Machovka peruánska pre vylučovanie solí kyseliny močovej

Machovka peruánska pre vylučovanie solí kyseliny močovej
Hodnotenie článku

machovka peruánskaChuť machovky peruánskej bola podľa mňa vynikajúca. Zo začiatku som sa čudovala čo to môže byť za ovocie a ako to chutí. No bola som veľmi milo prekvapená. Má takú sladkokyslú chuť s príjemnou ananásovou vôňou. 

Zber machovky:

Machovka peruánska je rastlina kvitnúca v noci. Plody sa zberajú postupne, musia byť však úplne zrelé a to od septembra do októbra. Treba ich trhať aj s kalichom, keď sa farba kalicha mení zo svetlo zelenej do žltohnedej, zasychá a puká. Ak otrháme nedozreté kalichy s plodmi ešte pred mrazom, nevadí, pretože tie ešte neskôr dozrejú.

 

Účinky machovky peruánskej:

Machovka pôsobí močopudne, zlepšujú látkovú výmenu a čerstvá šťava z plodov potláča svrbenie. Užíva sa aj k vylučovaniu solí kyseliny močovej pri ochorení obličiek a močových ciest, pri opuchoch. Využíva sa aj vo forme kúpeľov, ktoré pomáhajú pri dne, reumatizmu, aj pri rekonvalescencii.

Machovku môžme konzumovať aj  ako doplnok zdravej výživy.  Naše telo po jej konzumácii prijme iba nevyhnutné látky, ostatok vylúči. Má ochranný a antioxidačný účinok a užívame ju od 10 g do 40 g denne.

Zelenina alebo ovocie?

Machovka aj keď sa to nezdá napriek jej chuti, ale patrí medzi zeleninu.

Obsahuje vitamíny A a C, sacharidy,  ovocné kyseliny, pektíny , v 100 g asi 30 mg vitamínu C, provitamín A , vitamín B , minerálne látky, napríklad vápnik, draslík a fosfor. Obsahuje aj karotenoid physalein, triesloviny, sacharidy, organické kyseliny, v listoch sú pektínové a živicové substancie, cukor, mastný olej a tanín.

Machovka rastie do výšky cca  0,6 – 1,2 m. Jej plody môžme po odstránení kalicha, inak nazývané šupka 🙂 jpriamo zjesť. Výborne slúžia i do ovocných šalátov, môžme si nimi ozdobiť rôzne zákusky, torty, alebo si ich namočiť do čokolády.

Machovka môže byť vo forme:

čerstvej

sušenej

marmelády – recept na marmeládu :biostrava.zarucene.sk/marmelada-z-machovky-peruanskej

kompótu a iné…

účinky machovky peruánskej

 

Sušenie machovky peruánskej: 

Machovka sa suší sa v tieni alebo pri umelom sušení za teplôt do 40 stupňov Celzia.

 

Pozor na nezrelé plody a zvyšok rastliny! Tie sú jedovaté. Po skonzumovaní tejto rastliny môžme pociťovať žalúdočnú nevoľnosť a zvracanie, ktoré pokiaľ nepríde, treba ho vyvolať a potom dať aktívne uhlie.

 

Postup sadenia machovky peruánskej:

Rozmnožuje sa zo semien alebo zo sadeničiek machovky.

Zo semien vyrastú sadeničky vo február až v apríli. Tie potom presadíme von v máji až v júni na polotieň s ľahko humóznou a vápenatou pôdou.  Na rastline machovky môže dorásť až okolo 60 – 70 plodov a je nenáročná na pestovanie.

 

Odvar z machovky na 0,5 litra:

Potrebujeme:

15 až 30 g machovky peruánskej

0,5 l vody

Odvar sa varí cca 5 minút a treba denne vypiť 2 poháre.

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


− tri = 1