O tom, že rasca, či inak nazývaná kmín je liečivá sa presvedčili už v dávnej dobe kamennej či v starom Egypte, kedy sa rasca používala nielen ako korenie do jedla, ale aj ako samotný liek. V dnešnej dobe sa používa najmä v európskej ale aj v ázijskej kuchyni, obľúbili si ju aj na Blízkom východe.
V Orac stupnici sa semená rasce nachádzajú na 11. mieste, pretože obsahujú veľké množstvo antioxidantov.
Rasca obsahuje aj tieto dôležité látky: vodu, bielkoviny, sacharidy, vlákninu, tuk, železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, meď, selén, mangán, zinok, sodík, omega 3, omega6 kyseliny, vitamíny A, B, C, E, K, cholín a kyselina listová.
Rasca pre zdravie
Rascu nám už podávali naše maminky, keď sme boli malí, aby nás nebolelo bruško a pomohlo nám odstrániť plynatosť. No účinky rasce pomáhajú nie len pri plynatosti ale aj:
pomáha zvyšovať chuť do jedla, podporuje imunitu, má močopudné účinky, zvyšuje chuť do jedla, pomáha pri menštruačných ťažkostiach, podporuje správne trávenie, vylučovanie žlče, pomáha znižovať vysoký cholesterol a krvný tlak, detoxikuje, odstraňuje nadbytočnú vodu z tela, podporuje krvotvorbu, chráni bunky pred voľnými radikálmi, odstraňuje zápach z úst, má antiseptické účinky, podporuje pevnosť kĺbového a kostného tkaniva, je účinnou prevenciou srdcovo-cievnych ochorení, ako aj prevencia proti Anémii a Osteoporózy a napomáha pravidelnému vyprázdňovaniu.
Rasca – pomoc pri nadúvaní
Ako som už spomínala vyššie, rasca pomáha zbaviť sa plynatosti a nadúvania. No ak vám robí ťažkosti určité jedlo, z ktorého vás nadúva, pokojne môžete do tohto jedla pridať rascu – kmín, ktorej prítomnosť daný efekt zneguje a celkový efekt tak bude neutrálny.
Liečivý odvar z rasce
Približne ½ lyžičky rasce zalejte 200 ml vriacej vody a následne nechajte vylúhovať 5 – 10 minút. Potom prelejte cez sitko a pite 2 krát denne.
Rasca a chudnutie
Podľa výskumov, ktoré sa robili na ženách, bolo zistené, že rasca vplýva na chudnutie. Ženy rozdelené do dvoch skupín dostali počas dňa jednu šálku (150 g) nízkotučného bieleho jogurtu. 1. skupina dostala čisto biely jogurt a druhá skupina mala primiešanú rascu v jogurte ( 3 gramy ). Ukázalo sa, že ženy, ktorým bol podávaný jogurt s rascou chudli rýchlejšie, ako ženy, ktorým bol podávaný samotný jogurt.