Kto by nepoznal túto rastlinku. Rastie skoro všade. Postoj ľudí je k nej rôzny. Zatiaľ čo niekto ju považuje za burinu a snažia sa ju dostať preč zo svojej záhrady , iný ju zas považujú za liečivú pre jej zdravé účinky.
Púpava je trváca bylina, ktorá rastie až do výšky 5-40 cm, s húževnatým zásobným koreňom. Listy tvoria prízemnú ružicu. Púpavu tvoria žiarivo žlté kvetné úbory. Kvetné úbory sú tvorené dokonca až z 200 jednotlivých jazykových kvetov.
Kedy kvitne púpava?
Púpava kvitne od apríla do augusta, plodom sú nažky s bielym padáčkovitým páperím, t.j. šedivé hlávky so semienkami, ktoré sú pripravené aby ich vietor rozfúkal po okolí. Určite sa viacerým stalo, že stonka im na koži zanechala tmavé škvrny, v dôsledku toho, že púpava púšťa šťavu. Táto šťava sa nazýva latex.
Púpavový med
Tento skvelý a výživný medík robievam aj ja, hneď ako zbadám, že púpava začala kvitnúť v plnej paráde. Natrhám si 250 g púpavových kvetov, ale tých zelených častí sa potom zbavíme, ktoré preberieme a potom zalejeme jeden a pol litrom vriacej vody. Zakryjeme a do ďalšieho dňa a necháme odstáť. Po odstáti púpavy scedíme cez jemnú gázu a kvety dôkladne vytlačíme. Potom si vyšťavíme 1 pomaranč a citrón a šťavu z nich pridáme do nálevu spolu s 1,5 kg kryštálového cukru a za občasného premiešania varíme, až po kým med nedostane tú správnu konzistenciu, t.j. do zhustnutia. Ešte teplé nalejeme do pohárov a uzavrieme viečkom. Uložíme na tmavé a chladné miesto.
Púpavové listy
Staršie listy sa hodia skôr na varenie, tie mladé na šaláty. Namočíme si ich do vody a nádobu prikryjeme, pretože listy z púpavy musia byť v tme. Tak nám listy pekne zbelejú a môžeme ich pripravovať podobne ako čakanku. Pred ich namočením musíme vyrezať tuhšiu časť od konca listu.
Kedy sa doporučujú púpavové listy?
Púpavové listy sa doporučujú pri zanesených žlčovodoch, žlčníku, prečistia aj tenké žlčové cesty v pečeni, pečeňové žlčovody .Preto sa odporúča 3 krát za deň zjesť 2 listy púpavy. Listy z púpavy sú dobré aj do šalátov, najlepšie sú mladé listy z púpavy, pretože tie staršie sú horké.
Recept s púpavovými listami
Kurací závitok s púpavovými listami pre 4 osoby
Na prípravu kuracieho závitku s púpavovými listami budeme potrebovať:
580 g kuracích pŕs, 190 g púpavových listov, 2 žemle, na dochutenie mleté čierne korenie, 1/2 dcl mlieka, 1 malú lyžičku masla, trošička prášku do pečiva, 4 plátky šunky, 2 dl šľahačky, 20 púpavových kvetov, šťava z 1 / 2 citróna, soľ.
POSTUP:
Kuracie prsia klasicky naklepeme, osolíme a okoreníme.
Žemle nakrájame na drobné kocky, ktoré zvlhčíme mliekom, zalejeme rozpusteným maslom a následne vmiešame púpavové listy, ktoré sme si predtým umyli, osušili a pokrájali. Nakoniec pridáme štipku prášku do pečiva a pekne vymiešame.
Ďalej pokračujeme tak, že na každé pripravené prsíčko kladieme plátok šunky, plnku z púpavových kvetov, zabalíme a zapečieme. Po cca 20 minútach pečenia zalejeme šľahačkou a ešte 10 minút podusíme. Kvety púpav sparíme vo vode spolu s citrónovou šťavou. Kuracie závitky podávame s ryžou a zdobíme s kvetmi púpavy.