Zelený čaj pre chudnutie

Zelený čaj patrí medzi najobľúbenejšie čaje. Je známy predovšetkým tým, že obsahuje vysoký obsah látok, ktoré môžu pomôcť bojovať s rakovinou. Neprechádza procesom oxidácie, pretože čerstvý list je ihneď spracovávaný vo vysokých teplotách sparením alebo pražením.

Zelený čaj podobne ako čierny dokáže udržať našu myseľ sviežu a v strehu v mnohých situáciách , kedy sa už o slovo hovorí urputná únava .

Pomáha v boji s obezitou a civilizačnými chorobami, zlepšuje náladu a taktiež i psychickú pohodu.

Prečo pomáha zelený čaj na chudnutie?

Vedeli ste, že väčšina liekov podporujúcich chudnutie obsahuje extrakt zo zeleného čaju? Je to ako hlavná účinná zložka, ktorá podporuje náš metabolizmus a tým nám pomáha schudnúť. Preto si myslím, že je lepšie piť zelený čaj, ako doslova prepchať sa tabletkami, ktoré len náš organizmus zbytočne zaťažujú a výsledný efekt je nulový…

No ak si myslíte, že odteraz vypijete 5 šálok zeleného čaju denne a schudnete, tak ste na omyle. Treba mať dostatok pohybu, napríklad beh a neprejedať sa kalorickými jedlami, ako sú šišky, koláče, chipsy a iné nezdravé jedlá.

Zelený čaj pomáha aspoň čiastočne zmierniť chuť na sladké, dokáže naštartovať účinné spaľovanie tukov a  pozitívne prispieva k schopnosti zahrievania, čo spôsobí odoberanie energie z tukov. Dobre nastavený metabolizmus spustí proces úbytku tukov i zdravého chudnutia a to  bez straty svaloviny.

Čerstvý či sušený? Ktorý je zdravší?

Samozrejme čerstvý, ale ak nemáte túto možnosť, pite len kvalitné sypané čaje . Príprava je síce troška náročnejšia, ako pri tých čajoch, čo si iba vrecko hodíte do šálky, zalejete horúcou vodou a je hotovo…Ak myslíte na kvalitu zeleného čaju, aby obsahoval aj nejaké tie živiny, treba aj kvôli tomu niečo spraviť. Čiže pripraviť zdravší čaj preto bude troška náročnejšie.

Katechíny , ktoré sú pre proces spaľovania tukov nevyhnutné, v dostatočnom množstve obsahuje iba čerstvý zelený sypaný čaj.

Čo je to katechín? Katechín je prírodná antibakteriálna látka, ktorá sa získava z čajových listov a zneškodňuje baktérie pri styku s nimi.

Ako často sa odporúča piť zelený čaj?

Narozdiel od čierneho čaju, ktorý sa neodporúča piť často, pretože pôsobí  skoro ako káva. Avšak pitie zeleného čaju je takmer neobmedzené. Podľa toho, aký kvalitný čaj si pripravujeme, môžme hovoriť o jednom litri za deň. Avšak ako pri čiernom čaji, tak ani pri zelenom by sme nemali zabúdať na to, že má osviežujúce účinky a preto pôsobia proti spavosti. Najlepšie je dopiť svoju šálku zeleného čaju cca 6 hodín pred tým, ako pôjdeme spať.

Ako si pripraviť zelený čaj?

Na zaliatie čaju je najlepšie použiť odstátu vodu bez chlóru, alebo kvalitnejšie balenú vodu. Teplota vody pri lúhovaní čaju je od 60 ° C do 95 ° C podľa druhu čaju. Ak voda zovrie a mi si ju necháme odstáť, nebude to asi dobrý nápad.Najlepšie je vodu sledovať s teplomerom.  Bez teplomera zistíme teplotu vody tak, že pokiaľ sa voda pomaly začína vlniť a tvoria sa v nej bublinky, teplota vody by mala mať 80 ° C. Jedinečnú skvelú chuť a vôňu zeleného čaju si vychutnáte bez akýchkoľvek prísad ( cukor, med a iné ).

 

Kde všade sa dá kúpiť kvalitný sypaný zelený čaj?

Ten sa dá kúpiť aj na internetových obchodoch. Pri nich musíme dobre zvážiť výber čaju, aby bol zdravý a kvalitný. Spoznáme to podľa toho,  že kvalitný eshop sypané čaje balí do nepriedušných metalických obalov, ktoré neprepúšťajú svetlo a vlhko. Pozor na čaje balené do papierových či priehľadných vreciek.

Ľadový čaj, ktorý si pripravíte aj doma:

Tento ľadový zelený čaj určíte oceníte najmä v lete. Pomôže nám príjemne schladiť organizmus a tým sa budeme cítiť sviežo. Navyše naštartuje náš organizmus, aby sme spálili čím skôr tuky.

Na asi 5 – 6 pohárov zeleného ľadového čaju budeme potrebovať:

min. 14 čajových lyžičiek sypaného zeleného čaju

1 liter vody

cukor podľa chuti

ľad

Postup:

Sypaný zelený čaj zalejeme vodou o teplote okolo 70-80 ° C a necháme lúhovať najviac  3 Minúty. Scedíme. Cukor či citrón  používame na ochutenie tesne pred nalievaním čaju na ľadové kocky. V už hotovom ľadovom čaji sa cukor veľmi ťažko rozpúšťa.

Čaj sa musí na ľad liať ešte za tepla, aby si zachovalo všetky živiny, ktoré zelený čaj obsahuje.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


× 1 = päť