Účinky čierneho čaju

Ako učinkuje čierny čaj a čím sa líši od normálneho čaju ? 

Výroba čierneho čaju

Ak sa vyrába čierny čaj: pri jeho výrobe prechádza fermentáciou, preto obsahuje najviac kofeínu ako iné čaje, preto nás práve čierny čaj počas dňa povzbudí a to i vďaka vitamínu B1, ktorý obsahuje.

Fermentácia je biochemická reakcia, pri ktorej dochádza k oxidácii uvoľnenia bunkovej šťavy. Farba čajových lístkov sa začne meniť zo zelenej na medenú a následne sa uvoľňujú látky, ktoré ovplyvňujú chuť čaju .

Čierne čaje sa narozdiel od iných musia zalievať vriacou vodou, aby sa v nich niektoré látky mohli rozpustiť. Fermentácia prebieha vo fermentačných miestnostiach pri teplote 35 – 40 ° C, kde sa musí vzduch stále zvlhčovať. Po nej sa čajové lístky po dobu cca 20 minút vystavia prúdu horúceho vzduchu v sušiacej peci. Tým sa odparí prebytočná voda a bunková šťava zaschne na zvinuté lístky, ktoré potom viac stmavnú a získajú čajovú vôňu.

Ak si zalejeme čaj, dochádza k uvoľneniu zahustenej šťavy z čajového lístku.  Vzniká tak medeno červený , aromatický nápoj s povzbudzujúcimi  účinkami .

 

 

 

 

Čierny čaj miesto kávy ?

Áno…Čierny čaj sa odporúča piť miesto kávy, ktorý ju dokáže nahradiť. Káva má silnejší ale krátkodobejší účinok, ktorý dokáže niektorým ludom aj ublížiť. Podobne ako zelený a  biely čaj tak i čierny čaj má antioxidačné účinky.

Čierny čaj je dobré piť pri žalúdočných problémoch, dá lepšiu náladu, pomáha znížiť hladinu cholesterolu v krvi a  je dokonca vhodný pre diabetikov, pretože znižuje hladinu glukózy v krvi .

Čierny čaj zabraňuje spánku a občerstvuje telo, upokojuje nervy, napomáha prenosu kyslíka do telesných orgánov, stimuluje duševnú činnosť a funkcie dýchacieho ústrojenstva. Obsahuje i vitamín C, fluór a niektoré ďalšie prvky a minerálne látky. Éterické oleje vytvárajú špeciálnu vôňu čaju a jeho špecifickú arómu .

Ako dlho lúhovať čierny čaj?

Ak lúhujeme čierny čaj iba 2-3 minúty, do nálevu sa uvoľní kofeín , ktorý rovnomerne povzbudzuje činnosť mozgu, nezaťažuje srdce a krvný obeh . Jeho účinok odznieva pomaly .

Ak sa čierny čaj lúhuje 5 minút ( dlhšie sa však už neodporúča ),  povzbudzujúci účinok kofeínu nie je až taký veľký. Podporuje činnosť tráviaceho ústrojenstva, ukľudňuje žalúdok a črevá a výborne ovplyvňuje činnosť ciev.

Čím menej vody a čím viac lístkov, tým je hotový čaj silnejší. Ak sú lístky vylúhované dlhšie ako 5 minút , čaj horkne a tmavne.

Čierne čaje sú:

listové ( sypané )

zlomkové

drvené

práškové.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


8 × = päťdesiat šesť