Ako učinkuje čierny čaj a čím sa líši od normálneho čaju ?
Výroba čierneho čaju
Ak sa vyrába čierny čaj: pri jeho výrobe prechádza fermentáciou, preto obsahuje najviac kofeínu ako iné čaje, preto nás práve čierny čaj počas dňa povzbudí a to i vďaka vitamínu B1, ktorý obsahuje.
Fermentácia je biochemická reakcia, pri ktorej dochádza k oxidácii uvoľnenia bunkovej šťavy. Farba čajových lístkov sa začne meniť zo zelenej na medenú a následne sa uvoľňujú látky, ktoré ovplyvňujú chuť čaju .
Čierne čaje sa narozdiel od iných musia zalievať vriacou vodou, aby sa v nich niektoré látky mohli rozpustiť. Fermentácia prebieha vo fermentačných miestnostiach pri teplote 35 – 40 ° C, kde sa musí vzduch stále zvlhčovať. Po nej sa čajové lístky po dobu cca 20 minút vystavia prúdu horúceho vzduchu v sušiacej peci. Tým sa odparí prebytočná voda a bunková šťava zaschne na zvinuté lístky, ktoré potom viac stmavnú a získajú čajovú vôňu.
Ak si zalejeme čaj, dochádza k uvoľneniu zahustenej šťavy z čajového lístku. Vzniká tak medeno červený , aromatický nápoj s povzbudzujúcimi účinkami .
Čierny čaj miesto kávy ?
Áno…Čierny čaj sa odporúča piť miesto kávy, ktorý ju dokáže nahradiť. Káva má silnejší ale krátkodobejší účinok, ktorý dokáže niektorým ludom aj ublížiť. Podobne ako zelený a biely čaj tak i čierny čaj má antioxidačné účinky.
Čierny čaj je dobré piť pri žalúdočných problémoch, dá lepšiu náladu, pomáha znížiť hladinu cholesterolu v krvi a je dokonca vhodný pre diabetikov, pretože znižuje hladinu glukózy v krvi .
Čierny čaj zabraňuje spánku a občerstvuje telo, upokojuje nervy, napomáha prenosu kyslíka do telesných orgánov, stimuluje duševnú činnosť a funkcie dýchacieho ústrojenstva. Obsahuje i vitamín C, fluór a niektoré ďalšie prvky a minerálne látky. Éterické oleje vytvárajú špeciálnu vôňu čaju a jeho špecifickú arómu .
Ako dlho lúhovať čierny čaj?
Ak lúhujeme čierny čaj iba 2-3 minúty, do nálevu sa uvoľní kofeín , ktorý rovnomerne povzbudzuje činnosť mozgu, nezaťažuje srdce a krvný obeh . Jeho účinok odznieva pomaly .
Ak sa čierny čaj lúhuje 5 minút ( dlhšie sa však už neodporúča ), povzbudzujúci účinok kofeínu nie je až taký veľký. Podporuje činnosť tráviaceho ústrojenstva, ukľudňuje žalúdok a črevá a výborne ovplyvňuje činnosť ciev.
Čím menej vody a čím viac lístkov, tým je hotový čaj silnejší. Ak sú lístky vylúhované dlhšie ako 5 minút , čaj horkne a tmavne.
Čierne čaje sú:
listové ( sypané )
zlomkové
drvené
práškové.