Vždy sa teším na zber húb. I keď zbierame iba pár druhov hríbov, hlivu ustricovú nikdy nezabudneme zobrať so sebou. Jej obľube sa doma natoľko tešíme, že otec si ju dopestoval doma sám. Okrem toho že je veľmi chutná a dá sa pripraviť na viacero spôsobov, ide o veľmi zdravú hubu…
Hliva pre zdravie
Hliva ustricová (Pleurotus ostreatus) je drevokazná huba.
Najviac ju nájdete na prevažne na listnatých stromoch. Z nich si berie potrebné živiny, ktoré sú potrebné pre jej rast ako aj pre nás.
Hliva obsahuje celý rad vitamínov, proteíny, steroly, niektoré mastné kyseliny a stopové prvky chrómu, medi, železa, jódu, sodíka, selénu a zinku.
Hliva má pozitívny vplyv na infekcie a zápaly. Jej hojivé účinky spočívajú v látkach, ktoré majú schopnosť aktivovať bunky zaisťujúce prirodzenú imunitu organizmu.
Zlepšuje krvný tlak a cievny systém.
Ďalej sa hliva ustricová odporúča pre zlepšenie peristaltiky čriev, pri alergii, pre zlepšenie metabolizmu, regenerácia organizmu a pomáha aj pri znižovaní cholesterolu.
Vláknina, ktorú hliva obsahuje, pomáha uvoľňovať škodlivé usadeniny z tela a spomaľuje proces starnutia.
Už po stáročia sa hliva používa v tradičnej čínskej a japonskej medicíne na prípravu liečivých tinktúr, mastí a suchých prípravkov.
Vhodná je aj pri liečbe hemoroidov, kŕčových žíl, vredov predkolenia, popálenín, ekzémov, je prevenciou proti rakovinovým ochoreniam, ateroskleróze a srdcovým ochoreniam. Preventívne pôsobí aj proti účinkom rádioaktívneho a UV žiarenia.
Glukány zastúpené v hlive ustricovej
Glukány, ktoré hliva obsahuje vo väčšom množstve pomáhajú pri:
posilňujú obranyschopnosť
zvyšujú tvorbu červených krviniek
posilňujú výkonnosť a vitalitu
ničia nebezpečné voľné radikály
sú veľmi prospešné pri alergiách všetkého druhu
Ako si vypestovať hlivu v domácich podmienkach:
Najlepšia pre pestovanie hlivy ustricovej je slama. Najlepšia je však buď jačmenná alebo pšeničná slama.
Slama sa nechá poriadne ( aj dvakrát ) preliať vriacou vodou.
Slamu potom necháme trochu obschnúť, ale nie vysušiť a potom pomiešať so sadbou, ktorú predávajú v predajniach záhradkárskych potrieb.
Týmto substrátom naplníme menšie igelitové vrecká, v ktorých spravíme malé otvory, aby mohol unikať oxid uhličitý. Podhubie prerastie celým obsahom po štyroch až piatich týždňoch, pri teplote 20 až 25 ° C.
Keď klobúky hlivy sú veľké ako asi hrášok, je potrebné celý substrát trochu schladiť na približne 18 stupňov. V priebehu štyroch – piatich týždňov môžeme hlivu zbierať.
Chutný recept: Hliva na cesnaku
Na prípravu budeme potrebovať:
400 g hlivy ustricovej
3 strúčiky cesnaku
hladká múka na obaľovanie
olej
hubová koreniaca zmes
Postup na prípravu: Hlivu ustricovú si očistíme a umyjeme vlažnou vodou. Na prípravu používame iba klobúky z hlivy.
Cesnak si na jemno nastrúhame, pridáme k nemu troška oleja a potrieme klobúčiky hlivy, ktoré následne dochutíme koreniacou zmesou na huby, obalíme v múke a vysmážame na rozohriatom oleji.
Výborne sa hodia k hlive pečené zemiaky.
Miesto koreniacej zmesi na huby môžete použiť aj iný druh korenia. Závisí od Vašej chuti… Dobrú chuť 🙂
Nutričné hodnoty hlivy ustricovej na 100 gramov:
Bielkoviny: 2,66 gram
Sacharidy: 4,6 gram
Tuky: 0,8 gram
Energia: 170 kJ
Energia: 40,7 kcal