Praženička ,vajička na tvrdo, volské očko mám veľmi rada, pretože skvele zasýtia. V tomto článku popíšem hlavné výhody vajec v mojom fit jedálničku.Vajcia môžeš konzumovať aj surové. Pár ľudí som to videla vypiť, no mne je z toho nejako zle, nedá sa mi konzumovať takto samotné vajcia. Konzumovať surové ich dokážem jedine v smoothie (recept uvediem neskôr).Navyše surové vajcia môžu obsahovať salmonelu, ktorá sa ničí uvarením rovnako ako vitamíny. To je zasa nevýhoda tepelnej úpravy vajec (výhody však prevažujú nad nevýhodami)
Vajcia sú bohatým zdrojom vitamínov i minerálov.
Z vitamínov sú prítomné biotín, vitamíny A, D, E, tiamín (B1), riboflavín (B2), B12, B6, niacín, kyselina listová, z minerálov sú zastúpené sodík, draslík, vápnik, horčík, fosfor, meď, zinok, selén alebo železo.
Skutočnosť je, že väčšina vitamínov sa nachádza v žĺtku. Ak by som oddelila žltok tak okrem cholesterolu prídem o vitamíny D, A, B12 E, ktoré sa v bielku nenachádzajú. Ak chcem znížiť množstvo tuku v strave, robím to s rozumom a k vaječným bielkom si občas pridám aj žĺtok.
Vajcia ako zdroj bielkovín.
Vaječný bielok je z 80% tvorený vodou, potom bielkovinami, sacharidy, Vitamíny (B skupiny), minerálnymi látkami (sodík, horčík, železo, fosfor, selén, bróm, draslík, vápnik, mangán, zinok, Sira, chlór)
100 gramov vajca obsahuje okolo cca 11 gramov plnohodnotných bielkovín. Najčistejší obsah proteínov je vo vajci – bielok ten obsahuje iba bielkoviny a žiadne sacharidy a tuk. Žĺtok obsahuje bielkoviny a tuk. Sacharidy vo vajci nie sú zastúpené. Vaječné bielky sa veľmi dobre hodia do diéty pretože neobsahujú žiadny tuk ani sacharidy. Ak nedržím diétu a vlastne aj diéte si môžem dovoliť konzumáciu žĺtku. Pôvodne sa vravelo, že žĺtok vajca je nezdravý, pretože obsahuje cholesterol. Zabudlo sa však dodať, že množstvo dobrého cholestorolu prevyšuje zlý cholesterol. Žĺtok má najväčšiu výživovú hodnotu z vajca.Pomer medzi dobrým a zlým cholesterolom je 2:1 .v prospech HDL dobrého cholesterolu.
Nutričná hodnota 1 vajca 60g / 87kcal
Bielkoviny ….. 7g
Sacharidy .. 0,7 g
Tuky ………. 6g
Nutričná Hodnota žĺtka z 60g vajcia
Bielkoviny … 2,5 g
Sacharidy .. 0,4 g
Tuky ……… 6g
Nutričná Hodnota bielka z 60g vajcia
Bielkoviny … 4,5 g
Sacharidy .. 0,3 g
Tuky 0 g ……….
Prečo jesť vajcia ?
Obsah aminokyselín v celom vajci je plnohodnotný a veĺmi vyvažený.
Stráviteľnosť vajec je vyborná 98%.
Cholín obsiahnutý vo vajciach je dôležitou látkou pre činnosť mozgu.
Vitamín D je dôležitý pre tvorbu pevnosť kostí. Vitamín D si ľudské telo vie vytvoriť aj napríklad zo slnečného žiarenia, táto schopnosť však klesá s vekom.
Obsahujú veľa bielkovín, ktoré pomáhajú regenerovať svaly.
Zasýtia na dlhšiu dobu, pretože tuk a bielkoviny sa trávia dlhšie.
Sú ľahko dostupné a vzhľadom na nutričnú hodnotu vajca sú veľmi výhodné