V tabuľke chemických prvkov patrí medzi alkalické kovy, je známy z rastlinných hnojív. Množstvo draslíka v našom tele sa rovná cca 5 gramom. No je to najdôležitejší minerál, ktorý náš organizmus potrebuje k životu.
A prečo je draslík taký dôležitý ?
- Draslík zabezpečuje prakticky všetky funkcie nášho organizmu. Podieľa sa na dobrom fungovaní nášho kardiovaskulárneho systému.
- Pomáha znižovať krvný tlak.
- Zaisťuje svalový tonus.
- Priaznivo pôsobí na centrálnu nervovú sústavu.
- Zaisťuje vyvážené vnútorné prostredie organizmu.
- Uplatňuje sa pri trávení sacharidov, pri prenose glykogénu, stimuluje vylučovanie inzulínu.
- Je dôležitý pre správny rast, udržiava pokožku zdravú, stimuluje činnosť obličiek pri zbavovaní sa toxicity.
- Reguluje pH a osmotický tlak v bunkách, udržiava objem telesných tekutín.
- Podieľa sa na transportnom systéme výstupu sodíka z buniek a vstupu draslíka do buniek.
- Umožňuje prenos nervových vzruchov, prácu svalov,
- Zaisťuje svalový tonus , napomáha celkovej stabilite vnútorného prostredia.
Nevýhodou draslíka je, že sa z tela vylučuje okrem moču aj potom. Preto je veľmi dôležité draslík dopĺňať, najmä pri veľkej fyzickej námahe. Pozor denná potreba je: 5 mg. Pri väčšie námahe je potreba viacej draslíka prijať do tela, avšak dávka nad 25g je toxická, predávkovanie draslíkom v tabletách je nebezpečné! Potrebu draslíka tiež zvyšujú káva alkohol.
Ktoré potraviny sú bohaté na draslík ?
Najlepším zdrojom draslíku je sušené mlieko. Nájdeme ho však aj v iných potravinách napríklad:
Obsah draslíku v mg/100 g
varené lúpané zemiaky 658 mg
jablká 100 mg
banán 350 mg
Huby 467 mg
čerstvý hrášok 342 mg
datle 730 mg
obilné klíčky 809 mg
vajcia 250 mg
karfiol 350 mg
kel 380 mg
Nedostatok draslíka môže spôsobiť:
- Nadmernú únavu
- Zažívacie ťažkosti (strava sa dokonale nestrávi, nevstrebá sa do organizmu, preto kvasí v črevách a pôsobí ťažkosti)
- Apatiu, nespavosť.
- Nízku hladina cukru v krvi, mäkké a slabé svaly, slabý, pomalý a nepravidelný tep.