Pistácia – malý zelený oriešok v béžovej škrupinke, ktorý je plný zdravia. Patria medzi najstaršie kvitnúce kríky, ktoré plodia orechy. Obsahujú veľa železa a iných cenných látok, potrebných pre naše telo.
Odkiaľ pochádzajú pistácie
Pistácia je približne 10 m vysoký a približne 30 m široký ker, ktorý pravdepodobne divoko rástol už pred 9000 rokmi v suchých oblastiach strednej a západnej Ázie.
Pistácie sa pestujú aj v juhovýchodnej Ázii, v Stredomorí, v Kalifornii.
Zber pistácií
Kríky pistácií sa musia pravidelne zrezávať, čím sa uľahčí ich zber. Plne plodia až po 5 – 8 rokoch.
Škrupiny pistácií rastú na stromoch v strapcoch. Po dozretí škrupina začne pozdĺžne pukať na spojnici. Ak majú pistácie zlé podmienky pre ich rast, škrupiny nepukajú.
Plody pistácií sú obalené škrupinkou béžovej farby, pričom samotný plod je žltej farby až po rôzne odtiene zelenej. Ak boli pred pražením naložené v soli a citróne, môžu mať čiernu farbu.
Kvalita plodu
Kvalita plodu závisí zväčša od farby. Ak je plod zelenší, tým je aj lepší a kvalitnejší. Jadro pistácie je ešte obalené červenou šupkou. Tá sa dá ľahko odstrániť a má sladkastú chuť .
Pistácie obsahujú približne 55 % olejov , 20 % bielkovín a 15 % cukrov , čiže ide o veľmi zdravú potravinu, ktorá blahodárne vplýva na náš organizmus. Ich zloženie sa podobá píniovým orieškom ale pistácie majú viac bielkovín a menej tuku.
Avšak pozor. Pistácie môžu obsahovať aj nebezpečné plesne a aflatoxín.
Aflatoxíny sú toxické a patria medzi karcinogény. Je to produkt niektorých plesní a prudký jed, nachádzajúci sa v niektorých pistáciách ( aj v buráca a para orechoch ).
Predajca si však tieto zdravé potraviny kontroluje, čiže plesne a aflatoxíny by nemali hroziť.
Pistácie sú zdrojom fytosterolov. Tie preventívne pôsobia hlavne proti kardiovaskulárnym ochoreniam, znižujú hladinu cholesterolu v krvi vďaka blokovaniu jeho presunu z tenkého čreva.
Pistácie obsahujú draslík, ktorý prispieva správnemu fungovaniu nervovej sústavy, detoxikuje – vylučuje odpadové látky z nášho tela, pomáha pri liečbe alergií, prispieva k správnemu fungovaniu svalov, pomáha pri znižovaní vysokého krvného tlaku.
Sú najväčším zdrojom železa spomedzi všetkých druhov orieškov. Železo pomáha proti únave, chudokrvnosti, a ak ho máme v tele nedostatok, môže sa to prejaviť závratmi hlavy, či nechutenstvom k jedlu.
Horčík, ktorý pri nedostatočnom množstve v organizme spôsobuje kŕče, problémy s dýchaním, únavu, bolesti hlavy, brnenie končatín a jazyka, závraty a bolesť žalúdka, pocit sucha v ústach.
Vápnik – keď sa povie vápnik, hneď nám napadne, že by sme mali piť mlieko pre zdravé kosti a zuby. Je to tak, vápnik je dôležitý nie len pre naše kosti a zuby, obmedzuje rednutie kostí, pomáha pri nespavosti, pôsobí preventívne proti rakovine hrubého čreva, pomáha udržiavať telesnú váhu a iné. Avšak nie len mlieko obsahuje veľa vápnika, ale i pistácie, preto sú pre náš organizmus lákavou a zároveň zdravou pochúťkou.
Vitamín B obsiahnutý v pistáciach má taktiež veľký vplyv na naše zdravie. Podpdoruje chuť k jedlu, dodáva energiu, pomáha pri migréne, pôsobí proti zápche. Je účinný aj pre našu pleť, ak neprijímame vitamín B, na tvári sa nám objaví nepekné akné, pokožka sa mastí, alebo je naopak suchá, šupinatá a môže svrbieť.
Ak chýba v strave vitamín B6, môžeme trpieť kŕčmi nôh, tŕpnutím alebo mrazením končatín, najmä v noci. Ďalej sa jeho nedostatok prejaví aftmi, pálením sliznice úst a jazyka, potrhanými kútiky úst, nepríjemným pocitom v ústach.
Pistácie sú zdrojom vitamínu E, medi, selénu, zinku.
Obsahuje aj ďalšie silné antioxidanty chrániace pred rakovinovým bujnením .
Pozor na skladovanie
Ako som už spomínala, pistácie pri nesprávnom uskladnení môžu tvoriť plesne. Taktiež sú aj horľavé, preto sa neodporúča arašidy skladovať vo väčšom množstve naraz.
Pistácie – použitie v kuchyni:
Z pistácii si môžme vyrobiť chutný zmrzlinu, dezerty, alebo ich môžme chrumkať iba tak samostatne, ktoré sú aj najzdravšou alternatívou. Samozrejme mám na mysli nesolené pistácie.
Najznámejšie sú však pražené solené pistácie vylúpnuté zo škrupiniek. Niekedy sú tieto škrupiny umelo nafarbené na červeno , aby sa zamaskovali škvrny po ručnom žatvu.
Nutričné hodnoty pistácie na 100 g:
Kalórie: 566,91 kcal
Bielkoviny: 21 g
Sacharidy: 27 g
Tuky: 46 g
Vláknina: 10 g
Sodík: 0,43 g
Vápnik: 108 mg
Mohlo by Vás zaujímať:
Pekanové orechy pre našu imunitu