykonávame nasledovne: režeme stonky tak, aby rastlina nezostala drevnatá a riedka.

Dúška je výborná na dochutenie zeleniny, plniek, mäsa, vhodná aj do pikantných pokrmov.

Pokiaľ možno používame listy v čerstvej podobe, nakoľko majú výraznejšiu chuť oproti sušeným listom.

rozmarin bylinky na dochutenie jedla
rozmarín je výbornou bylinkou na dochutenie…

 

Šalvia

Šalviu pre jej chĺpkaté lístky, ktoré sú navyše výraznej chuti pred použitím najemno nasekáme a používame ju iba v malom množstve.

Šalvia sa používa až tesne pod dovarením, napríklad rizota, na výrobu plniek k hydine, zemiakom, či pri príprave mäsa.

Pestovanie šalvie v domácich podmienkach:

Vysievanie semien alebo mladých rastlín vysádzame do bylinnej záhrady tak, že na spodok pôdy zapracujeme piesok. Šalvia má radšej suchšiu pôdu, avšak ak je pôda príliš suchá, treba ju polievať.

Zbierajú sa buď listy podľa potreby alebo režeme celé stonky.

Poznáme viacero odrôd šalvie, napríklad:

šalvia zlatá

šalvia ananásová

šalvia trojfarebná

šalvia lekárska

šalvia purpurová a podobne.

 

Saturejka

Pestovanie saturejky:

Saturejku horskú  – trvácu bylinu alebo saturejku – jednoročnú bylinu vysievame na jar do dobre priepustnej pôdy.

Saturejku je potrebnépred vysadením prihnojiť kompostom.

Saturejka sa používa aj v kombinácii iných byliniek, výborná na dochutenie mäsa, či strukovín, ako je napríklad hrach či fazuľa.

 

Ďalšie bylinky, ktoré si môžete dopestovať aj v domácich podmienkach:

portulaka zeleninová

sumach

štiav

ruža vráskavá

rozmarín

stévia

krvavec a podobne.

 

O SVÄTEJ HILDEGARDE Z BINGENU – ĽUDOVEJ LIEČITEĽKE

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


× jeden = 3