Vitamín B12 v strave

Bez tohto vitamínu by červené krvinky boli príliš veľké a nedokázali by kyslík bunkám. Vitamín B12  je dôležitý pre správnu funkciu nervového systému a pre tvorbu bunkových membrán.

Možno ti pomôže : Prečítaj o vitamínoch a mineráláloch 

Vitamín B12 je jediný vitamín, ktorý obsahuje kobalt, ktorý je dôležitý pre delenie buniek.Nedostatok vitamínu B12 spôsobuje brnenie v prstoch, chudokrvnosť, chudnutie, zhoršovanie pamäti a zhoršovanie svalovej koordinácie.

Veľmi dôležitý  je vitamín B12 tiež pri bunkovom metabolizme, spracovaní bielkovín, tukov a cukrov. Spolu s ďalšími vitamínmi B-komplexu, vitamínom B6 a kyselinou listovou zaisťuje ochranu krvnéhoriečišťa a tým zmierňuje dopady aterosklerózy a ďalších ochorení ciev a kardiovaskulárneho systému

Ktoré potraviny obsahujú vitamín B12 ?

Bohatými  zdrojmi vitamínu kolabamínu  sú pečeň, obličky, rybie mäso, žĺtok a mliečne výrobky .

Mliečne výrobky ktoré ho obsahujú sú samozrejme mileko,syry,tvaroh a jogurty.

Rastlinná strava neobsahuje až také množstvo  tohto vitamínu iba, najviac ho majú fermentové  rastlinné výrobky napríklad kyslá kapusta, pivo.

Riasy sú ešte lepší zdroj vitamínu b12 ..Riasa s názvom Nori ( získava tetno vitamín zo symbiotických baktérií, ktoré žijú na jej povrchu)

Zaujímavá je tvorba vitamínu v našom tele kde v hrubom čreve ho vytvárajú samotné baktérie takže s nedostatkom tohto vitamínu to nieje až také zlé .

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


× 7 = sedem