Cícerová polievka, ktorou nás ponúkol ocinov kamarát, keď sme boli u neho na návšteve. V skutku vynikajúca a zdravá polievka. Uja som požiadala o recept a teraz by som sa s ním rada s vami podelila.
Na prípravu polievky budete potrebovať:
- 1 väčšia plechovka sterilizovaného cíceru
- 1 väčšia plechovka sterilizovaného hrášku
- 5 stredne veľkých mrkiev
- 5 väčších zemiakov
- kúsok kalerábu
- morská soľ, mleté čierne korenie
- mletá sladká paprika
- 1 menšia cibuľka
- kúsok masla
- cestoviny
Postup:
Na panvičke si usmažíme ciubľku nakrájanú na menšie kúsky, pridáme na kolieska nakrájanú a očistenú mrkvu a na menšie časti očistený a nakrájaný kaleráb a chvíľku orestujeme. Posypeme sladkou paprikou a ďalej restujeme ( približne 2 minútky )
Do hrnca kde budeme variť polievku si dáme zovrieť vodu ( podľa potreby ) a pridáme orestovanú zeleninku. Keď je už mrkva takmer skoro uvarená, pridáme na menšie časti nakrájané zemiaky, sterilizovaný cícer a hrášok.
Dochutíme soľou, mletým čiernym korením a varíme, až pokým nebude všetko mäkké. Ku koncu pridáme ešte cestoviny. Ujo použil mrveničku a výborne sa do tejto polievky hodila.
Nakoniec ešte pre zjemnenie pridal kúsok masla, ktorý dodal polievke jemnosť a vôňu.
Ak nechcete použiť cícer a hrášok v sterilizovanej podobe, príprava polievky vám zaberie viac času a cícer je potrebné dopredu namočiť, aby doba varenia nebola zbytočne dlhá.
Takýchto polievok sa dá narobiť v rôznych variáciách. Napríklad namiesto hrášku použiť kukuricu, pridať šampiňóny a podobne.
Recept je len na ukážku, ako si chutne pripraviť takúto zdravú polievočku.
Cícer obsahuje veľké množstvo sacharidov, medzi ktorými je najviac zastúpený škrob. Ten sa počas trávenia pomaly mení na glukózu, ale musí sa dobre rozžuť a premiešať so slinami. Obsahuje aj zinok, ktorý posilňuje obrany schopnosť a má blahodarné účinky na štítnu žľazu. Viac o cíceri tu: SUPER POTRAVINU CÍCER MÔŽU KONZUMOVAŤ AJ TEHOTNÉ
Patrí medzi žiadané zdroje proteínov a je vyhľadávaná potravina pre vegánov.
Po celom svete je známych približne 43 druhov. Druh cícer baraní (Cicer arietinum), známy tiež ako Rímsky hrach, bol domestikovaná Uz od dávnych dôb je pestovaný ako strukovina. Viac na wiki.
Ak máte rady cícer, tu je ešte jeden recept na polievočku: