Bryndza obsahuje veľa bielkovín, prírodných probiotických látok a nezanedbateľné množstvo vápnika a fosforu. Je ľahko stráviteľná, a veľmi zdravá. Pôsobí antioxidačne, odbúrava zlý cholesterol, je skvelá pre našu imunitu a funguje aj ako prevencia alergických ochorení.
Bryndza pre deti
Bryndza, pokiaľ je vyrobená z tepelne upraveného, pasterizovaného mlieka, je vhodná pre deti už od 1.roka.
Pozor však na výrobu bryndze z nepasterizovaného mlieka. Tá totiž môže obsahovať mikroorganizmy, ktoré dokážu dieťaťu v prípade slabšieho imunitného systému spôsobiť poriadne zdravotné problémy. Imunitný systém malých detí ešte nie je dostatočne zrelý, nevedia si sa zárodky baktérií poradiť.
Termizovaná bryndza – čo to je?
Ide o bryndzu, ktorá sa pred balením ohreje na približne 70 stupňov Celzia. Inaktivuje sa jej mikroflóra, preto aj jej trvanlivosť je dlhšia a to aj bez použitia konzervačných látok. Termizovaná bryndza neobsahuje žiadne živé mikroorganizmy, teda ani probiotické, avšak obsah nutričných zložiek však zostáva zachovaný.
Bryndza pre zdravie
Bryndza obsahuje laktobaktérie: Lactobacillus casei, Lactobacillus plantarum, Lactococcus lactis Leuconostoc mesenteroides a ďalších, približne asi 20 druhov. Tie sa v bryndze počas dozrievania ďalej premnožujú. Takéto baktérie sú pre nás veľmi zdravé a najviac ich nájdeme v bryndze.
Bryndza pomáha znižovať škodlivý cholesterol, upravuje hladinu cukru v krvi, znižuje krvný tlak.
Skvelá je aj na podporu imunity, a pôsobí aj ako prevencia proti rakovine hrubého čreva.
Vďaka vysokému obsahu vápnika bryndza pomáha našim kostiam, pôsobí proti rednutiu kostí.
Ďalším pozitívom na bryndze je, že ju dobre znášajú aj viacerí ľudia s neznášanlivosťou laktózy, pretože počas spracovania mlieka na ovčí syr a bryndzu dochádza k prirodzenému úbytku mliečneho cukru.
Ako sa vyrába bryndza?
Najskôr sa zasyrí sladké ovčie mlieko, následne sa nechá zaschnúť na salaši a vzniká hrudkový ovčí syr, ktorý sa prenesie do bryndziarne. Tam sa triedi a umýva vodou, nechá vyzrieť pri 20 stupňoch Celzia v syrárskych vaniach. Zo syra sa odstráni kôra, vytlačí sa z neho prebytočná tekutina (srvátka). Následne sa rozdrví sa, dochutí soľou a rozotrie na valcoch…. A takto vzniká bryndza.
Nutričné hodnoty bryndze polotučnej na 100 gramov:
Bielkoviny: 20 gramov
Sacharidy: 19 gramov
Tuky: 8,7 gramov
Energia: 980 kJ
233,33 Kcal
Nutričné hodnoty bryndze tučnej na 100 gramov:
Bielkoviny: 19,8 gramov
Sacharidy: 1,7 gramov
Tuky: 17,6 gramov
Energia: 1030 kJ
245,24 Kcal
Recept na bryndzovú nátierku s pažíťkou:
Potrebujeme:
1 malé balenie bryndze ( 125 gramov )
1 stredne veľkú cibuľu
sladká mletá červená paprika
5 polievkových lyžíc pažítkovej nátierky
pažítka na ozdobenie.
Všetko spolu premiešame, natrieme na chlebík a ozdobíme čerstvou pažítkou. Dobrú chuť ….