Matcha čaj plný antioxidantov s blahodárnymi účinkami

Matcha čaj plný antioxidantov s blahodárnymi účinkami
Hodnotenie článku

Proste čistá kvalita tak by sa dal popísať tento  čaj je považovaný za kultúrny poklad Japonska , pre jeho  účinky si ho obľúbili ľudia na celom svete.

Pestovanie a zber

Tajomstvo kvality matcha čaju  začína práve tu , na začiatku  sa vyberajú vhodné semienka z ktorý vyrastú čajovníky , ich rast trvá 4-5 rokov kým sú pripravené na zber.

Spracovanie tohto čaju je jedno z najdrahších na svete , zber čajových lístkov sa robí ručne , čajovník musí byť tienený dochádza ku zvýšenej tvorbe chlorofilu preto má čaj krásnu zelenú farbu no je ešte účinnejší ako klasický zelený čaj. Pri čaji matcha sa zberajú vylučne len mladé listky  , púčiky.

Po usušení sa z nich odstránia žilky a potom sa takto upravené lístky pomelú na žulových mlecích kameňoch, pričom zisk čaju je 30 gramov za hodinu to sa odráža aj na cene matcha tea. Technika výroby zaručí, že si zachová svoju ojedinelú chuť, farbu a arómu.

Príbeh o Zen majstrovi Eisai

Ten na svojích cestách učil ľudí v Japonsku prečo a ako piť čaj. Eisai prechodil celú krajinu a všade sadil čaj. V jeho knihe  „Kissa yojoki“ napísal: „Čaj je naúčinejším prírodným liečivom pre telo i pre myseľ. Všade, kde spoznajú chuť a vônu , budú ľudia žiť dlho a zdravo.

Eisai učil mníchov sušiť a mlieť na kamenných mlynoch na jemný prášok položil tak základy pre tento výnimočný nápoj.

Účinky čaju Matcha

 Antioxidačné účinky  

Tento čaj je známy svojimi antioxidantmi boli vykonané štúdie ktorých sa potvrdilo obrovské množstvo antioxidantov , nevyrovnajú sa mu ani super potraviny ako sú goji (kustovnica čínska) tá mala podľa stupnice ORAC 250-300 bodov , brusnice  95 bodov a schválne si tipni  aké hodnoty vykázala Matcha tea ?  1350 bodov .Matcha obsahuje jedinečnú a silnú skupinu antioxidantov, ktoré sú známe ako katechíny tie sa vyskytujú najmä v zelených čajoch. No však zo všekých antioxidantov prevláda typ antioxidantu ktorý pomáha znižovať hmotnosť nazýva sa  EGCG zrýchluje metabolizmus .

Tip: Na zvýšenie potenciálu antioxidantov, ktoré  obsahuje, vyskúšajte  pridať pár kvapiek z citróna.

Matcha proti rakovine.

Účinný liek proti rakovine stále neexistuje no matcha zo svojími účinkami je hodná vašej pozornosti. Dokáže  efektívne potláčať účinky nežiaducich voľných radikálov. Medzi typické zdroje voľných radikálov patrí UV žiarenie, rádioaktívne látky či väčšina znečistenia, ktoré spôsobujú poškodenie bunkovej DNA.

Výsledky účinkov proti rakovine  nie sú overené  no podľa jedného starého japonského príslovia je v prípade ochorenia rakovinou treba každý deň vypiť presne desať šálok zeleného čaju (pravdepodobne bol myslený klasický zelený čaj nie matcha).

Liečba rakoviny nieje overená ale ako prevencia je to to najlepšie čo sa dá kúpiť v obchodoch zo zdravou výživou. Podla jednej štúdie aby mal organizmus dostatok antioxidantov stačia iba dva šálky tohto vzácneho výrobku (2+2 gramy)

Zlepšuje výsledky pri chudnutí

Pri chudnutí je vhodné piť čaje, matcha je veľmi účinny pomocník pri redukcii tuku vďaka obsahu antioxidantu EGCG .

Viaceré klinické štúdie  dokazujú už jediný šálka tohto práškového zeleného čaju dokáže približne štyrikrát zvýšiť prirodzenú  schopnosť organizmu spaľovať kalórie.Telo ľahšie rozloží tuk to sa  týka hlavne pri fyzickej aktivite z neho uvoľňuje množstvo energie vďaka ktorej sa ľudia cítia lepšie aj v diéte.

Z kalorického pohľadu neobsahuje skoro žiadne kalórie takže určite sa z neho nepriberá ani nenavodzuje priberanie z potravín práve naopak vďaka rýchlejšiemu metabolizmu tráviaca sústava dokáže lepšie spracovať potravu a premeniť ju na energiu to znamená že matcha zabraňuje priberaniu tukov , ale na svaly má naopak pozitívny účinok.

