Zdravá bryndza a recept na bryndzovú nátierku

bryndza plná zdraviaBryndza obsahuje veľa bielkovín, prírodných probiotických látok a nezanedbateľné množstvo vápnika a fosforu. Je ľahko stráviteľná, a veľmi zdravá. Pôsobí antioxidačne, odbúrava zlý cholesterol, je skvelá pre našu imunitu a funguje aj ako prevencia alergických ochorení.

 Bryndza pre deti

Bryndza, pokiaľ je vyrobená z tepelne upraveného, pasterizovaného mlieka, je vhodná pre deti už od 1.roka.

Pozor však na výrobu bryndze z nepasterizovaného mlieka. Tá totiž môže obsahovať mikroorganizmy, ktoré dokážu dieťaťu v prípade slabšieho imunitného systému spôsobiť poriadne zdravotné problémy. Imunitný systém malých detí ešte nie je dostatočne zrelý, nevedia si sa zárodky baktérií poradiť.

Termizovaná bryndza – čo to je?

Ide o bryndzu, ktorá sa pred balením ohreje na približne 70 stupňov Celzia. Inaktivuje sa jej mikroflóra, preto aj jej trvanlivosť je dlhšia a to aj bez použitia konzervačných látok. Termizovaná bryndza neobsahuje žiadne živé mikroorganizmy, teda ani probiotické, avšak obsah nutričných zložiek však zostáva zachovaný.

bryndza plná zdravia
milujem bryndzové halušky

 

Bryndza pre zdravie

Bryndza obsahuje laktobaktérie: Lactobacillus casei, Lactobacillus plantarum, Lactococcus lactis Leuconostoc mesenteroides a ďalších, približne asi 20 druhov. Tie sa v bryndze počas dozrievania ďalej premnožujú. Takéto baktérie sú pre nás veľmi zdravé a najviac ich nájdeme v bryndze.
Bryndza pomáha znižovať škodlivý cholesterol, upravuje hladinu cukru v krvi, znižuje krvný tlak.

Skvelá je aj na podporu imunity, a pôsobí aj ako prevencia proti rakovine hrubého čreva.

Vďaka vysokému obsahu vápnika bryndza pomáha našim kostiam, pôsobí proti rednutiu kostí.

Ďalším pozitívom na bryndze je, že ju dobre znášajú aj viacerí ľudia s neznášanlivosťou laktózy, pretože počas spracovania mlieka na ovčí syr a bryndzu dochádza k prirodzenému úbytku mliečneho cukru.

ako vznika bryndzaAko sa vyrába bryndza?

Najskôr sa zasyrí sladké ovčie mlieko, následne sa nechá zaschnúť na salaši a vzniká hrudkový ovčí syr, ktorý sa prenesie do bryndziarne. Tam sa triedi a umýva vodou, nechá vyzrieť pri 20 stupňoch Celzia v syrárskych vaniach. Zo syra sa odstráni kôra, vytlačí sa z neho prebytočná tekutina (srvátka). Následne sa rozdrví sa, dochutí soľou a rozotrie na valcoch…. A takto vzniká bryndza.

 

Nutričné hodnoty bryndze polotučnej na 100 gramov:

Bielkoviny: 20 gramov

Sacharidy: 19 gramov

Tuky: 8,7 gramov

Energia: 980 kJ

233,33 Kcal

Nutričné hodnoty bryndze tučnej na 100 gramov:

Bielkoviny: 19,8 gramov

Sacharidy: 1,7 gramov

Tuky: 17,6 gramov

Energia: 1030 kJ

245,24 Kcal

 Recept na bryndzovú nátierku s pažíťkou:

Potrebujeme:

1 malé balenie bryndze ( 125 gramov )

1 stredne veľkú cibuľu

sladká mletá červená paprika

5 polievkových lyžíc pažítkovej nátierky

pažítka na ozdobenie.

Všetko spolu premiešame, natrieme na chlebík a ozdobíme čerstvou pažítkou. Dobrú chuť ….

TIPY A TRIKY PRE ŠTÍHLU POSTAVU

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


9 − = päť