Je siričitan sodný škodlivý ?

sírené ovocie  siričitan sodnyV zdravej strave ho môžete nájsť napríklad v musli, v sušenom ovocí, zemiakových výrobkov, džúsoch a podobne. Možno ste si položili otázku, či je táto látka škodlivá ? 

Čo je to siričitan sodný ?

Krátka charakteristika tejto chemickej látky vám umožní  lepšie identifikovať túto látku v potravinách.

Chemická značka siričitanu sodného je  (Na2SO3), no na potravinách je označený ako Éčko E221. Je to syntetický konzervant a antioxidant, ktorý zabraňuje hnednutiu ovocia a zeleniny. Viac info na Wikipédii.

Vyrába sa synteticky prebublávaním oxidu siričitého skrz sodný roztok lúhu. Siričitan sodný obsahuje 51% oxidu siričitého.

V ktorých potravinách nájdete siričitan sodný?

Najčastejšie je to predávané sušené ovocie , džúsy, mäso, zemiakové výobky. Pridáva sa najmä preto, že pôsobí ako antioxidant a zabraňuje plesniam. Je naozaj široké spektrum potravín, kde sa vyskytuje, napríklad v sušenom ovocí sú to: jablká, hrušky, slivky, marhule, hrozienka, brusnice, ananás…

Zdravotné kompikácie a škodlivosť siričitanu sodného:

Ako každé Ečko aj E221 siričitan sodný so sebou nesie potenciálne riziká. Vyhnúť by sa mu mali osoby trpiace astmou, u citlivých ľudí môže spôsobiť astmatický záchvat. Látka je nevhodná pre ľudí, ktorí majú problémy s pečeňou a obličkami. (viz článok očista pečene)

Môže spôsobiť bolesti žalúdka, bolesti hlavy, nevoľnosť, hnačku, kožnú vyrážku. Tieto zdravotné problémy nie sú automatické, sú hodnotené ako potenciálne (je tu tá možnosť že by …) Avšak ničí cenný vitamín B1 ,

sírené ovocie  siričitan sodny

Maximálna denná dávka ktorá nie je škodlivá je 0,7 mg na kilogram telesnej váhy. V USA zakázali pridávať siričitan sodný do potravín slúžiacich ako zdroj vitamínu B1 (lebo ho ničí). Inak je látka v USA povolená. V SR je použitie látky povolené s obmedzením na niektoré potraviny.

Väčšina ľudí pri konzumácii sušeného ovocia necíti vedľajšie účinky, potenciálne nebezpečné vedľajšie účinky týchto chemických látok pociťuje približne 1 % populácie. Môžete si prečítať výborný článok na vitarian.sk

Jeho kladné vlastnosti sú, že ovocie nenapádajú plesne , dlhšie vydrží.

Ako sa zbaviť siričitanu sodného ?

Najlepším riešeným je vlastná výroba potravín čiže sušenie a pod. Ovocie možno nebude mať peknú farbu a vydrží kratšie, ale zasa budete konzumovať  veľmi zdravé potraviny. Viac info o výhodách sušeného ovocia.

Ďaľšou možnosťou ako vylúčiť síran sodný je kúpa zdravých nesírených potravín , ktoré sú cenovo vyššie ohodnotené.

Problém cukru i soli síry čiastočne rieši odmočenie / opláchnutie sušeného ovocia. Vo všetkých receptoch, kde používame sušené ovocie, odporúčame ovocie najprv na niekoľko minút namočiť vo vlažnej vode a vodu vyliať.

Problém je, že ľudia majú však radšej farbu krásy ovocia než skrytý obsah, a tak sa ovocie bude síriť aj naďalej.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


3 + = deväť