Ak hladáš zdravé sladidlo tak agáve je to pravé, ktoré oproti cukru má vysokú sladivosť a blahodárne účinky pre ľudský organizmus.
Agáve je polopúštna rastlina ktorá rastie v Amerike. Je mimoriadne odolná, okrem púšte rastie aj v drsných horských podmienkach, kde teplota klesá pod – 25 stupňov Celzia. Ak dokážeme vytvoriť dobre odvodnenú zeminu, tak agáve sa dá vypestovať aj na Slovensku. Najlepšie sa však tejto rastlinke darí v Mexiku .Rozmnožuje sa najčastejšie odnožami a žije do veku 20-40 rokov , po odkvitnutí odumiera.
Podľa vzhľadu sa agáve podobá na kaktusy, pochádza z čelade sukulentných rastlín , v starogréčtine to znamená obdivuhodná, majestátna. Okrem sirupu sa za agáve vyrába známy alkoholický nápoj tequila ktorá je národným nápoj Mexika. Mňa na agáve zaujalo vo forme sirupu ktorý má liečivé účinky.
Sirup sa vyrába odparovaním pri teplote 45 stupňov, pri tejto teplote sa nelikvidujú enzýmy a vitamíny obsiahnuté v agáve. Má vysokú sladivosť, vďaka nej ho stačí pridať do nápoju alebo pokrmu iba polovicu.
Liečivé účinky agáve
- Oproti cukru má polovičné množstvo kalórií. Vďaka nízkemu glykemickému indexu nezvyšuje hladinu cukru v krvi tak rýchlo ako cukor.
- Táto šťava má vysoký obsah polyfruktózy ( inulínu ) , ktorá sa mení na jednoduchý cukor fruktózu , a to za predpokladu šetrného zaobchádzania a nepoužitia žiadnych chemikálií .
- Je zdrojom saponínov, ktoré majú protizápalové a antibakteriálne účinky, výborne sa hodia na liečenie rezných rán a odrenín.
- Pôsobí ako prevencia proti srdcovo – cievnym ochoreniam, dokáže čistiť cievy , zamedzuje zanášaniu ciev vplyvom vysokého cholesterolu . Zlepšuje proces krvotvorby a vstrebávanie niektorých živín ( napr. vápnika )
- Posilňuje imunitný systém a chráni pred vznikom rakoviny hrubého čreva , udržuje čistú tráviacu sústavu a podporuje zdravú črevnú mikroflóru.
- Je ľahko stráviteľný , napomáha činnosti žlčníka , trávenie tukov.