Prečo jesť avokádo ?

avokádoAvokádo pochádza z oblasti Strednej Ameriky, obsahuje veľmi prospešné nenasýtené mastné kyseliny. Pre veľký pomer bielkovín sa  odporúča pre tehotné aj dojčiace  ženy , unaveným ľuďom, športovcom, vegetariánom. Celkovo slúži  na posilnenie organizmu.

Avokádo obsahuje karotény vitamín  A, E, C, B , silné antioxidanty, meď, draslík.Podporuje regeneráciu buniek , pomáha znižovať krvný tlak, znižuje hladinu cholesterolu, pomáha detoxikovať a podobne ako citrón, tak aj avokádo má veľký vplyv na vlasy a pokožku, podporuje krvotvorbu, znižuje hladinu inzulínu , pomáha pri chudnutí, povzbudzuje myslenie a zlepšuje fyzický aj psychický stav človeka.  Používa sa aj pri liečbe artritických bolestí. Veľa ľudí si myslí, že avokádo, keďže má vysoký obsah tuku, že sa z neho priberá. Ale práve naopak. Tuky, ktoré avokádo obsahuje, sú nenasýtené mastné kyseliny, čiže tuk sa z neho v tele neukladá ako telesný, ale telo ho dokáže využiť ako energiu.

Ak patríte medzi ľudí, ktorý majú suchú vráskavú pleť, doporučujem vyrobiť si masku z avokáda. Takéto masky zabraňujú aj predčasnému starnutiu. Sú dobré aj pre uhrovitú pleť.

ako vybrať avokádoAk sa práve chystáte kupovať avokádo, nemali by ste si vyberať tvrdé plody. Teda pokiaľ avokádo plánujete k rýchlej konzumácii. Ale ak ho nelánujete hneď v ten deň zjesť, pokojne si kúpte aj tvrdšie plody a doma ho nechajte dozrieť. Preto venujte veľkú pozornosť pri  vyberaní tohto zdravého ovocia.

 

Ako spoznáte že avokádo v obchode je príliš mäkké? Skúste doň zatlačiť prstom. Ak vám v ňom zostane jamka, radšej ho nekupujte.

Ak ste sa už rozhodli pre tvrdšie avokádo, treba ho nechať dozrieť pri izbovej teplote a až keď vidíme že je zrelé, môžme si ho odložiť do chladničky.

Avokádo pre jedením, najprv umyjeme, rozrežeme si ho na polovicu a kôstku odstánime. Potom vydlabeme lyžicou obsah avokáda, môžme ho pokrájať na menšie kúsky alebo ho roztlačiť vidličkou. Komu ako chutí.

Dôležité je, aby sme dužinu hneď po vybratí zo šupky pokvapkali citrónovou šťavou , aby  nezhnedla a tým nestratila svoje drahocenné látky .

Nezrelé avokádo je trpké a horkasté a neodporúča sa jesť. Zrelé avokádo má maslovú konzistenciu a chutí podobne ako oriešky.

Aby nezrelé tvrdé  avokádo zmäklo , zabalíme ho do hnedého papierového vrecka alebo novín a pri izbovej teplote ho necháme dozrieť . Teplota Skladovanie nesmie klesnúť pod 10 ° C , inak Avokádo začne zvnútra černať .

Strom môže dosiahnuť až dvadsať metrov a môže trvať až 4 roky kým strom prinesie prvú úrodu.

Avokádový olej pomáha účinne obnovovať  elasticitu pokožky, zvláčňuje, vyhladzuje zbavuje vrások. Je vhodný pre ženy po menopauze na ošetrenie pokožky, hydratuje pokožku a pomáha pri hojení rán.

Avokádo tiež zmierňuje neurodermitidu ( atopický ekzém ).

Avokádo je dokonalou náhradou za živočíšne tuky.

Môžte si ho pokojne natierať na chlieb ako margarín alebo maslo.avokádo

Konzumuje sa surové buď ako predjedlo, príloha k mäsu, ako nátierka a mnohé iné. Niekedy stačí iba ošúpané vydlabané avokádo posoliť, okoreniť a máte výdatné zdravé jedlo.Pravidelnou konzumáciou avokáda si môžete pomôcť pri poškodenej pečeni, pretože priaznivo vplýva na jej regeneráciu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


7 − šesť =