Čím je fazuľa tmavšia,má kvalitnejšie proteíny.Stráviteľnosť fazule je dôležitý faktor pri skladbe jedálnička,lebo potom sa naskytá otázka načo konzumovať jedlo ktoré aj tak nestrávim ? Asi iba kvôli prečisťujúcim účinkom vlákniny inak to nemá moc zmysel.
Preto stráviteľnosť fazule hrá dôležitú rolu v jedálničku. Väčšinou je nutná jej úprava – je nutné ich najskôr namočiť, minimálne na 5 hodín, najlepšie cez noc a cez deň si uvariť dobrý obedík. Dobrá je tiež červená fazuľa.
Ajurvéda radí pre zmiernenie ťažkostí s plynatosťou variť strukoviny vždy s kurkumou, rascou, cesnakom, klinčekmi, čiernym korením alebo zázvorom.
Tiež je dobré variť fazuľu spolu s bylinkami strukoviny varíme v jednom hrnci s kúskom morských rias alebo bylinkami proti plynatosti (majorán, saturejka, bazalka), doplní sa tým minerály a zlepšuje sa stráviteľnosť.
Aj dobre uvarená fazuľa pôsobí niektorým ľuďom nadúvanie. Je to spôsobené tým, že plno ľuďom chýbajú enzýmy alfagalaktozidázy.
Fazuľa v kombinácii s ryžou alebo iným druhom obilnín poskytuje plnohodnotné rastlinné bielkoviny tento trik využívajú vegetariáni.
Je dobrým zdrojom niacínu a kyseliny pantoténovej, látok, ktoré sú nepostrádateľné pre zdravú a krásnu pokožku.