Mango – exotika pre zdravie i krásu

mangoMango je lahodné a šťavnaté ovocie, slúži ako zdravá pochúťka, s ktorou dodáme telu potrebné vitamíny a  postaráme sa o zdravie a krásu našich vlasov i pleti.

Mango pochádza zo stromu mangovník, ktorý rastie až do 20 m výšky. Niektoré plody majú až 2 kilogramy a sú zelenej, žltej, oranžovej, červenej, až silno fialového odtieňu.

Neodporúča sa mango zapíjať inými tekutinami, ani alko ani nealko, pokiaľ máte problémy so žalúdočnými ťažkosťami.
Zrelý plod exotického manga sa pri chytení rukou poddá tlaku prstov. Ak si chcete mango odložiť na neskôr, vyberajte tvrdšie mango.

Dužina už zrelého manga má sýto žltú farbu , je vláknitá a veľmi šťavnatá.

Čo obsahuje mango

Má  vysoký obsah antioxidantov : vitamínu C, E, beta karotén, horčík, vlákninu, meď, zinok, mangán, draslík

Toto exotické ovocie by vám určite nemalo chýbať  vo vašom  jedálničku, mango posilňuje imunitu, čistí, omladzuje, chráni bunky pred voľnými radikálmi a degeneratívnymi procesmi, podporuje trávenie,  Pôsobí proti nervozite, nespavosti, pri depresiách a pomáha nám lepšie sa koncentrovať.

Denne by sme si ho mali dopriať za 2 šálky.rozkrojené mango

Môžme ho považovať za dobrú a zdravú desiatu i pre tehotné mamičky.

Často sa dočítame na internete, že mango chutí ako broskyňa a v skutočnosti je to tak. Práve pred pár dňami som ochutnala prvý krát mango, ale ešte by som pridala že má chuť ako žltá dyňka, respektíve niečo medzi broskyňou a dyňkou.

Mango je veľmi dobré jesť počas čistiacich kúr, pri rekonvalescencii, pri chorobe, pri zápale hrdla či kašľa, ako prevenciu pre náš zrak a tiež pri šeroslepote.

Mango pre krásnu pleť

Beta karotén, mangán a meď obsiahnutý v exotickom mangáne sa starajú o zdravú farbu a pravidelnú pigmentáciu našej pleti  počas celého roka.

Kyselina pathotenová ( B5 ) ,  oživuje farbu a kvalitu vlasov a pôsobí i proti nadmernému vypadávaniu vlasov.

Zinok slúži pre silné a zdravé vlasy a omladzuje pokožku.

Mango nájdeme i v niektorých kozmetických prípravkoch ako sú napríklad prípravky na ošetrenie pleti či opaľovacie krémy.

ako jesť mangoMango môžme jesť samostatne, ale tvorí aj súčasť ovocných šalátikov či zmrzlinových pohárov, alebo si ho môžme dať k bielemu jogurtu, vyrobiť si z neho lahodný džem.
Hodí sa i ku slaným, syrovým a mäsitým jedlám.

Kúpiť sa dá v rôznych supermarketoch či bio obchodoch…

 

100 g čerstvého manga obsahuje:

Energia: 259 kJ

Kalórie: 61,9 kcal

Bielkoviny: 0,600 g

Sacharidy: 16,45 g

Tuk: 0,450 g

Cholesterol: 0 mg

Sodík: 0,002 g

Vápnik: 10 mg

Vláknina: 1,8 g

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


dve × 9 =