Polievku z kyslej kapusty mám veľmi rada a navyše kyslá kapusta je zdravá, plná vitamínov. Pre dnešný recept som sa rozhodla preto, lebo niekedy nám skutočne nezostáva veľa času na varenie, chceme čo najrýchlejšie uvariť a tak hľadáme recepty, ktoré sú naozaj rýchle a chutné, preto ďalší recept do zbierky pre rýchle a lacné varenie. Kapustnicu poznám na viacero spôsobov, ale ak preferujete rýchle varenie, potom by ste mali vyskúšať tento skvelý recept.
Na prípravu polievky – kapustnice budete potrebovať:
1 kg kyslej kapusty ( ja s kapustou nešetrím, pretože ju skutočne milujem )
2 suchšie klobásky
troška oleja
vodu
na dochutenie: morská soľ, vegeta, mleté čierne korenie, sladká mletá paprika, majorán, rasca… Ingrediencie závisia od vašej chuti.
Postup je veľmi jednoduchý a časovo nenáročný.
Najskôr si nakrájame klobásku na kolečká, ktoré potom ešte prekrojíme na polovicu.
Do hrnca, v ktorom budeme variť kapustnicu, dáme rozohriať troška oleja. Oleja naozaj postačí iba minimum, pretože klobáska ešte pustí „mastnotu“. Nakrájanú klobásku dáme do rozohriateho oleja a na mierne silnom plameni smažíme a miešame. Smažíme približne 3 minútky.
Potom pridáme kyslú kapustu. Ak nemáte rady príliš kyslé, tak si zlejte vodu z kapusty a kapustu prepláchnite v sitku pod vodou. Stratí tak svoju kyslosť ( a pravdepodobne trocha asi aj vitamíny ). Kyslú kapustu spolu s klobáskou chvíľku posmažíme a potom pridáme vodu ( vodu pridáme zarovno kapusty ).
Dochutíme korením, sladkou paprikou, majoránom, vegetou, rascou, morskou soľou a zakryté necháme variť do zovretia.
Keď nám polievka zovrie, necháme variť na miernom ohni približne ešte 5 minút. Po 5 minútach pridáme opäť vodu. Tentokrát množstvo vody bude závisieť od toho, koľko chcete mať polievky, pridáme postrúhaný cesnak a necháme variť. Keď nám polievka zovrie, polievku odstavíme a hotovo 🙂 Môžete degustovať 🙂
Pre lepši chuť odporúčam počas varenie pridať cukor, ktorý zjemní kyslosť a dodá kapustnici lepšiu chuť…
Kyslá kapusta obsahuje veľké množstvo vitamínu C, E, vitamínov skupiny B a K. Obsahuje aj železo, fosfor, flór, horčík, draslík a laktobacily ( ide o prírodné probiotiká ).
Kyslá kapusta je vhodná aj pre chudnutie, pomáha detoxikovať a dokonale prečistí organizmus od všetkých škodlivín nahormadených v ľudskom organizme.
Podľa výskumov, kyslá kapusta pozitívne bojuje proti rakovinotvorným bunkám či samotným nádorovým ochoreniam, podporuje náš mozog, nervy, tvorbu červených krviniek, rast buniek, funkciu svalov, bojuje proti infekciám a vírusom, má protizápalové a antibiotické účinky, znižuje vysoký krvný tlak a hladinu cukru v krvi.
Kyslá kapusta je vhodná aj pre tehotné ženy, pretože obsahuje kyselinu listovú, ktorá je dôležitá pre zdravý vývoj plodu.