Tofu s kuracím mäskom a zeleninkou recept

Jednoduchý recept na prípravu kuracieho mäska. Tento recept určite ocenia ľudia pri chudnutí, v rámci zdravej stravy a rýchleho varenia.

So syrom tofu som sa “ zoznámila “ prednedávnom. Úprimne, nevedela som ako ho pripraviť, pretože keď som ochutnala tofu ( neochutený ), nijako ma neohúril. Až raz v televízii som našla inšpiráciu na chutný recept s tofu, kuracím mäskom a so zeleninkou, preto by som sa rada s vami oň podelila.

Na prípravu receptu pre 1 osobu budete potrebovať:

1 menšie kuracie prso

100 gramov bieleho tofu natural

sladká paprika

petržlenová vňať ( môže byť aj sušená )

bylinky ( oregano, tymian )

morská soľ

kokosový olej ( prípadne slnečnicový )

zeleninka podľa chuti ( ja som použila zelenú papriku, rajčinu a bielu reďkovku.

Postup na prípravu:

  1. Najskôr si nakrájame na menšie kocky syr tofu, ktorý dáme do misky, jemne posolíme, pridáme bylinky podľa chuti, sladkú papriku, petržlenovú vňať. Všetko spolu dobre premiešame a necháme približne 10 minút odpočívať.
  2. Medzitým si nakrájame mäsko na menšie časti. Na panvičku dáme rozohriať trocha oleja a osmažíme mäsko približne 5 minút. Výhoda kuracieho mäska je, že  je rýchlo pripravené. Ak ho necháte dlhšie smažiť na panvičke ako je  potrebné, vysuší sa.  Posolíme a po cca spomínaných 5 minútach pridáme namarinovaný tofu syr a smažíme cca 2 minútky.
  3. Podlejeme troškou vody a dusíme ďalších cca 3-5 minút, teda pokiaľ sa nám voda nevyparí.
  4. Zeleninku si nakrájame na tanier, pridáme opečené a podusené mäsko s tofu, premiešame a môžeme papať.
  5. Prajem dobrú chuť.


Čo je vlastne tofu?

Myslím si, že určite ste sa s týmto tofu syrom stretli v obchodoch. Nejde o ťažko dostupnú potravinu, ale o syr, ktorý priemerne stojí cca 1 euro menšie balenie. Teda pokiaľ hovoríme o neochutenom tofu. Taktiež sa môžete stretnúť aj s tofu ochuteným, údeným marinovaným. Tam je však cena samozrejme vyššia o pár centov. Tofu je teda vlastne ako som už spomínala aj v úvode syr. Vyrába sa zo sójového mlieka, ktorý sa používa ako prísada do pokrmov najmä Číne, Thajsku, Japonsku a v ďalších krajinách východnej a juhovýchodnej Ázie.

Tofu obsahuje prospešné nenasýtené mastné kyseliny a vlákninu,  vitamíny skupiny B a minerálne látky, ako je vápnik, železo a horčík.

Sója ďalej obsahuje fytoestrogény, ktoré majú schopnosť upravovať u ľudí hormonálnu nerovnováhu. U žien sa podieľa na zníženie rizika – napr. rakoviny prsníka, znižujú vedľajšie prejavy prechodu u žien, či slúži ako prevencia pred osteoporózou.

  • Energetická hodnota tofu na 100 gramov: 471 kJ / 112 kcal
  • Bielkoviny: 15,5 g
  • Tuky: 2,4 g
  • Sacharidy: 6,9 g

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


× dve = 6