 

Blahodárne účinky pre celé telo:

Je vhodný aj pre diabetikov, pretože zabraňuje tvorbe glukózy v krvi. katechíny, sa v čaji nachádzajú , dokážu zablokovať enzýmy ktoré rozkladajú komplexné zlúčeniny na cukry. Tým sa znižuje krvný cukor má to dobrý v vplyv aj na spomínané chudnutie , pretože cukor sa nezvyšuje tak prudko a neukladá do tuku. Samotný čaj Matcha neobsahuje žiadny cukor obsahuje vlákninu ktorá brzdí jeho nárast v krvi.

Vdaka spomínaným katechínom  čaj potláča a je dobrá prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam. Dokáže znižovať hladinu chlolesterolu v krvi a tým udržuje cievy a srdce zdravé. Vedecké štúdie  ukazujú že znižuje  hladinu zlého LDL cholesterolu, a pritom nepotláča hladinu dobrého cholesterolu HDL. Tiež preukázateľne znižuje krvný tlak.Vďaka vysokému obsahu chlorofylu ,detoxikuje a alkalyzuje krv

Zamedzuje tiež tvorbu zubného kazu, jeho konzumácia zosilňuje zubnú sklovinu.

Vhodný na očistné kúry – detoxikácia  vďaka obsahu vlákniny  pomáha správnemu vyprázdňovaniu prečistuje trávaciu sústavu. Počas očistnej kúry dodáva telu energiu  podobne ako zelený jačmeň.

Ak telu chýba energia tak „matchatea“ ju zaženie a zvýši energetický potenciál napríklad športovci  takýto čaj pijú pred výkonom (pár hodín).

Čaj pre psychickú pohodu.

V dávnejších dobách v Japonsku žili samurajovia ktorí pili tento čaj aby zrelaxovali myseľ medzi častými bojmi. A naopak aby zvýšili, sústredenie ktoré je v boji otázkou života a smrti

Týchto účinkov “ matcha tea“ si všimli aj budhistický mnísi pijú matchu už stáročia ako pomôcku pri meditácii.

Zlepšuje aj pamäť a náladu vďaka tomu, že je bohatý o ojedinelú aminokyselinu L-theanín. Vďaka kombinácii L-theanín a kofeínu, dokáže Matcha vytvoriť stav jasnej mysle a čistéj pozornosti pretrvávajúcej niekoľko hodín (cca 5-8).L-theatin navyše znižuje nervozitu

Pomáha ľudom pri vysokej psychickej (aj fyzickej) záťaži , doplňovať energiu po celý deň. Pochvaľujú si ho tiež študenti pred skúškovým obdobím.

Nutričné hodnoty čaju matcha na 1 gram

energia 2,75 Kcal
proteín 264 mg
tuk 37 mg
vláknina 324 mg / g
kofeín 35 mg / g

Minerály
železo 0,14 mg / g
vápnik 3,27 mg / g
zinok 0,041 mg / g
draslík 20,8 mg / g
sodík 0,058 mg / g

Vitamíny
vitamín A – 300 mikrogramov / g
vitamín A –  25 mikrogramov / g
vitamín C 1,86 mg / g
vitamín E 0,19 mg / g
katechíny 134 mg / g
aminokyseliny 44,7 mg / g

Správna príprava matcha čaju

Na prípravu Matcha-tea potrebujem misku alebo pohár a metličku na šľahanie. Do misky dám 2 štipky Alebo 1 g čaju. Pridám 100 ml teplej až horúcej vody (80 C) Voda nesme vrieť a s  metličkou poriadne vyšľahať až sa Matcha rozpustí.
Nieje vždy treba zalievať teplou vodou ale dá sa zalievať mliekom, ovocným džúsom alebo štavou.

 

Nároky na vodu najlepšie je zalievať s čo najmäkšou vodu.Voda z kohútika by sa mala zbaviť chlóru tak, že sa prevarí a až potom keď trošku vychladne (na 80 stupňov) sa zaleje čaj.

Skladovanie Matcha čaju je by malo byť  v suchom, tmavom mieste.Od výroby je trvanlivosť čaju zhruba dva roky a po otvorení približne 2 mesiace.

Po načatí je škoda nezačať s konzumáciou 🙂

Zdroje:

http://www.mnn.com/food/healthy-eating/blogs/the-health-benefits-of-matcha-tea

http://drericchan.wordpress.com/2008/08/18/top-three-superfoods-to-add-to-your-diet/

http://www.matchasource.com/matcha-tea-health-benefits-s/14.htm

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


× 1 = tri