V tomto článku vám ponúknem recept zo zdravej machovky peruánskej, konkrétne marmeládu, s ktorou môžte potrieť i palacinky.
Marmeláda z machovky peruánskej
Potrebujeme:
1000 g zrelých bobúľ machovky
710 g kryštálového cukru
kyselinu citrónovú, prípadne čerstvo vytlačenú citrónovú šťavu
želírovací prostriedok
Účinky machovky peránskej v článku: Machovka peruánska pre vylučovanie solí kyseliny močovej
Postup na prípravu marmelády z machovky peruánskej:
Plody machovky peruánskej očistíme od kalicha, opáchneme v sitku pod tečúcou vodou a dáme do hrnca.
Podlejeme trochou vody a zľahka machovku povaríme.
Rozvarenú zmes prepasírujeme cez sito prípadne v mixéri vymixujeme.
Vymixovanú zmes dáme naspäť do hrnca a za mierneho prebublávania zahusťujeme.
Cukor pomaly vmiešavame do marmelády.
Pridáme kyselinu citrónovú. Množstvo závisí od vašej chuti.
Na zahustenie môžeme použiť želírovací prostriedok.
Hotovú marmeládu nalejeme do malých pohárov s viečkami, ktoré dáme na štvrť hodiny do parného kúpeľa teplej osemdesiat stupňov, aby sa viečka dobre uzavreli.
Poháre uskladňujeme na tmavom a suchom mieste.