Nebezpečné solenie

Nebezpečné solenie
Hodnotenie článku

nebezpečná soľObmedziť by sme mali príjem sodíka obsiahnutého v soli najmenej 2300 mg na deň. Veď už naši predkovia sa zdravšie stravovali a popritom nepoznali ani poriadne čo to je soľ. Nevravím, že treba úplne vylúčiť soľ, veď solenie v malej miere nie je vôbec na škodu, pretože nám pomáha pri odbúravaní zadržiavanej vody v tele. Niekedy konzumujeme zbytočne veľa soli, napríklad keď jeme lupienky, chipsy  Jesť zbytočne príliš veľa soli je zlé pre naše zdravie a zbytočne tak prispievame k obezite.

Nadmerným solením si spôsobujeme hypertenziu, ochorenia srdca a hrozí nám vyššia úmrtnosť v dôsledku kardiovaskulárnych príhod, kazíme si  žalúdok, zvyšujeme straty vápnika v obličkách.

Nebezpečná soľ

Niekedy si ani neuvedomujeme, koľko soli za deň sme schopný skonzumovať. Veď predstavme si náš deň: klobáska, chipsy, nejaká slaná polievka, ktorá je navyše plná glutamanu, teda myslím tým teraz polievky kupované v rôznych práškoch, ktoré máme za cca 10 minút uvarené.

Taktiež ak si kúpite nejakú hotovú omáčku z obchodu, si predstavte koľko soli musí  obsahovať. Výrobcovia dajú do nej rôzne náhrady, presolia ju a my si myslíme aká je chutná a zdravá, pretože polievka je pre organizmus dôležitá. Dokonca aj v chlebe či sladkých kvasených koláčoch sa pridáva soľ.slané veci škodia

Soľ , alebo inak nazývané chlorid sodný , je pre naše telo nevyhnutný, aby telo mohlo správne fungovať a udržuje tak vodnú rovnováhu v tele . Ak nemáme dostatok soli , môžeme trpieť dehydratáciou. Soľ tiež zostruje chuťové bunky a zvyšuje chuť k jedlu .

Všeobecne povedané , jeme príliš veľa soli nie preto , že sme pridali príliš veľa kuchynskej soli , ale preto , lebo veľa potravín, ktoré konzumujeme, obsahujú pridanú soľ.

Obsah soli v určitých potravinách : nesprávna životospráva
100 g kečup = 4 g
1 miska polievky ( 250 ml ) = 2,5 g
1 plátok pizze ( 200 g ) = 2,6 g
1 plátok bieleho chleba = 0,5 g
1 plátok šunky ( 45 g ) = 0,8 g
1 ovocný jogurt = 0,2 g
150 g údeného sleďa = 2g
40 g syra = 0,4 g
6 sušienok = 0,5 g
Ako znížiť príjem soli?

Predovšetkým sa doporučuje morská soľ, ktorá je zdravšia. Veľa ľudí si svoju porciu solí ešte pred konzumovaním a popritom ani nevedia ako chutí, preto neni dobre dávať ihneď na stôl solničku.
Obmedzte príjem slaných potravín, ako je sušené mäso , syry , konzervy, hotové jedlá kupované v supermarketoch a iné slané mäso. Pozor aj na pitie minerálnej vody, pretože aj tie obsahujú sodík.
soľ nahradiť korenímSoľ nahraďte bylinkami alebo iným korením.

 

 

 

Jedzte dostatok ovocia a zeleniny. Sú bohaté na draslík , ktorý pomáha aspoň čiastočne neutralizovať škodlivé účinky soli . Viac o zdravšej strave nájdete tu

Obmedzenie soli môže byť nebezpečné pre staršie osoby. Starší ľudia s hyponatriémie majú viac pádov a rozbitých bokov a znížené kognitívne schopnosti. Hyponatriémia je bežným nálezom u starších pacientov, s obzvlášť vysokou prevalenciou u pacientov s akútnym ochorením.  Toto je ďalšia riziková populácia vážnych zdravotných následkov v dôsledku všeobecného obmedzenia sodíka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


šesť + = 15