Broskyne sú bohaté na draslík, sodík, vápnik, fosfor, horčík a vitamíny C, A1, E, B1, B2 a B9. Denná konzumácia broskýň pomáha nášmu srdiečku, pomáhajú v prevencii arteriálnej hypertenzie a podporujú srdcovú činnosť. Toto by nám malo vždy pripomínať tvar broskýň, ktoré majú podobu srdiečka.
Broskyne pomáhajú aj pri:
pri zlyhaní obličiek
majú aj slabé laxatívne účinky
dodávajú pocit nasýtenia
sú ideálnym ovocím pri chudnutí
pomáhajú detoxikovať, zbavovať sa nahromadených toxínov v tele
znižuje hladinu cholesterolu v krvi
zrelé broskyne obsahujú rozpustnú vlákninu, ktorá pôsobí v tráviacom trakte ako zmäkčovadlo
Pestovanie broskýň
Sladkosť teda podiel cukrov v plodu ovplyvňuje čas zberu a vyššie úrody. Broskyne nerastú ako typické stromy, ale ako kríky.
Zväčša pri obere broskýň si môžeme všimnúť kopijovité listy svetlo zelenej farby. No poznáme aj druhy so striebristým či dokonca zelenooranžovým odtieňom listov. Okraje listov sú pílkovité.
Kvety na “ kríku “ majú najrôznejšie odtiene ružovej. Sú citlivé na jarné mrazíky, ktoré môžu kvety poškodiť a tým aj znehodnotiť úrodu.
Keďže je broskyňa samoopelivá rastlina, nie je potrebné do jej blízkosti vysádzať druhý strom. Po odkvitnutí rastlina tvorí plody – kôstkovice.
Plody broskyne môžu byť hladké alebo plstnaté.
Broskyne majú rady teplo a slnko, preto im vyhovuje pestovanie pri južnej stene domu.
Puky broskyne znesú teploty až -6 stupňov, vykvitnuté kvety -4 stupne. Ochranou pred jarnými mrazíkmi sa v sadoch aplikuje napr. vyhrievanie.
Je potrebné dostatočné zalievanie najmä od mája do augusta a v čase kvitnutia a plodenia hnojíme dusíkatými hnojivami. Na neskôr hnojíme horčíkom a draslíkom.
Kedy je najlepšie vysádzať broskyne?
Najlepšie je broskyne vysádzať na jar, pretože vysádzanie na jeseň môže dopadnúť zle, pretože stromčeky často trpia mrazom. Ihneď po výsadbe vykonávame rez.
Konzumácia a uskladnenie broskýň
Broskyne možno jesť surové, alebo zavárané, no pridávajú sa aj do varenia, napríklad k hydinovému mäsu. Čím sú plody zrelšie, tým sú mäkšie, sladšie a chutnejšie. Tie skladujeme približne 3 až 5 dní v chladnom prostredí.
Nezrelé plody sa nechávajú dozrieť za izbovej teploty.
Ďalšie využitie broskýň je v potravinárskom priemysle, kedy sa broskyne používajú ako aromatická zložka v potravinárskom priemysle pre svoju príjemnú chuť ( minerálky, žuvačky, limonády, čaje a podobne ). Taktiež sa z broskyne vyrábajú destiláty.
No svoje uplatnenie nájdu broskyne aj pri výrobe parfémov, pleťových masiek. Lisované jadrá broskýň sa používajú na výrobu aromatického oleja.
Energetická hodnota broskýň na 100 gramov:
50 kcal
210 kJ
Tuky: 0,2 g
Cukry: 12 g
Bielkoviny: 0,6 g
A na záver:
Recept na smoothie:
Budeme potrebovať:
1 vyzreté mango
2 broskyne
citrónová šťava z polovice citróna
100 ml vody
Postup na prípravu smoothie:
Mango ako aj broskyne umyjeme, zbavíme ich kôstok a pokrájame na menšie kúsky. Všetko spolu dáme do mixéra spolu s vodou a šťavou z citróna, vymixujeme do hladka, prelejeme do pohára a ozdobíme lístkom mäty.
Dobrú chuť 🙂