Jednoduchý recept na prípravu kuracieho mäska. Tento recept určite ocenia ľudia pri chudnutí, v rámci zdravej stravy a rýchleho varenia.
So syrom tofu som sa “ zoznámila “ prednedávnom. Úprimne, nevedela som ako ho pripraviť, pretože keď som ochutnala tofu ( neochutený ), nijako ma neohúril. Až raz v televízii som našla inšpiráciu na chutný recept s tofu, kuracím mäskom a so zeleninkou, preto by som sa rada s vami oň podelila.
Na prípravu receptu pre 1 osobu budete potrebovať:
1 menšie kuracie prso
100 gramov bieleho tofu natural
sladká paprika
petržlenová vňať ( môže byť aj sušená )
bylinky ( oregano, tymian )
morská soľ
kokosový olej ( prípadne slnečnicový )
zeleninka podľa chuti ( ja som použila zelenú papriku, rajčinu a bielu reďkovku.
Postup na prípravu:
- Najskôr si nakrájame na menšie kocky syr tofu, ktorý dáme do misky, jemne posolíme, pridáme bylinky podľa chuti, sladkú papriku, petržlenovú vňať. Všetko spolu dobre premiešame a necháme približne 10 minút odpočívať.
- Medzitým si nakrájame mäsko na menšie časti. Na panvičku dáme rozohriať trocha oleja a osmažíme mäsko približne 5 minút. Výhoda kuracieho mäska je, že je rýchlo pripravené. Ak ho necháte dlhšie smažiť na panvičke ako je potrebné, vysuší sa. Posolíme a po cca spomínaných 5 minútach pridáme namarinovaný tofu syr a smažíme cca 2 minútky.
- Podlejeme troškou vody a dusíme ďalších cca 3-5 minút, teda pokiaľ sa nám voda nevyparí.
- Zeleninku si nakrájame na tanier, pridáme opečené a podusené mäsko s tofu, premiešame a môžeme papať.
- Prajem dobrú chuť.
Čo je vlastne tofu?
Myslím si, že určite ste sa s týmto tofu syrom stretli v obchodoch. Nejde o ťažko dostupnú potravinu, ale o syr, ktorý priemerne stojí cca 1 euro menšie balenie. Teda pokiaľ hovoríme o neochutenom tofu. Taktiež sa môžete stretnúť aj s tofu ochuteným, údeným marinovaným. Tam je však cena samozrejme vyššia o pár centov. Tofu je teda vlastne ako som už spomínala aj v úvode syr. Vyrába sa zo sójového mlieka, ktorý sa používa ako prísada do pokrmov najmä Číne, Thajsku, Japonsku a v ďalších krajinách východnej a juhovýchodnej Ázie.
Tofu obsahuje prospešné nenasýtené mastné kyseliny a vlákninu, vitamíny skupiny B a minerálne látky, ako je vápnik, železo a horčík.
Sója ďalej obsahuje fytoestrogény, ktoré majú schopnosť upravovať u ľudí hormonálnu nerovnováhu. U žien sa podieľa na zníženie rizika – napr. rakoviny prsníka, znižujú vedľajšie prejavy prechodu u žien, či slúži ako prevencia pred osteoporózou.
- Energetická hodnota tofu na 100 gramov: 471 kJ / 112 kcal
- Bielkoviny: 15,5 g
- Tuky: 2,4 g
- Sacharidy: 6,9 g