Datle ako rýchly zdroj energie

datle 100 g biostravaV nasledujúcom článku si povieme niečo o datliach, odkiaľ pochádzajú, kde rastú, aké účinky majú na naše zdravie a taktiež si povieme aj o zázračnej a sladkej potravine z datlí, ktorú možno použiť namiesto cukru.

 

Datle obsahujú veľké množstvo draslíka, vitamíny A, B, niacín, meď, chlór, železo.

 

Starajú sa o sviežosť, sústredenosť a štartujú energetickú premenu vo všetkých telesných bunkách. Sú ideálnym zdrojom doplnenia energie, dôležitých minerálov a niektorých vitamínov pri dlhých behoch alebo turistických túrach.

Datle sú tmavo hnedé plody oválneho tvaru, ktoré sú dlhé 3 – 7 cm a široké 2 – 3 cm.

Ich zložením sú sacharidy  v podobe prírodných cukrov ( 70% ) a obsahujú iba minimum vody, preto si myslím, že datle sa veľmi na chudnutie nehodia, zvlášť sušené ovocie – datle, ktoré obsahuje veľa kalórií.

Datle pre zdravie

Ak chcete rýchlo doplniť energiu, potom sú pre Vás datle tým ideálnym riešením. Sú určené aj pre športovcov, najmä bežcov či cyklistov na dlhé trate. Alebo ak sa niekam chystáte na výlet, či inú fyzickú aktivitu, nezabudnite si datle zobrať so sebou. Len 100 g datlí obsahuje približne 300 kcal.

V subtropických a púštnych oblastiach, napríklad Severná Afrika a Blízky východ tvoria datle súčasť jedálnička.

Cukry v datlách dodajú potrebnú glukózu, bielkoviny vyrovnajú straty aminokyselín.

Naše telo potrebuje k životu aj draslík. Konzumáciou datlí telu doprajeme potrebnú látku, ktorá je potrebná pri udržiavaní rovnováhy elektrolytov v bunkách šírenia nervových vzruchov.

Čerstvé datle  pomáhajú pri respiračných ochoreniach, utišujú dráždivosť. Turci z nich prpravujú zdravý nápoj, ktorý pomáha pri kŕčoch v žalúdku. Dajú sa jesť aj nezrelé plody, v prípade, že trpíte hnačkou.

Sušené plody zase obsahujú železo, ktoré pomáha pri prenose kyslíka v krvi.

Pre vysoké množstvo aminokyselín tryptofánu sa datle považujú za  účinný uspávací prostriedok, ktorý sa v tele premieňa na spánkový hormón melatonín.datle bez kostky 250 gramov biostrava

Preto sa odporúča tesne pred spaním zjesť pár kúskov datlí.

Ak študujete, alebo Vaše povolanie je závislé na psychike, zoberte si na desiatu datle. Skvele Vás naštartujú a navyše pomáhajú znížiť vysoký krvný tlak.

Pre pevné kosti a taktiež aj zuby jedzte datle, pretože obsahujú veľa vápnika. Navyše zlepšujete si kvalitu vlasov a pokožky.

Aj napriek tomu, že datle sú sladké, nezvyšujú hladinu cukru v krvi.

Ďalším dôvodom, prečo jesť datle je, že pomáhajú chrániť proti upchávaniu tepien ( tzv. ateroskleróze ).

Konzumácia datlí:

Ako som už na začiatku spomínala, datle môžu byť konzumované sušené ale i čerstvé. Väčšinou sa však preferuje konzumácia sušených datlí, ktoré od čerstvých pochopiteľne dlhšie vydržia. V arabských krajinách sa datle dokonca pripravujú denno denne zlisované do bochníka tzv Adsum alebo sa datle pečú na masle.

Suché datle možno konzumovať samotné, alebo si ich môžte pridať pri pečení pečiva, cukroviniek, múčnikov  a podobne.

Odkiaľ datle pochádzajú

Pôvodne datle pochádzajú z oblasti Mezopotámie, kde sa palma na ktorej datle rastú začala pomaly rozširovať do suchých a teplých oblastí. Tam sa teraz pestuje vo veľkom. Pestuje sa aj v Egypte a Maroku v Indii, Pakistane, Kalifornii a na Kanárskych ostrovoch.

 

Ako nakúpiť datle a uskladnenie

Datle si možno zakúpiť s kôstkami,  vykôstkované, suché, polosuché alebo mäkké.
Podľa druhu čerstvosti sušené ( tie vo vzduchotesnej nádobe vydržia až 12 mesiacov ) a čerstvé ( v chladničke vydržia až 2 týždne ).
Zber datlí trvá od septembra do decembra.

 

Datlová palma nie len na zber datlí

Z palmových listov sa pletú košíky, či koberce alebo iné veci, ktoré pekne pôsobia a zároveň sú potrebné. Datlové palmy poskytujú tieň v púšti, čo určite obyvatelia ocenia. Veď kto by vydržal celý čas na slnku…

Ešte spomeniem, že z palmy si robia rôzne  pevné povrazy, ale slúži aj ako krmivo pre zvieratá.

Datle pôsobia trocha ako afrodiziakum pre obe pohlavia. Aktivujú sekréciu spermií, podporujú mužnú silu. Taktiež redukujú riziko vzniku srdcových chorôb a rakoviny

 

Pre koho sú ešte dalte určené?

Ako som spomínala na začiatku, datle ocenia určite športovci, bežci a cyklisti, či duševne pracujúci ľudia. Taktiež môžu datle konzumovať aj tehotné a dojčiace ženy,  pretože ich konzumáciou podporujú tvorbu materského mliečka.

 Ďatlový sirup

Ďatlový sirup sa považuje za prírodné sladidlo, ktoré nezaťažuje pankreas vďaka nízkemu glykemickému indexu a neprekysľuje žalúdok tak ako klasický cukor.

Ďatlový sirup má prirodzenú sladkú ovocnú chuť a konzistenciu sirupu. Obsahuje veľa železa draslík, železo, vápnik, meď, mangán, horčík, fosfor, vitamíny skupiny B, vitamín A, C a D.

Ďatlový sirup a konzumácia 

Ďatlovým sirupom zdobíme rôzne ovocne poháre, zmrzlinky, ovocné šaláty, ochuťujeme ním chutné sladké pokrmy, môžeme ho použiť do vločiek, nápojov, ale aj na polevy a taktiež aj na pyré, proste všade tam, kde chcete dať cukor alebo sladiť medom 🙂

Ak ste sa rozhodli pre ďatlový sirup, vyberajte radšej v bio kvalite v predajniach na to určených, alebo e – shope.

 

Nutričné hodnoty čerstvých datlí na 100 g:

Energia: 530 kJ

Kalórie: 126 kcal

Tuky: 0.1 g

Bielkoviny: 1.5 g

Sacharidy: 31.3 g

 

Nutričné hodnoty sušených datlí na 100 g:

Energia: 1151 kJ

Kalórie: 274 kcal

Tuky: 0.2 g

Bielkoviny: 2.3 g

Sacharidy: 78 g

 

Ak si chceš prečítať o sirupu z agáve klikni na tento link:

Sirup z agáve

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


− štyri = 5