Káva, praženie kávy, uskladnenie a účinky

káva praženie_uskladnenieKáva pochádza zo slova Kafo. Jej písomné záznamy dokazujú, že už v 15. storočí na území dnešného Jemenu existovali kávové plantáže. Kto si obľúbil kávu ako prví boli najmä sufisti a moslimskí mystici, ktorí zistili, že káva má pozitívne účinky na organizmus.Okrem toho, že káva zaháňa spánok a povzbudzuje duševnú chorobu, pomáha aj pri duševných ochoreniach.

Pár rokov a faktov o káve:

1554:  prvý dom s kávou v Istanbule, do ktorého mali ženy zákaz, obchodovať mohli iba turisti.

1645: bol uskutočnený prvý obchod v Taliansku

1684: vznikla prvá kaviareň vo Viedni a v roku 1720 vznikla aj v Benátkach.

1730: v tomto roku sa začína pestovať na Jamajke káva Arabika

1750: dovoz kávy do Kuby, ktorú priniesli Španieli

1720: v tomto roku doviezli Portugalčania kávu do Brazílie a v roku 1900 sa Brazília stáva najväčším producentom kávy.

1862: prvé praženie kávy, ktorú začal Július Men

káva praženie_uskladnenie

Čo je káva:

Káva je nápoj z kávových zŕn, plod sa podobá višni, ktoré  býva zvyčajne rozdelené na dve časti. Ak nie je rozdelená na dve časti, ide o perlovú kávu s názvom CARACOLITO.

Pekné a praktické termopoháre, termošálky a iné praktické termo veci nájdete tu:

https://termohrncek.sk/

Kávovník:

je strom,  na ktorom rastú plody kávy. Na svete je približne 80 druhov kávy, ktoré sa delia na:

2 hlavné vetvy a to sú: coffea arabica a coffea robusta ( liberica , exelsa )

Odrody kávy Arabica:

Bluemantin ( Jamajka ) – ide o najdrahšiu odrodu kávy.

Maragogype – pestovanie v Mexiku.

Santos ( Brazília ) – táto káva patrí medzi najrozšírenejšie kávy na svete.

Ďalej sú známe Tarrazu a Yellow bourbon.

ucinky kavy na organizmus

Káva Robusta:

Pestuje sa najmä v tropických oblastiach, kde je striedavo vlhké a suché počasie, najmä v Brazílii, Ugande a Guatemale ( tam je najlepšia kvalita kávy ).

 

 Spôsob zberu kávy:

Káva sa zbiera tromi spôsobmi:

1. picking : ručný zber – síce táto metóda je pomalá, kedy zberači dôkladne vyberajú iba červené zrelé plody, ale za to s vysokou kvalitou, preto aj v obchode je dostať za drahšiu cenu.

2. stripping: ručný zber pomocou česákov a rafákov –  kedy sa občesávajú vetvičky, avšak tento zber môže poškodiť stromy. Káva pomocou tohto zberu je lacná.

3. strojovo: mechanický zber, ktorý nahradzuje zber česákov a rafákov ( stripping ). Tento zber je najrýchlejší spomedzi všetkých druhov spomínaných zberov a taktiež táto káva je lacná vďaka rýchlemu zberu.

 

Praženie kávy:

Praženie kávy sa robí nasledovne: Najprv sa nechajú zrnká kávy usušiť, až kým prvý krát nezačnú pukať. Potom sa začnú pražiť. Medzi tým je prestávka, zrnká začnú pukať druhý krát a to ukončuje koniec procesu praženia.

Pri pražení kávy, ktorá sa robí pri 200 až 220 stupňov Celzia, sa stráca voda, cukor začne čiastočne karamelizovať a tuky sa začnú rozpadávať. Zrná dostávajú pražením hnedú až čiernu farbu a dostávajú typickú chuť a vôňu a naberajú až 40 % objemu.

Kafeol ( kávový olej )– látka, ktorá vzniká pri pražení, dodáva káve tu správnu chuť a arómu.

Skladovanie a balenie kávy:

Tá káva, ktorá má lepšiu kvalitu sa balí hermeticky, čo znamená, že vzduch sa nahradí plynom. Mletá káva sa balí vákuovo, je potrebné pri jej otvorení  čo najrýchlejšia spotreba, cca do 14 dní. Skladuje sa v originálnom obale a na tmavom a suchom mieste. Na obale musí byť napísaná hmotnosť, dátum spotreby, výrobca,…

 ucinky kávy

Účinky kofeínu na organizmus

Ako som v úvode spomínala, káva má pozitívne účinky na náš organizmus, pokiaľ si ju dávame v primeranom množstve.

Pôsobí diureticky, má povzbudzujúci účinok, znižuje riziko vzniku Parkinsonovej choroby, dodáva energiu, predchádza žlčovým kameňom, vyvoláva pocit pohody a dobrej nálady, pomáha pri depresii a strese.

Káva pôsobí antioxidačne – obsahuje antioxidanty, ktoré sú rozhodujúce pri prevencii rakoviny, srdcovocievnych ochorení a ďalších chorôb.

Taktiež kofeín zvyšuje vylučovanie moču a stolice, rozširuje cievy srdca, mozgu, obličiek a periférne cievy, zvyšuje sekréciu žalúdočnej šťavy, povzbudzuje chuť do jedla a činnosť tráviaceho traktu.

Pôsobí detoxikačne:  pomáha pri zápche a odvodňuje, a tým sa telo zbavuje organizmus toxických látok nahromadených v tele..

Predávkovanie kofeínom: 

Predávkovanie kofeínom môže mať tieto príznaky: začervenanie, poruchy spánku, triaška. O predávkovaní môžeme hovoriť pri 300 – 500 mg, pričom jedna šálka obsahuje 50 – 200 mg kofeínu, 10 kávových zŕn = asi 100 mg kofeínu.

 

Pozor! Aj bezkofeínová káva obsahuje kofeín.

 

Kedy sa neodporúča pitie klasickej kávy: 

Piť kávu sa príliš neodporúča pri vysokom krvnom tlaku, pri zvýšenej tvorbe žalúdočnej kyseliny, vredovom ochorení žalúdka a dvanástorníka, pri ochoreniach žlčníka a pankreasu a pri zvýšenej činnosti štítnej žľazy.

Klasická káva sa  neodporúča ani pre tehotné mamičky. Našťastie v dnešnej dobe je dostať kúpiť  kávu, ktorá je vhodná pre tehotné, dojčiace mamičky, dokonca aj pre deti.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


− tri = 5